Je bekijkt nu De Vlaming wil zich laten vaccineren en kijkt uit naar een bevrijdingsfeest

De Vlaming wil zich laten vaccineren en kijkt uit naar een bevrijdingsfeest

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:28 reacties

Uit ons onderzoek bij 1.041 Vlamingen uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville en UHasselt, blijkt dat Vlamingen vandaag ongelukkiger zijn dan in november 2020 maar tegelijk ook minder bezorgd zijn om de eigen gezondheid en om de situatie in de gemeente. De bereidheid tot vaccinatie is groot en de helft van de Vlamingen wil dat zijn gemeente een groot bevrijdingsfeest organiseert.

Minder bezorgdheid om de gezondheid

In november 2020 gaven de deelnemers zich een gemiddelde geluksscore van 7,2 op 10. Dit cijfer neemt verder af en bedraagt nu nog slechts 6,9 op 10. De Vlaming is dus nu over het algemeen ongelukkiger dan in het najaar van vorig jaar.

Wel is de Vlaming minder bezorgd over het coronavirus. Terwijl in november 2020 er nog een bezorgdheid over de eigen gezondheid was van 6,2 op 10, is die gedaald naar 5. Inwoners zijn ook minder ongerust over de situatie in hun gemeente. Hier zien we een daling van 6,2 op 10 naar 4,8.

“In deze cijfers schuilt ook het gevaar voor de komende versoepelingsperiode”, waarschuwt Jo Steyaert van Indiville. “Hoewel er steeds meer opnieuw mag, blijven we in een gevoelige situatie zitten. Als mensen zich dan onbezorgder voelen, kan dat een gevaarlijke combinatie zijn.”

Bereidheid tot vaccinatie is groot

Uit de cijfers blijkt dat 7 op 10 Vlamingen (69%) een naaste heeft die besmet is geweest met het coronavirus. Zelf liet meer dan de helft (52%) zich nog nooit testen op het virus. Van zij die zich wel lieten testen, was bijna 1 op 10 (7%) minstens één keer positief.

86% van de Vlamingen wil zich laten vaccineren, 7% twijfelt nog en slechts 7% geeft aan geen vaccin te willen. “Het ziet er dus naar uit dat we de nodige vaccinatiegraad in Vlaanderen gemakkelijk zullen halen”, zegt Prof. Wim Marneffe van UHasselt.

Wat met de zomer?

De Vlaming snakt naar de zomer en naar ontspanning. Bij 2 op 3 (66%) speelt corona mee in de keuze voor een verblijf in het binnenland. De populairste vakantiebestemming is de Ardennen (54%), gevolgd door de kust (39%) en Limburg (35%). Vlamingen willen tijdens hun staycation vooral gaan wandelen, in de natuur vertoeven en genieten van een lekker hapje en drankje.

Daarnaast wil de Vlaming cultuur opsnuiven. Ongeveer de helft zou terug naar de bioscoop gaan (56%), bezienswaardige historische gebouwen of monumenten bezoeken (52%), en een museum, tentoonstelling of galerij bezoeken (49%), als dat in de zomer wordt toegelaten. Op de vierde en vijfde plaats komen een concert bijwonen (41%) en naar een muziekfestival gaan (36%).

Maar ook tijdens de zomermaanden vindt de Vlaming het belangrijk dat de activiteiten coronaveilig gebeuren. Bijna de helft van de deelnemers (46%) staat weigerachtig tegenover een buitenactiviteit zonder afstand. Ook binnenactiviteiten zonder afstand lijken nog niet meteen aan de orde: bijna 3 op 5 (59%) zou hier waarschijnlijk of zeker niet aan deelnemen. De meerderheid (54%) geeft bovendien aan pas opnieuw naar concerten en voorstellingen te willen gaan wanneer een groot deel van de bevolking gevaccineerd is of wanneer er groepsimmuniteit is. Bijna 2 op 5 (37%) vindt de goedkeuring van het overlegcomité voldoende.

Een bevrijdingsfeest wanneer de coronapandemie voorbij is, dat ziet de Vlaming wel zitten. De helft vindt dat de gemeente een evenement moet organiseren na de crisis. Het merendeel daarvan (68%) vindt dat deze activiteit buiten moet doorgaan.

Dit bericht heeft 28 reacties

 1. Karl

  Dat zou echt plezierig zijn , en dan leer je ook andere mensen kennen tijdens dit feest ? IEDEREEN !! wil naar buiten en andere mensen zien

 2. We lopen inderdaad altijd vooruit. De situatie verbetert maar als iedereen alle remmen lost tijdens de vakantie, dan zitten we gegarandeerd weer in de miserie in september. Ik maak me vooral zorgen over die Terkameren bos type ontkenners, de EK voetbal gekken met hun grote schermen, dat effect is zo groot omdat juist dat soort mensen zich niet laat vaccineren en het virus laat circuleren. Alleen nog vlugger vaccineren, en ook jongeren, kan helpen, maar ik heb de indruk dat ook de Big Pharma aan het temporiseren zijn. Pfizer heeft ons gered. Astra Zeneca is een klucht en ik kan niet begrijpen hoe ze het vaccin van dat bedrijf blijven aanbevelen. Intussen blijkt ook Johnson en Johnson dezelfde problemen te veroorzaken, niet onlogisch want identieke productiemethode. Maar ook Pfizer leveringen zijn aan het vertragen.
  ,

 3. Erwin

  Allemaal goed en wel, echt veilig? Dat zie ik niet zitten, eens er alcohol/drugs/etc… aan te paskomen, dan is (weer) het hek van de dam!
  En iedereen ? …. niet iedereen wil naar buiten (nu al!) en de keuze voor de naam “Bevrijdingsfeesten” beetje moeilijke woordkeuze voor alle oorlog-slachtoffers van alle mogelijke conflicten. (mijn vrije bescheiden mening)

 4. Willy Hendricx, Leopoldsburg

  Ik heb begrip voor iedereen die het einde van de maatregelen toejuicht om zo snel mogelijk -niet alleen het normale leven
  te hervatten-maar vooral wil beginnen uitgaan en feesten. Ik ben van mening dat het overlegcomité op de feiten vooruitloopt en zal wachten tot de experts groen licht geven. Deze zeggen dat het virus nog steeds actief is, zeker de vreemde varianten.

 5. Dominique

  We blijven in België voor de vakantie en we vermijden drukke plaatsen.Gevaccineerd maar we blijven alert.

 6. Ik ben 80 en moet nog tot 25 juni wachten op mijn tweede prik zolang blijf ik toch maar voorzichtig liefst geen zotte dingen doen we zijn nu al zo ver zonder Corona en ik wil dat liefst zo houden!

 7. Philippe

  Het is en blijft koffiedik kijken, er blijven veel vragen, wat is nu waar en wat niet ?? Maar … even enkele eeuwen terug in tijd kijken leert ons dat, ondanks er destijds géén vaccins waren, de toenmalige plagen (pest, cholera enz) overwonnen zijn met quarantaine en isolatie. Waren deze maatregelen overbodig, ik denk het niet, meer een oeroude manier om een virus zichzelf te laten ”vernietigen” door niet meer te kunnen vermenigvuldigen. Nu met dat in ons achterhoofd zou ik denken, feestje geven 👍👍👍 maar wees toch voorzichtig en laat de door velen geleverde inspanningen niet tenietgaan door nu te doen alsof Covid-19 nooit heeft bestaan en er op los de maatregelen (welke momenteel al erg versoepeld zijn) met de voeten te betreden. Baat het niet, schaadt het niet

 8. Colpaert Noël

  De virologen liegen er maar op los. Waar zouden ze het geleerd hebben? ze weten van het bestaan van carona het misschien 1 dag vroeger dan wij. Voor expert te zijn in een zaak moet men van iets 10 jaar ervaring hebben zeker 3 jaar specialist zijn en daarvoor geleerd hebben voor dokter. Die eerste 2 zaken hebben ze niet. ik als gewone varkens en runderboer heb 50 jaar ervaring met Griep en virusziekten. Geen enkele wet of regel kan een virus stoppen en zeker geen mondmasker, De sukkelaars. Jammer dat die gasten altijd gelijk hebben. Hadden er geen maatregelen genomen geweest en er waren 24.000 doden in Belgie dan zouden ze zeggen ha had u ons gevolgd dan waren er veel minder, nu met met 24000 doden zegeen ze zonder ons en de maatregelen waren er veel meer. Al is de wet of maatregel nog zo fel en snel het virus vindt u wel. Alleen vacinatie kan helpen maar nooit 100

 9. Hadewijch Verhenne

  Ik snak naar knuffelen, sociale contacten en terug meer vrijwilligerswerk, maar hoe overtuigen we die ontbrekende 4 procent als we 90 procent gevaccineerden nodig hebben en er zijn 86 procent bereid? En hoe stop je de polarisatie tussen pro en contra vaccinatie, pro en contra maatregelen? Hoe vangen we de psychisch kwetsbaren op die heel erg geleden hebben onder deze pandemie? En vooral : Hoe voorkomen we nieuwe pandemieen???? Waarom gaat het daarover zo weinig in het nieuws????

 10. Guido

  iedereen zou zich moeten laten vaccineren

 11. Mireille VANHOOREN

  Zoals dhr. Van Landeghem aangeeft, remmen los riskeert meer dan “frontale ongevallen”…

 12. Als tweemaal gevaccineerde voel ik me heel veilig. Ik ben echter geen voorstander van de aangekondigde versoepelingen van morgen. De aandacht moet gevestigd blijven op de niet gevaccineerden in eigen land en zeker en vast ook in het buitenland ( afrika ..)
  Ik hoop dat we ooit de groepsimmuniteit zullen bereiken, in Belgie, in de wereld!
  Dan pas vind ik een overwinningsfeest gepast!

 13. Raf C.

  Ik vind het schitterend hoe de vaccinatiecampagne verloopt. Met al die vrijwilligers, toch een hele organisatie. Hopelelijk krijgen we een mooie zomer en een normaal najaar. Toch heb ik een beetje last van het “grot syndroom”. Ik betrouw het nog niet helemaal. Te veel varianten op het virus.

 14. Ja bij ons denken we aan een groot straatfeest eind september begin oktober met alles erop en eraan

 15. Hilde

  Ik blijf toch nog altijd afstand houden
  Het mondmasker plicht mag van mij opgeschort worden,je vergeet er alles mee in de winkel en je ziet tegen op voor naar de winkel te gaan

 16. Met zijn allen voorzichtig blijven dan hebben we een zeer leuk jaareinde of eventueel een ‘Indian Summer’ en terug het gewone normaal op onze Kerstmarkten en eindejaar-drinks. Nu nog een extra grote actie rond de wereld vaccinatie teneinde veel Covid-19 varianten de kop in te drukken! Kan de EU ook de andere door WHO goedgekeurde vaccinatie leveranciers op eenzelfde lijn trekken als de EU vaccins aub? Wij kregen SinoPharm en SinoVac beiden goedgekeurd door de WHO en met succes ingezet in het wereldvaccinatie programma? Beiden via een QR code geregistreerd op mobile phone via een Chinees platform.

 17. Dany Herman

  Ik ben niet gevaccineerd wegens Astra en gelukkig maar ken verschillende mensen met hopelijk niet blijvende problemen met gezondheid.
  Bij één is het zelfs levensbedreigend met een bloedspiegel waar niets nog goed aan is ( wel degelijk van vaccin) reageerde heel slecht op spuit
  Nu zie ik dat onderzoeken stil vallen omdat ze geen mensen meer vinden die niet ingeent zijn.
  Ik sta wel open voor vaccinatie met vb Moderna of Pfizer maar ook voor dat begin ik te twijfelen
  Mijn vrouw heeft Moderna gekregen en daardoor gewrichtspijn
  Veel zaken worden bewust uit de media gehouden, tja tijd gaat raad geven

 18. Helene

  Veel informatie en cijfers die niet in het kraam past van de officiële visie wordt in alle media gecensureerd. Ik vind het heel verdacht als wetenschappers en artsen die een andere mening hebben, monddood worden gemaakt en/of worden geschorst.
  De mensenrechten worden geschonden. De rechten van het kind worden geschonden.
  We leven al millennia met virussen. De natuur zal haar werk doen. De golven gaan komen en gaan en uiteindelijk zal een nieuw evenwicht worden bereikt. Er zullen mensen natuurlijke immuniteit opbouwen en die doorgeven aan hun kinderen.
  Door de maatregelen en het vaccin, ontneemt men de kans om sterker te worden en ook deze keer te overleven. Zoals we al zoveel millennia doen.
  Het is tijd voor nederigheid: de plaats van de mens in het groter geheel van het ecosysteem aarde.

  1. Steven Deprez

   Ik heb geen objectieve kennis/zekerheid van censuur en ben dus met die generalistische opmerking niet akkoord.
   Ik ben wel volmondig akkoord met de plaats van de mens in het ecosysteem. De aarde raakt overbevolkt en er zullen dus rampen (mensgemaakt of natuurlijk) komen om een leefbaar evenwicht te herstellen. Daar ben ik net als u van overtuigd.

 19. Rudy

  Feesten deze zomer is geen goed idee. We staan nog nergens in de bestrijding van corona. Bij een straatfeest zal 80% van de aanwezigen NIET gevaccineerd zijn ( nu zitten we nog maar aan 50 % gevaccineerd en het zijn niet die mensen die feesten.) Neem dan nog de internationale evenementen , het reizen …. en de import van allerhande varianten zal een feit zijn.
  We mogen ons dus al voorbereiden op een najaar dat ook naar de knoppen is. En dat allemaal omdat we een feestje willen houden.

 20. Peter Pinckers

  Al bij al is het nog meegevallen. Ons gezondheidssysteem is niet in elkaar gestort. Tijdens de pestepidemieën stierf naar schatting één op de drie mensen ! Ik vrees wel voor de sociale gevolgen. Mensen die tijdelijk werkloos werden verslikken zich nu al in hun belastingbrief en veel evenementen- en horecaondernemers hun financiële reserves zijn uitgeput.

 21. christine

  Bevrijdingsfeest? Ongelukkige woordkeuze. We zitten wel al 1,5 jaar met sociale beperkingen en die wegen door. Afgezien van een korte periode hebben we ons toch nog vrij kunnen bewegen (op ons eentje). Laten we niet te uitbundig worden, want het zou al snel weer de verkeerde kant kunnen opgaan.

 22. Etienne

  Iedereen snakt naar een beetje meer vrijheid en dat is normaal. Toch blijven voorzichtig zijn rustig aan alles laten openen.
  Hoe is het mogelijk om Pukkelpop te laten doorgaan met 75000 personen niet te begrijpen, daar is er van hygiëne geen sprake. Politiek heeft duidelijk de bovenhand en dan zijn er geen normen of waarden. Het zou jammer zijn dat de inspanning van duizenden mensen in de zorg en in de vakantiecentrums voor niets zouden zijn geweest.
  Wat strenger blijven in de toekomst is niet slechter, misschien is het niet slecht om de horeca in de week te blijven sluiten om 24 u en vrijdagavond en zaterdagavond om 2u later gebeuren er enkel dingen die niet nodig zijn zonder een benoeming hiervan te doen. Meer discipline en verantwoordelijkheid.

 23. De Wilde

  Zolang er nu nog steeds mensen besmet worden 3 in een gezin van 4 personen , via schoolcontact, we hebben van vorig jaar strikt alle regels opgevolgd met de hele familie en toch is het gebeurt even wat versoepelingen en zie. Neen, we zitten nog steeds in ons strak stramien ondertussen telt onze familie 2 personen minder en we zijn niet de enige familie die mensen moeten missen daarom niet van corona maar we hebben door deze pandemie niet bij hen kunnen zijn als het nodig was. Er zijn nog teveel mensen die risico lopen doordat hun leef omstandigheden zo slecht zijn ook hier bij ons. Of er reden om te feesten is mag ik hopen dat het verstand van de Vlaming begint te werken en ze zich niet laten (mis) leiden door wat onze noordelijke politiekers graag in vervulling zien gaan namelijk brood en spelen. Natuurlijk zou het fijn zijn om rijkelijk de bloemen buiten te zetten maar het mogen geen kransen worden. We hebben al eens een snelle versoepeling gehad met een resultaat golf 2 waar we nu nog van moeten bekomen ook financieel. Dit kost de Vlaming alleen maar meer geld, ik vind mijn portemonee belangrijk want ik moet al heel lang heel zuinig zijn en zo zijn we met veel. Mag ik hopen dat we met zijn allen op een gezonde, slimme en met respect een duurzame start kunnen maken, en ons vooral niet laten opjutten. De mensen die voor ons de patatten uit het vuur hebben moeten halen verdienen heel wat veel beter dan wat ze tot nu hebben gekregen. Vooral respect een beter inkomen en meer personeel om het werk te verlichten. Ooit ging ik eens met vrienden naar een toneelstuk zien, Betalen zullen we morgen wel, die titel is me steeds bijgebleven want betalen doen we op zoveel manieren
  dus liever voorzichtig aan.

 24. Steven Deprez

  Meerdere dingen:
  1. Mocht alles in België lopen zoals de vaccinaties, dan zouden we veel minder (politieke & kunstmatig opgefokte) problemen hebben. DANK aan alle vrijwilligers die SUPER werk leveren.
  2. Ik ben blij dat de experts er waren / er zijn want zo hadden de politiekers ten minste de moed om eens onpopulair te zijn. Nu konden ze – dankzij de pessimistische experts – onpopulaire maatregelen doorduwen “die minder verregaand zijn dan de experts willden”
  3. Chapeau voor de zorgsector die steeds is blijven doorwerken. Wel jammer dat er zo een groot “donker cijfer” bestaat aan doden omwille van normale ingrepen die uitgesteld werden door overvolle intensive care bedden. Dit cijfer – vrees ik – zou wel eens hoger kunnen zijn dan het aantal pure corona-doden.
  4. Nu de vaccinaties op volle toeren lopen: er ontstaat een (als) gevoel van veiligheid. “Alle remmen los” is nog nooit een succesformule geweest. Daar komen zeker brokken van, want de mens kent zijn eigen grenzen niet meer. Het lichaam (en de geest) zijn dat niet meer gewoon.
  5. Ikzelf heb vele dingen “afgeleerd”. Hoe begroet je iemand “innig”? Wil de andere wel geknuffeld worden? Hoe ziet de nieuwe “etiquette” eruit in dit “andere tijdperk”? Heb ik die vele (soms heel artificiële en oppervlakkige) kontakten wel nodig? Ben ik niet blij met een “langzamer leven” zonder zoveel sociale verplichtingen?
  Algemeen ben ik een optimist, ik ben blij dat er een stuk normaliteit terugkomt, maar ik ben ook blij met een rustiger leven zonder 4 afspraken per weekend…..

 25. Gie

  Zouden we niet beter een dankfeest doen voor al die mensen in de medische sector en een herdenkingsdienst voor al wie we verloren zijn in de strijd.
  Trouwens, we zijn er nog zeker niet..

 26. rene

  Wat zijn er toch nog velen die mijn mening delen , daar ben ik,wel gelukkig om .
  Nl. we zijn nog niet klaar met het gevecht tegen het covid 19 virus bijgevolg is er nog geduld , beheersing , echt verstand en voorzichtigheid nodig .
  Wat geen goede besliissingen zijn,zijn massabijeenkomsten waar die mensen net samenkomen waarvan meerdere zich niet lieten vaccineren en zodoende weer virus verspreiden , waarna weer iedereen gestraft moet worden als nieuwe golven zich zouden aandienen.
  Dankfeesten , mag ,maar enkel dan als er geen coviddoden meer te betreuren zijn .
  De virologen , dokters , verpleging en iedereen die daar hulp bood ,alle soorten van beroepen tot de vuilophaler moeten we respecteren en dankbaar zijn.

Geef een reactie