Uit ons onderzoek, in samenwerking met Indiville, blijkt dat 7 op 10 werknemers al eens ziek ging werken. Bovendien is zelfs 8 op 10 bereid om te werken tijdens het ziekteverlof. Opvallende cijfers. Mensura en Certimed pleiten er daarom voor om het ziekteattest te vervangen door een fit note.
Je collega’s storen zich meer aan je ziekteverlof dan je baas
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, vinden meer werknemers dan werkgevers ziekteverzuim vervelend. Slechts 44% van de werkgevers stoort zich aan ziekteverlof tegenover maar liefst 64% bij de werknemers. Onder collega’s is er dus minder begrip voor als iemand niet opdaagt. Bart Teuwen, verzuimexpert bij Mensura en Certimed verklaart: “Zij voelen het effect van een afwezigheid en moeten het werk opvangen of plots terugkomen op een vrije dag.”
Deze cijfers bieden meteen een verklaring waarom 7 op 10 Belgen al eens ziek ging werken. Vooral jongeren en vrouwen voelen de druk om te blijven presteren ondanks ziekte.
Bereidheid tot werken is groot
Uit het onderzoek blijkt dat 8 op 10 werknemers bovendien bereid is “nog iets voor het werk te doen” tijdens het ziekteverlof, als dat mogelijk is. Denk maar aan mensen met een gebroken been die voornamelijk op de computer werken. Thuiswerk of aangepaste jobs bieden in dat geval mogelijkheden.
Enkele redenen om toch te blijven werken, zijn zich nuttig willen voelen, een goede indruk willen maken of bang zijn voor de reactie van collega’s of leidinggevenden. Uiteraard schuilt hierin een gevaar. “Niemand wordt verondersteld om ziek te werken. Gezondheid en welzijn zijn essentieel om gemotiveerd, productief en duurzaam aan de slag te zijn”, geeft Bart Teuwen toe.
Fit note in plaats van een ziekteattest
Desalniettemin is werken tijdens je ziekteverlof niet onwettig. Bart Teuwen stelt voor om het gesprek met de zieke werknemer aan te gaan en te kijken wat de mogelijkheden zijn. Belangrijk is om hierbij niet te veroordelen of het te hebben over de medische redenen.
In dat opzicht pleiten Mensura en Certimed voor een fit note in plaats van een ziekteattest. “In het Verenigd Koninkrijk zijn ze geswitcht naar wat men noemt de fit note, een briefje geschreven vanuit wat iemand nog wel kan”, licht Bart Teuwen toe.
Akelige evolutie dit… Vooral voor mensen met té veel verantwoordelijkheidsgevoel en die niet neen kunnen/durven zeggen… Waarom mag een mens niet gewoon uitzieken? Waarom weer deze extra druk?
Als men echt ziek is zal men ook echt niet kunnen denken aan enige werkzaamheid maar er zijn natuurlijk ook andere omstandigheden die er wel toe kunnen leiden. Een doktersattest zou dit absoluut kunnen bevestigen.
Als je in de zorgsector werkt ga je best niet werken als je een ziekte als griep hebt. Wanneer er voldoende werkvolk aanwezig is, is het geen drama wanneer iemand ziekenverlof heeft. Het is een probleem geworden tijdens de covid, er werden verschillende mensen ( met jaren dienst) afgedankt. OMDAT ER BIJNA GEEN AKTIVITEITEN KONDEN DOORGAAN.
De stagaires vinden het wel fijn als er iemand ziek is , ze krijgen dan een tijdelijk contract.
Maar ik vind het geen goed idee te gaan werken als je ziek bent.
Immers men zal van de zieken eisen dat ze toch komen, men zal mensen gaan vergelijken, die met de zwakste gezondheid zal er worden uitgegooid.
Als je ziek bent, ben je ziek en heb je recht om te rusten. De druk op de werkende mens was tijdens corona heel hoog. Men verlangde van het verzorgend personeel wonderen. Terwijl de mensen op de bureau.’s thuis moesten blijven ( deze kwamen zo wie zo al niet in contact met de eventuele zieken) Werd de druk voor het verzorgend personeel veel hoger.
Er zijn veel werklozen laat hen inspringen zo krijgen deze mensen kans om op de arbeidsmarkt te komen.
Ziek is ziek, we moeten al veel te veel jaren werken gaan! Hoe graag ik,mijn werk,ook gedaan heb. Ik hoop dat ik vlug mag stoppen met werken. Eindelijk een beetjje de regie je eigen leven in de hand kunnen hebben is het mooiste wat er is. Mensen hebben nood aan zichzelf zijn. Op je werk ben je maar deels je zelf. De rest is acteren en doen alsof….
Inderdaad een kwalijke evolutie. Iemand die ziek is vraagt erom uit te kunnen rusten, niet nog druk opgelegd te krijgen om toch nog te (moeten) werken. Vooral reeds zeer plichtsbewuste mensen zullen hier het slachtoffer van zijn. Met meer burnouts en depressies als gevolg.