Participatie en onderzoek binnen je stad of gemeente is iets dat wellicht al langer dan vandaag op je agenda staat. Vaak gebeuren er ook al verschillende participatietrajecten of lokale onderzoeken bij of met je inwoners, soms offline, soms online. Denk aan een bevraging rond sport, BOA, mobiliteit of lokale economie. Helemaal goed! Wellicht is een (online) burgerpanel daarom een logische volgende stap!
Wat is het verschil tussen een online burgerpanel en een geloot burgerpanel (een burgerberaad)?
Je leest vaak over burgerpanels als burgers die uitgeloot worden om deel te nemen aan fysieke gespreksavonden met deliberatie. Dit type panel, of burgerberaad, is zeker zinvol om bepaalde topics diepgravend, kwalitatief te benaderen en in een goede interactie of co-creatie te gaan, ook op lange termijn.
Ze bieden géén oplossing om snel, gestandaardiseerd en met een grotere representativiteit bevragingen over concrete topics bij je inwoners op te zetten. Net daar maakt Bpact Lokaal het verschil met het online burgerpanel als centrale startplaats voor al je bevragings- en participatie initiatieven om zeker te zijn dat je ALLE segmenten van je inwoners kan bereiken.
Een online burgerpanel bevat een uitgebreide groep van de inwoners in je gemeente die op een representatieve en laagdrempelige manier kunnen bevraagd worden. Het zijn alle mensen die hebben aangegeven dat ze wel willen bijdragen door hun mening te geven over de thema’s in jouw en hun gemeente.
Als je gemeente aandacht geeft aan onderzoek en participatie is een online burgerpanel een logische stap!
De reden daarvoor is eenvoudig: vandaag doe je, elke keer opnieuw, de moeite om een communicatie op te zetten naar je inwoners. Telkens opnieuw zoek je participanten en/of respondenten en dit meestal in een spannend tijdsframe met onzekere resultaten. Je hebt met andere woorden geen structurele manier om je burgers te bevragen. De oplossing die we met Bpact Lokaal bieden, is een snelle en gemakkelijke kant-en-klare oplossing om je eigen, lokale burgerpanel of inwonerspanel op te bouwen, te beheren en gebruiken.
We bieden je een eenvoudig digitaal platform én offline/online communicatieplan waarmee je inwoners engageert om vaker deel te nemen aan lokaal onderzoek. Deze oplossing is GDPR-compliant, real-time én eenvoudig. Je selecteert je doelgroep uit je lokale panel (op gender, leeftijd, opleidingsniveau, postcode, het al dan niet hebben van kinderen of kleinkinderen) en je kan hen rechtstreeks uitnodigen voor jouw bevraging of participatieproject.
De voordelen op een rij
- Eenvoudig in gebruik
- Dashboard op de samenstelling van je panel
- Je hoeft niet telkens deelnemers te ‘sprokkelen’ via allerhande kanalen
- Je hoort niet alleen de grootste roepers of ‘usual suspects’
- Je bouwt een structurele dialoog op met je inwoners
Waar let je best op?
- Het opbouwen van zo’n panel start je best hands-on: via enkele kleine onderzoeken met een opt-in!
- Je communiceert best ook terug naar je inwoners: over de resultaten en acties van je onderzoek of participatie.
- Je Bpact Lokaal dashboard toont de samenstelling van je panel: zo kan je gericht rekruteren in ondervertegenwoordigde doelgroepen, en stelselmatig je panel uitbouwen naar ook de ‘moeilijkere’ groepen en ‘unheard voices’.
Wil je meer weten? Kijk dan verder op Bpact en Bpact Lokaal!
Wil je meer weten over de onderzoekmogelijkheden of kwalitatieve participatie? Neem dan zeker een kijkje bij de collega’s van Indiville, Levuur of Bpart en Tree Company.