Je bekijkt nu UHasselt en Bpact, trouwe partners!

UHasselt en Bpact, trouwe partners!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:0 Reacties

Bij Bpact vinden we kwaliteit en wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken heel belangrijk. Daarom hebben we al van in het begin een samenwerking met Universiteit Hasselt. Waarom koos UHasselt voor Bpact? Wat houdt onze samenwerking precies in? En waarom zou je überhaupt lid worden van het Bpact-panel? We vroegen het aan Prof. dr. Wim Marneffe.

Hoe is de samenwerking tussen Bpact en UHasselt ontstaan?

Prof. dr. Wim Marneffe: Voor een universiteit is de aankoop van data een grote kost. Door de jaren heen hebben we met heel wat onderzoeksbureaus en panels samengewerkt, maar de kwaliteit viel vaak tegen. Bij Bpact hadden we die issues niet. Verder klikt het tussen ons qua aanpak. Het Bpact-team gaat heel pragmatisch te werk. Het levert kwaliteit, maar is toch flexibel en snel. We zijn daarom snel overgegaan tot een structurele samenwerking.

Wat houdt de samenwerking precies in?

Prof. dr. Wim Marneffe: De samenwerking tussen UHasselt en Bpact heeft twee luiken. Enerzijds bouwt UHasselt samen met Bpact aan het panel. Eigenlijk hebben wij ons eigen panel binnen het Bpact-panel. Daarnaast doen we veel van onze onderzoeken samen met Bpact, zoals bijvoorbeeld de Corona Impact Monitor.

Dankzij de kwaliteit van het panel kan je de data zowel voor consultancy projecten als academische onderzoeken gebruiken.

Prof. dr. Wim Marneffe, UHasselt

Welke projecten hebben we zoal samen gedaan en kan je deze even beschrijven?

Prof. dr. Wim Marneffe: Eén van de grootste was zeker de Corona Impact Monitor. Via deze vragenlijst konden inwoners hun mening geven over het coronabeleid in hun gemeente. We hebben 2 waves gedaan waarbij er in totaal 20.000 Vlamingen werden bevraagd uit 30 steden en gemeenten.

Een ander voorbeeld is het onderzoek over ecocheques voor Sodexo, Edenred en Monizze. We zijn bij 40.000 Belgen nagegaan in welke mate ecocheques het koopgedrag van mensen beïnvloeden. Koop je als consument zaken die je ook anders zou aanschaffen of ga je toch voor een ecologischere aankoop? Uiteindelijk bleek dat ongeveer de helft van de mensen hun gedrag aanpast en ecocheques dus tot ecologischer aankoopgedrag stimuleert.

Verder hebben we ook academische onderzoeken gedaan, zoals een doctoraat over de bereidheid tot het betalen voor een elektrische wagen. Dat is eigenlijk het interessante bij Bpact. Je kan de data voor zowel consultancy als academische projecten gebruiken.

Waarom zou je andere organisaties aanraden om samen te werken met Bpact?

Prof. dr. Wim Marneffe: Wij kiezen voor Bpact omwille van de kwaliteit van de data en de open communicatie met het team. Je krijgt altijd een snel en deskundig antwoord. Het advies dat je krijgt is steeds eerlijk en waardevol.

“In plaats van je mening op social media te schrijven, kan je beter meedoen aan beleidsonderzoek bij Bpact.”

Prof. dr. Wim Marneffe, UHasselt

Waarom zou je mensen aanraden om lid te worden van het panel?

Prof. dr. Wim Marneffe: Er zijn eigenlijk verschillende redenen. Als burger kan je, buiten bij de verkiezingen, niet heel vaak je mening geven. Mensen gebruiken daarom social media als een manier om zich te uiten. Maar eigenlijk kan je beter deelnemen aan een onderzoek dat effectief gebruikt wordt voor beleidsdoeleinden, zoals de onze. Op die manier maak je echt het verschil.

Daarnaast leer je via de onderzoeken bij. Ikzelf doe soms mee aan studies met onderwerpen waar ik eigenlijk niets van ken. Vaak ga ik als onderzoeker ook in dialoog met respondenten. Dat is heel leerrijk.

Geef een reactie