Je bekijkt nu 46.000 Belgen per jaar hebben huidkanker, terwijl 1 op de 5 jongeren niet naar de dermatoloog gaat bij verdacht vlekje

46.000 Belgen per jaar hebben huidkanker, terwijl 1 op de 5 jongeren niet naar de dermatoloog gaat bij verdacht vlekje

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:3 reacties

Het aantal huidkankerpatiënten stijgt jaarlijks. Elk jaar krijgen 46.000 nieuwe patiënten de diagnose. Dermatoloog Thomas Maselis maakt zich zorgen dat slechts één op de tien jongeren tussen 16 en 25 jaar weet hoe ze hun huid moeten controleren. Bovendien gaat één op de vijf jongeren met een verdacht vlekje niet naar de dermatoloog, wat nog zorgwekkender is.

Euromelanoma, een netwerk van Europese dermatologen gericht op huidkankerpreventie, heeft een campagne opgezet die specifiek gericht is op jongeren. Dit werd gedaan omdat uit een enquête van Indiville en in samenwerking met Bpact, bleek dat slechts 11% van de ondervraagde jongeren tussen de 16 en 25 jaar wist waarop te letten bij het controleren van de huid. Dit percentage is lager dan het percentage bij alle respondenten, dat op 16% ligt.

Geen bezoek aan de dermatoloog bij verdacht vlekje

Euromelanoma-voorzitter Thomas Maselis geeft aan dat het nog verontrustender is dat één op de vijf jongeren met een verdachte huidvlek geen bezoek brengt aan de dermatoloog. Dit is ook nog steeds een probleem onder mensen die ouder zijn.

Zonnebrand verhoogt de kans op huidkanker

Elk jaar neemt het aantal gevallen van huidkanker toe, en dit is geen toeval. Een onderzoek onder bijna 400.000 Europeanen heeft aangetoond dat ernstige zonnebrand vóór de leeftijd van 18 jaar het risico op het ontdekken van verdachte huidletsels op volwassen leeftijd met 18 % verhoogt.Een rode vlag voor zonnebrand is wanneer er sprake is van pijnlijke zonnebrand met hevige roodheid of blaarvorming die langer dan twee dagen aanhoudt.

Ouders zorgen eerst voor kinderen en dan pas voor zichzelf

Uit de bevraging van ouders blijkt dat zij zich hiervan bewust zijn, aangezien 68 % van hen hun kinderen insmeert tegen zonnebrand. Echter lijkt het besef dat zonnebrand op latere leeftijd het risico op huidkanker vergroot, minder indruk te maken. Slechts 13 % smeert zichzelf altijd voldoende in, 11 % bedekt hun huid en hoofd altijd zo goed mogelijk, en 8 % blijft zoveel mogelijk in de schaduw of binnen.

Strip ‘Sunny Side Up’ moet meer bewustwording creëren

In opdracht van Euromelanoma maakte tekenaar Mario Boon ‘Sunny Side Up’. Hierin wordt er meer bewustwording rond huidkanker gecreëerd. De strip draait rond een vrouw die zich voorbereidt op een marathon.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Marc Tanghe

  Ik probeer een afspraak te krijgen bij een dermatoloog en hoor datum vanaf januari volgend jaar…… dan geef je het op !

  1. Henri

   Misschien eens een andere dermatoloog proberen ? Je kan ook in een ziekenhuis een afspraak maken.
   Het is te belangrijk.

 2. frans jacobs

  ik ben een man van 71 jaar en heb in april ook een vlekje op mijn neus gekregen dat niet wou genezen en ben door mijn huisdokter doorverwezen naar een dermatoloog en ik ben gisteren behandeld met mohs micrografische chirurgie ik ben blij dat de dokter zo een snelle beslissing genomen heeft de behandeling vond ik persoonlijk heel goed waarvoor dank

Geef een reactie