De Vlaming is wél bereid om te kiezen voor duurzamere mobiliteit, mits de juiste maatregelen en ondersteuning. Dat blijkt uit een onderzoek van Mobiel 21, in samenwerking met het Bpact Burgerpanel, waarin 2.000 Vlamingen bevraagd werden over hun mobiliteitsvoorkeuren. Hoewel het beeld bestaat dat Vlamingen vasthouden aan hun wagen, toont het onderzoek aan dat er een breed draagvlak is voor investeringen in fiets- en openbaar vervoerinfrastructuur. Toch blijft de auto voor velen de meest praktische keuze, mede door gewoontes en het huidige mobiliteitsaanbod.
Files en verkeersveiligheid als grootste zorgen
Mobiliteit is een gevoelig thema in Vlaanderen. In de enquête van Mobiel 21 konden respondenten aangeven welke problemen hen het meeste zorgen baren. Daaruit blijkt dat files nog steeds hoog op de agenda staan, maar dat verkeersveiligheid als een nog groter probleem wordt gezien. De drie grootste zorgen zijn:
- Onveilig verkeer
- Files en slechte doorstroming
- Straffeloosheid bij verkeersovertreders
Opvallend is dat maar liefst 18% van de Vlamingen ook onveilige schoolomgevingen als een groot probleem beschouwt. Daarnaast geeft een kwart aan dat de kostprijs van verplaatsingen een zorg is, wat het belang van betaalbare mobiliteitsopties onderstreept.
Investeringen in fietspaden en openbaar vervoer populair
De Vlaming blijkt opvallend positief over duurzame mobiliteitsmaatregelen. Op lokaal niveau is 68% voorstander van het aanleggen en verbeteren van fietspaden, terwijl 22% fietsstraten als een goede maatregel ziet. Op bovenlokaal niveau is er veel steun voor goedkopere tarieven voor het openbaar vervoer (59%) en een uniform ticket voor verschillende vervoermiddelen (46%).
Toch blijft de auto nog steeds een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van de Vlaming. 50% van de autobestuurders geeft aan dat ze liever de auto nemen dan een ander vervoermiddel. Dit komt niet per se door een afkeer van alternatieven, maar eerder door praktische redenen. Zo vindt 40% van de autobestuurders dat alternatieven te veel moeite kosten en geeft 30% aan dat de auto de goedkoopste optie is.
Elektrische auto’s niet de heilige graal
Hoewel elektrische voertuigen vaak als dé oplossing voor duurzame mobiliteit naar voren worden geschoven, is de Vlaming daar minder van overtuigd. Slechts 15% vindt dat de overheid financiële steun moet geven voor elektrische wagens, terwijl amper 16% een elektrische auto als de belangrijkste duurzame keuze beschouwt.
Vlamingen zien duurzamer gedrag vooral in het vermijden van korte autoritten: 67% vindt dat verplaatsingen onder de vijf kilometer best met de fiets of te voet gebeuren. Bijna de helft (46%) zegt bewust minder met de auto te willen rijden, terwijl 37% openbaar vervoer als een goed alternatief ziet.
Zone 30 en circulatieplannen krijgen meer steun dan verwacht
Maatregelen zoals de invoering van Zone 30 in woonwijken lokken vaak verhitte discussies uit, maar uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de Vlamingen (55%) deze maatregel ondersteunt. Bovendien is 86% het ermee eens dat een snelheidsverlaging pas werkt als de infrastructuur goed is ingericht om automobilisten vanzelf trager te laten rijden.
Ook circulatiemaatregelen, zoals knips en éénrichtingsstraten, krijgen minder steun (14%), maar wanneer ze worden gekoppeld aan een duidelijk doel, zoals het verminderen van sluipverkeer, stijgt het draagvlak sterk. Zo geeft 76% aan dat ze bereid zijn een langere route te nemen als dat zorgt voor minder sluipverkeer in hun buurt.