Je bekijkt nu Ouders zijn bezorgd over socialemediagebruik van hun kinderen: nood aan meer mediawijsheid en bescherming

Ouders zijn bezorgd over socialemediagebruik van hun kinderen: nood aan meer mediawijsheid en bescherming

Uit de nieuwste Gezinsbarometer van de Gezinsbond, in samenwerking met Indiville en Bpact, blijkt dat Vlaamse ouders zich ernstig zorgen maken over de impact van sociale media op hun kinderen. Volgens het onderzoek, uitgevoerd bij ouders met kinderen tussen 0 en 18 jaar, maakt de helft zich zorgen over wat hun kinderen online te zien krijgen. 1 op 3 ouders vreest bovendien voor de verslavende aard van sociale media. Seksuele intimidatie, haatspraak en foutieve gezondheidsinformatie behoren tot de voornaamste zorgen.

Helft van de ouders vreest voor cyberpesten, discriminatie of haatspraak

Hoewel sociale media een vast onderdeel zijn geworden van het dagelijkse leven, zijn heel wat ouders bezorgd voor het gebruik ervan door hun kinderen. De helft van de ouders vreest dat hun kind in aanraking komt met cyberpesten, discriminatie of haatspraak. 43% noemt seksuele intimidatie of ongepaste beelden als een belangrijk aandachtspunt, terwijl 1 op 3 vreest dat foute informatie het zelfbeeld of de gezondheid van hun kind schaadt – denk aan misleidende tips over alcoholgebruik, zonnecrème of crashdiëten. Ook het contact met onbekenden en de schermtijd blijven ouders bezighouden (20%).

Begeleiding als sleutel

6 op 10 ouders weten welke apps hun kind gebruikt en bijna de helft maakt gebruik van ouderlijk toezicht. “Het is belangrijk om je kind ook in de onlinewereld te begeleiden”, zegt Jeroen Sleurs, directeur van de Gezinsbond. “Vergelijk het met leren fietsen: eerst rijd je samen door rustige straatjes, en daarna geef je ze steeds meer vrijheid.”

Volgens het onderzoek verwacht 90% van de ouders dat scholen actief inzetten op mediawijsheid. 80% vraagt om strengere wetgeving vanuit de overheid. Ook de rol van techbedrijven komt onder vuur: bijna driekwart van de ouders vindt dat socialemediabedrijven onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen.

Dringende prioriteiten: mediawijsheid, regulering en handhaving

Op nummer 1 van de prioriteitenlijst van ouders staat het versterken van mediawijsheid (84%). Daarnaast willen ouders dat platformen zelf hun verantwoordelijkheid opnemen: betere contentmoderatie, apps aangepast aan leeftijd en afdwingbare regels (76%). Ook leeft de wens om de leeftijdsgrens voor dataverwerking op te trekken naar 16 jaar (60%).

De Gezinsbond pleit niet voor een totaalverbod op sociale media voor jongeren onder 16 jaar. “Zo’n verbod zou stiekem gebruik in de hand kunnen werken”, waarschuwt Sleurs. “En dat maakt het net moeilijker om jongeren te ondersteunen als ze geconfronteerd worden met schadelijke inhoud.”