Onderzoek toont verontrustende drinkmotieven tijdens lockdown

Onderzoek toont verontrustende drinkmotieven tijdens lockdown

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) deed bij het Bpact online panel een onderzoek naar het alcoholverbruik van de Vlaming: een keer net vóór en een keer middenin de lockdown. Conclusie: ons alcoholgebruik is tijdens de lockdown veranderd.

1 op de 4 Belgen geeft aan tijdens de lockdown minder gedronken te hebben dan ervoor. Omdat cafés en restaurants gesloten waren, maar ook omdat 35% zegt bewust voorzichtig te zijn omgesprongen met alcohol.

1 op de 5 Belgen is tijdens de lockdown meer gaan drinken. De stijging is het opvallends bij hoogopgeleiden (28%) en in de leeftijdscategorie van 35-54-jarigen (27%).

VAD vindt het verontrustend dat meer drinken tijdens de lockdown vaak gelinkt was aan negatieve gevoelens als stress, eenzaamheid, verveling of spanningen in het gezin. De organisatie waarschuwt dat dit een voorbode kan zijn voor ongezonde gewoontes en problematisch drinken. Ze lanceert dan ook een oproep richting overheid om oog te hebben voor de negatieve rol die alcoholgebruik kan spelen in het mentaal welbevinden post-corona.

Geef een reactie