Je bekijkt nu Meerderheid van de Belgen staat nog steeds achter de beslissing om wapens te leveren aan Oekraïne, maar territoriumverlies voor Oekraïne wordt niet uitgesloten

Meerderheid van de Belgen staat nog steeds achter de beslissing om wapens te leveren aan Oekraïne, maar territoriumverlies voor Oekraïne wordt niet uitgesloten

Een meerderheid van de Belgen staat nog steeds achter de beslissing om wapens te leveren aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Dat blijkt uit een recente bevraging uitgevoerd op het representatieve onderzoekspanel Bpact, in samenwerking met het Europese onderzoeksnetwerk Euroskopia. Tijdens het onderzoek werden de inwoners van 8 Europese landen bevraagd over verschillende thema’s zoals o.a. de oorlog in Oekraïne, maar ook migratie, het pensioensysteem en corruptie binnen de Europese instellingen.

Nog steeds steun voor Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is één van de belangrijkste thema’s in Europa. Het grootste deel van de Belgen blijft het land steunen in de strijd tegen Rusland. Zij vinden de wapenlevering nog steeds een goede beslissing. Toch lijkt territoriumverlies voor Oekraïne voor de Belg een optie te worden. De helft benadrukt dat de Belgische regering druk moet uitoefenen om onderhandelingen mogelijk te maken, ook als dat betekent dat Oekraïne een deel van haar grondgebied moet afstaan. Escalatie van de oorlog is ook een bezorgdheid bij veel Belgen. 72% is hier enigszins of zeer bezorgd over. In vergelijking met de andere Europese landen is de Belg minder angstig dan gemiddeld.

Een gelijke verdeling van migranten over de verschillende EU-landen

50% van de Belgen geeft aan dat immigranten verdeeld moeten worden over verschillende EU-landen. Opvallend is dat 20% van de Belgen voorstander is van het terugdringen van immigranten aan de grens met gewelddadige maatregelen of zelfs het bouwen van een muur.

Meer Europese corruptie dan nationaal

Na de vele schandalen binnen de Europese politiek, denkt 69% van de Belgen dat corruptie wijdverspreid is binnen de Europese instellingen. Interessant genoeg zijn Belgen, samen met Duitsers, Fransen en Oostenrijkers, van mening dat er minder corruptie is op nationaal niveau (lokaal, regionaal of federaal) dan op Europees niveau. Dit staat in contrast met de Spanjaarden, Italianen, Polen en Grieken. Zij denken dat er in hun eigen land meer corruptie is dan op Europees niveau.

Opvallend is ook dat Charles Michel qua populariteit lager scoort dan Ursula Van der Leyen, zowel in Europa als in België.

Driekwart van de Belgen is bezorgd over de bankencrisis

De bezorgdheid over de impact van de bankencrisis op de Europese economie is vergelijkbaar in België met het gemiddelde van de Europese landen, waar respectievelijk 74% en 77% van de bevolking zich zorgen maakt.

Belg vindt pensioensysteem oneerlijk

Meer dan de helft van de Belgen (58%) geeft aan dat het huidige pensioensysteem nauwelijks eerlijk of helemaal oneerlijk is. Dit percentage is beter dan het Europese gemiddelde van 63%. De meest geschikte pensioenleeftijd volgens de Belgen is 63,6 jaar, terwijl de Fransen van alle bevraagde landen de laagste pensioenleeftijd prefereren (61,8 jaar).

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8.000 burgers uit acht landen. In België gebeurde dat op het representatieve onderzoekspanel van Bpact. In de andere Europese landen gebeurde het door een collectief van negen Europese onderzoeksbureaus, Euroskopia. Deze studie omvatte inwoners van Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Griekenland, België en Oostenrijk, wat bijna 70% van de inwoners van de EU-lidstaten vertegenwoordigt.

Op vraag kunnen wij de detailresultaten bezorgen, de vergelijkingen tussen België en het Europees gemiddelde en de resultaten van de andere Europese landen. Daarvoor kan je contact nemen met Winfried Mortelmans:
E-mail: winfried@bpact.be
GSM: +32 476 40 95 26

Geef een reactie