Je bekijkt nu 90% van de ouders is tevreden over de kinderopvang, maar er is nog werk aan het aantal beschikbare plaatsen, de betaalbaarheid en de flexibiliteit

90% van de ouders is tevreden over de kinderopvang, maar er is nog werk aan het aantal beschikbare plaatsen, de betaalbaarheid en de flexibiliteit

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:2 reacties

Ondanks alle berichtgeving blijken Vlaamse ouders vertrouwen te hebben in de kinderopvang. Dat blijkt uit de nieuwe Gezinsbarometer in opdracht van de Gezinsbond, uitgevoerd door Indiville en Bpact. Een goede score, al blijkt er toch nog wat werk aan de betaalbaarheid, de moeilijke zoektocht naar een kinderopvang en de flexibiliteit.

9 op 10 ouders is tevreden over de kwaliteit en de communicatie

Ouders hebben veel vertrouwen in de kinderopvang. Dat blijkt uit de cijfers. 9 op 10 ouders is tevreden over de kwaliteit van de opvang en de manier waarop er met hen wordt gecommuniceerd.

Te duur

Gezinnen zijn dus over het algemeen tevreden over de kinderopvang, maar niet over de kostprijs. Meer dan 40% van de gezinnen vindt de opvang te duur. Vooral jonge gezinnen en gezinnen met een lager inkomen vinden de kinderopvang onbetaalbaar.

De Gezinsbond zal dit aankaarten bij de Vlaamse regering en pleit ervoor dat alle opvang inkomensafhankelijk wordt. 1 op 3 gezinnen betaalt nu nog een vaste, niet-inkomensgerelateerde prijs. 

Moeilijke zoektocht naar kinderopvang

Voor bijna 40% van de gezinnen is de zoektocht naar een opvangplaats voor hun kind moeilijk verlopen. Voor alleenstaande ouders bleek het nog moeilijker.

Ongeveer 1 op 5 gezinnen moest al minstens één keer op zoek naar een nieuwe kinderopvang omdat hun opvang tijdelijk of definitief sloot. Dat zorgt voor veel stress bij de ouders, maar ook bij het kind.

Te weinig flexibiliteit

Een andere ontevredenheid is het opvangplan. Dat zijn de dagen waarop een kind naar de opvang gaat. 60% van de gezinnen heeft dat opvangplan niet volledig zelf mogen bepalen. Daardoor is het niet op hun maat. Bij 1 op 10 is er zelfs niets aangepast aan hun behoeften.

Het opvangplan blijkt ook niet altijd flexibel aanpasbaar aan nieuwe situaties in het gezin. Slechts de helft van de gezinnen kan het gemakkelijk aanpassen.

Ook dit gebrek aan flexibiliteit zal worden aangekaart door de Gezinsbond bij de Vlaamse regering. Zij vragen een versoepeling of een afschaffing van het systeem ‘bestellen is betalen’ in de inkomensgerelateerde opvang. Zo hoeven ouders geen boetes meer te betalen als hun kindje niet naar de opvang kan omdat het ziek is, als de ouders verlof hebben of als het werkrooster verandert.

Buitenschoolse opvang of grootouders voor schoolgaande kinderen

60% van de gezinnen maakt gebruik van de buitenschoolse opvang, vooral na school. Ook grootouders spelen nog steeds een belangrijke rol. 3 op 4 gezinnen schakelt hen in om de kleinkinderen op te vangen na school of op woensdagnamiddag.

Ook in de buitenschoolse opvang is er nog werk aan de winkel. Zo zijn er meer kwalitatieve en betaalbare plaatsen nodig. De Gezinsbond zal er dan ook voor blijven ijveren dat de Vlaamse overheid meer investeert.

Over de Gezinsbarometer

De Gezinsbarometer is een driemaandelijkse peiling van de Gezinsbond, in samenwerking met Indiville en Bpact. Er wordt bij Vlaamse gezinnen gepeild naar de tevredenheid over 5 levensdomeinen: inkomen, relaties en welzijn, woonkwaliteit, de toekomst van de kinderen en de combinatie werk en gezin. In deze editie werd er dieper ingegaan op de kinderopvang.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Renilde

    Ik ben voorlopig nog onthaalouder. In Januari stop ik. Ik ben dan bijna 44jaar bezig geweest. Niemand wil nog onthaalouder worden. Heb dit steeds graag gedaan.

  2. Nonneman Ivan

    Mijn schoondochter en mijn zoon baten 4 crèches uit en hebben een wachtlijst voor de opvang van baby’s. Een half jaar geleden hadden zij een kindje dat gestorven is aan wat later in het ziekenhuis een hartafwijking bleek te zijn. Kind en Gezin of wat daar voor doorgaat blijven op hun dak zitten en probeerden een van de crèches te sluiten, gewoon omdat ze niet over een autopsie rapport beschikken. Daar begrijpen ze niet dat er bij een door specialisten vastgestelde doodsoorzaak geen verder onderzoek word gedaan en een autopsie dus niet gedaan word. Dat ze niet gesloten geworden zijn is enkel te danken aan het optreden van de burgemeester van hun gemeente, en de ouders die protesteerden. OP deze manier van werken door Opgroeien is het logisch dat er te weinig plaatsen zijn, en mensen geen zin meer hebben om in deze branche te starten. Ik begrijp dat er controle nodig is maar dan wel graag met kennis ter zake en niet door mensen die alles uit boekjes hebben maar door mensen uit het beroep die weten wat kinderen verzorgen inhoud.

Geef een reactie