Je bekijkt nu Budget bepaalt de vakantiebestemming

Budget bepaalt de vakantiebestemming

Naar jaarlijkse gewoonte werd de Vakantiebarometer van Touring, in samenwerking met Indiville en Bpact, georganiseerd. Via dit onderzoek krijgen we inzicht in het reisgedrag van de Belg. Zo willen bijna 8 op 10 Belgen naar het buitenland op vakantie. 1 op 10 blijft thuis. Opvallend is dat meer dan de helft van de vakantiegangers aangeeft dat prijs de doorslag geeft bij de keuze voor een vakantieland.

8 op 10 gaat naar het buitenland

Reizen buiten onze landsgrenzen blijft populair. In 2023 ging 81% van de Belgen minstens 1 keer naar het buitenland op vakantie. 1 op 3 (33%) ging zelfs 3 keer of meer op buitenlandse vakantie. Ook dit jaar mikt 78% van de Belgen om op reis te gaan naar het buitenland. 33% wil (daarnaast ook) in eigen land een vakantie doorbrengen.

Frankrijk blijft de populairste bestemming

Voor de hoofdvakantie blijven Belgen trouw aan eerdere keuzes. Frankrijk is zo nog steeds het vakantieland bij uitstek, gevolgd door Spanje en Nederland.

Budget grote bepalende factor

Meer dan de helft van de Belgen (53%) geeft aan dat de kostprijs van de vakantie de doorslag geeft in de keuze van de bestemming. Daarna volgen factoren zoals zon en warmte (46%), bezienswaardigheden (44%), de lokale natuur (39%) en de nabijheid van de zee (33%).

Hoewel prijs dus een belangrijke rol speelt, is het voor 48% van de reisgangers geen grote zorg. Het vakantiebudget maakt deel uit van het familiebudget. 30% geeft wel aan dat op vakantie gaan een dure aangelegenheid is en dat het bedrag moeilijk bijeen gespaard kan worden.

Ondanks de inflatie wil meer dan de helft van de vakantiegangers (57%) niet meer spenderen aan de vakantie dan in 2023. 26% denkt echter wel meer te zullen uitgeven. 17% heeft zelfs als doel om te besparen en dus minder uit te geven op reis.

Als we kijken naar het budget dat voorzien is voor logies op vakantie, dan zegt het grootste deel (36%) maximaal 1000 euro te willen spenderen. 26% spendeert tussen 1000 en 2000 euro aan overnachting. 26% geeft meer dan 2000 euro hieraan uit.

1 op 10 Belgen gaat helemaal niet op vakantie

12% van de Belgen blijft dit jaar thuis. Dat doen ze om diverse redenen. Voor 41% van hen is het gezinsbudget ontoereikend om elk jaar op vakantie te gaan en evenveel Belgen geven aan dit jaar andere kosten te hebben.

Ziek worden is grootste zorg op vakantie

De Belg is vooral bezorgd om ziek te worden op vakantie (37%) of om betrokken te geraken bij een ongeluk (33%). 55% van de Belgen neemt daarom een of andere vorm van reisbijstand en/of medische bijstand. 43% neemt een annulatieverzekering.

Geef een reactie