Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) deed bij het Bpact online panel een onderzoek naar het alcoholverbruik van de Vlaming: een keer net vóór en een keer middenin de lockdown. Conclusie: ons alcoholgebruik is tijdens de lockdown veranderd.

1 op de 4 Belgen geeft aan tijdens de lockdown minder gedronken te hebben dan ervoor. Omdat cafés en restaurants gesloten waren, maar ook omdat 35% zegt bewust voorzichtig te zijn omgesprongen met alcohol.

1 op de 5 Belgen is tijdens de lockdown meer gaan drinken. De stijging is het opvallends bij hoogopgeleiden (28%) en in de leeftijdscategorie van 35-54-jarigen (27%).

VAD vindt het verontrustend dat meer drinken tijdens de lockdown vaak gelinkt was aan negatieve gevoelens als stress, eenzaamheid, verveling of spanningen in het gezin. De organisatie waarschuwt dat dit een voorbode kan zijn voor ongezonde gewoontes en problematisch drinken. Ze lanceert dan ook een oproep richting overheid om oog te hebben voor de negatieve rol die alcoholgebruik kan spelen in het mentaal welbevinden post-corona.

Comments(03)

 1. Beerens Etienne
  26 June 2020

  Ik dronk niet minder maar ook niet méér tijdens de lockdown. Het einige verschil was dat ik elke dag thuis mijn aperitief (= lekker biertje) dronk i.p.v. buitenshuis.

  Reply
 2. Ria Kaatee
  26 June 2020

  Misschien is er een link te leggen tussen de hele slechte communicatie van de overheden en het ontbreken van communicatie met vrienden, collega’s en familie.

  Reply
 3. nicole
  26 June 2020

  Ik zuip nooit, geen geld , voila !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *