Naar jaarlijkse gewoonte werd de Vakantiebarometer van Touring, in samenwerking met Indiville en Bpact, georganiseerd. Via dit onderzoek krijgen we inzicht in het reisgedrag van de Belg. Zo willen bijna 8 op 10 Belgen naar het buitenland op vakantie. 1 op 10 blijft thuis. Opvallend is dat meer dan de helft van de vakantiegangers aangeeft dat prijs de doorslag geeft bij de keuze voor een vakantieland.
8 op 10 gaat naar het buitenland
Reizen buiten onze landsgrenzen blijft populair. In 2023 ging 81% van de Belgen minstens 1 keer naar het buitenland op vakantie. 1 op 3 (33%) ging zelfs 3 keer of meer op buitenlandse vakantie. Ook dit jaar mikt 78% van de Belgen om op reis te gaan naar het buitenland. 33% wil (daarnaast ook) in eigen land een vakantie doorbrengen.
Frankrijk blijft de populairste bestemming
Voor de hoofdvakantie blijven Belgen trouw aan eerdere keuzes. Frankrijk is zo nog steeds het vakantieland bij uitstek, gevolgd door Spanje en Nederland.
Budget grote bepalende factor
Meer dan de helft van de Belgen (53%) geeft aan dat de kostprijs van de vakantie de doorslag geeft in de keuze van de bestemming. Daarna volgen factoren zoals zon en warmte (46%), bezienswaardigheden (44%), de lokale natuur (39%) en de nabijheid van de zee (33%).
Hoewel prijs dus een belangrijke rol speelt, is het voor 48% van de reisgangers geen grote zorg. Het vakantiebudget maakt deel uit van het familiebudget. 30% geeft wel aan dat op vakantie gaan een dure aangelegenheid is en dat het bedrag moeilijk bijeen gespaard kan worden.
Ondanks de inflatie wil meer dan de helft van de vakantiegangers (57%) niet meer spenderen aan de vakantie dan in 2023. 26% denkt echter wel meer te zullen uitgeven. 17% heeft zelfs als doel om te besparen en dus minder uit te geven op reis.
Als we kijken naar het budget dat voorzien is voor logies op vakantie, dan zegt het grootste deel (36%) maximaal 1000 euro te willen spenderen. 26% spendeert tussen 1000 en 2000 euro aan overnachting. 26% geeft meer dan 2000 euro hieraan uit.
1 op 10 Belgen gaat helemaal niet op vakantie
12% van de Belgen blijft dit jaar thuis. Dat doen ze om diverse redenen. Voor 41% van hen is het gezinsbudget ontoereikend om elk jaar op vakantie te gaan en evenveel Belgen geven aan dit jaar andere kosten te hebben.
Ziek worden is grootste zorg op vakantie
De Belg is vooral bezorgd om ziek te worden op vakantie (37%) of om betrokken te geraken bij een ongeluk (33%). 55% van de Belgen neemt daarom een of andere vorm van reisbijstand en/of medische bijstand. 43% neemt een annulatieverzekering.
Als je als alleenstaande zonder kinderen op invaliditeit staat, kun je helemaal niet op
reis gaan. Tegen dat alle dagdagelijkse en medische kosten en hulp betaald worden, schiet er niets meer over. Ze geven dan wel ook reizen uit van de ziekenfondsen, maar doordat er dan hulp voorzien wordt blijft het onbetaalbaar voor alleenstaanden zonder kinderen. Ik zou ook heel graag eens op reis gaan, maar voor mij als chronisch zieke alleenstaande is dit onmogelijk.
Als alleenstaande zonder kinderen op invaliditeit kan je onmogelijk op reis gaan er blijft na de betalingen niks meer over
Dus hopelijk doet de nieuwe regering iets aan de invaliditeitsuitkering zodat ik ook eens naar de warmte kan zou deugd doen aan mijn lichaam
Als alleenstaande bijklussende kleine gepensioneerde ambtenaar ligt op reis gaan niet meer binnen het budget want dat budget geef ik aan de belastingen……circa 3000 Euro weer dit jaar!
ik ben niet alleenstaand, maar wij kunnen vaak niet op verlof, om de zoveel jaar doen we ons eens pijn om toch op verlof te kunnen gaan.
prijs hun gelukkig indien ze geen compromissen moeten treffen die elk jaar op verlof kunnen of meerdere keren
Als kind ging ik nooit op reis. Een dag naar zee was een geweldige uitstap. Toch was de grote vakantie een mooie periode waar ik met heimwee naar terugkijk. Naar het buitenland op vakantie gaan is een behoefte die ons is aangeleerd. Waarom kunnen we niet gewoon gelukkig zijn thuis?
Waarom op vakantie gaan? Zo een zenuwslopende bezigheid dat kunnen wij als familie echt wel missen. Elk jaar opnieuw is dit hetzelfde verhaal. Zie ze daar staan in de file op de autostrade of in lange rijen op de luchthaven. Nee, dat is niks voor ons. Genieten van de natuur in eigen omgeving is het fijnste wat er is. Veel vakantiegangers gaan op verlof om tot rust te komen terwijl ze de leuke en rustgevende plaatsen in hun zeer nabije omgeving zelfs niet kennen.
Als je alle reacties leest, kom je tot de constatatie, elkeen moet leren tevreden zijn met wat hij heeft, geen jaloezie tov anderen. Soms zijn er zaken die we niet in de hand hebben, anderen zijn dan op de een of andere manier beter bedeelt . Het is wat het is en soms moeilijk te aanvaarden. Geniet van de kleinste dingen en daar wordt elkeen dan wel wat gelukkiger bij. Ik zou ook iedereen graag gelukkiger laten worden dan hij nu is. Maar we moeten leren aanvaarden dat het anders is. Aan allen een gelukkige en gezonde vakantie en komt allen behoudend en gelukkiger thuis na uw wel verdiende rust periode
Vroeger toen onze twee kinderen nog klein waren konden we met onze auto drie weken naar Spanje (Costa Brava) op vakantie gaan in vol pension. Van het vakantiegeld konden we dit gemakkelijk betalen.
Nu zouden we voor ons tweetjes voor acht dagen met het vliegtuig (met de auto is het te duur), en ter plaatse enkel ontbijt zowat 1.700 € moeten betalen en dit voor vijf vakantiedagen ter plaatse.