Je bekijkt nu Belg is bereid z’n elektriciteitsverbruik aan te passen, als hij daardoor minder moet betalen

Belg is bereid z’n elektriciteitsverbruik aan te passen, als hij daardoor minder moet betalen

We zijn met z’n allen bereid om ons stroomverbruik aan te passen. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van Elia, uitgevoerd door Indiville en Bpact. Opvallend is dat een groot deel van de Vlamingen niet weet wat het capaciteitstarief inhoudt of er zelfs nog nooit van gehoord heeft.

Capaciteitstarief nog niet zo gekend

Begin 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd door de Vlaamse energieregulator VREG. Hierdoor betalen mensen die op bepaalde piekmomenten meer verbruiken meer dan wie z’n verbruik spreidt. Dit is nodig om het elektriciteitsnet minder te belasten.

Toch blijkt het begrip en principe nog niet ingeburgerd bij de Vlaming. 26% geeft aan nog nooit van het capaciteitstarief gehoord te hebben. 37% kent het wel, maar zegt niet te weten wat het inhoudt.

Groot deel van de Belgen verspreidt het elektriciteitsverbruik al

3 op 10 Belgen spreiden al dikwijls hun stroomverbruik. Een kwart (23%) doet dat altijd. Ongeveer de helft (48%) doet dit niet of slechts af en toe. 4 op 10 van hen ziet het nut niet in van een spreiding. 32% heeft er onvoldoende tijd voor en 24% zegt dat het te veel moeite kost. Wie nu wél al met de spreiding van z’n elektriciteitsverbruik bezig is, zijn 50-plussers, hoogopgeleiden en Vlamingen die op de hoogte zijn van wat het capaciteitstarief inhoudt.

Bijna 7 op 10 (68%) van de Belgen is bereid hun elektriciteitsverbruik te spreiden, tenminste als de stroom hierdoor goedkoper wordt.

Geef een reactie