Je bekijkt nu Diversiteit aan smaken maakt de e-sigaret aantrekkelijker

Diversiteit aan smaken maakt de e-sigaret aantrekkelijker

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:1 reactie

De e-sigaret is sinds enkele jaren zichtbaar in het straatbeeld. Uit het onderzoek van Indiville, in opdracht van Stichting tegen Kanker en in samenwerking met Bpact, blijkt dat jongeren anders kijken naar vapen dan volwassenen. Vooral de smaakjes hebben een grote aantrekkingskracht bij 15- tot 20-jarigen. Opvallend is ook dat bij 60% van de vapende jongeren de ouders niet op de hoogte zijn, terwijl de vrienden het wel weten.

Over het onderzoek

De bevraging werd uitgevoerd van 3 augustus t.e.m. 4 september 2023 bij 3 doelgroepen:

  • Jongeren van 15 t.e.m. 20 jaar
  • Pedagogisch personeel (leerkrachten, zorgcoördinatoren, directie, …)
  • Ouders met inwonende kinderen van 12 t.e.m. 20 jaar

Heel wat jongeren gebruiken een e-sigaret

Bij jongeren maakt de e-sigaret deel uit van het dagelijkse leven. 35% van hen gebruikte ooit al een vape. 32% deed dat het voorbije jaar en 16% doet dat nog steeds. 6 op 10 (61%) jongeren heeft vrienden die een e-sigaret gebruiken en 59% kent iemand jonger dan 16 jaar die vapet.

Volwassenen gebruiken de e-sigaret om te stoppen met roken, bij jongeren ligt dat anders

Voor 88% van de mensen ouder dan 20 jaar, is vapen een manier om te stoppen met roken. Bij jongeren tussen 15 en 20 jaar is dat anders. Slechts 1 op 5 gebruikt de e-sigaret om te stoppen met roken. Dit wijst erop dat voor jongeren vapen een activiteit op zich is.

Meer nog, 1 op 3 jongeren die roken geven aan dat ze voordien de e-sigaret gebruikten. Bij de oudere respondenten is dat slechts 4%.

Vooral de vele smaken maken vapen aantrekkelijk

De smaak blijkt bij jongeren de belangrijkste reden voor gebruik. 37% vapet voor de lekkere smaken en 15% voor het ontdekken van nieuwe smaken. Andere redenen om de e-sigaret te gebruiken zijn stressbestrijding (36%) en kalm worden (34%). Dat de e-sigaret minder schadelijk is dan een klassieke sigaret is voor 27% van de vapers een reden voor gebruik. De wegwerp e-sigaretten zijn aantrekkelijk voor jongeren omwille van het gebruiksgemak (40 à 44%), de prijs (35%) en de mogelijkheid om het te verbergen (33%).

69% van de leerkrachten en 76% van de ouders vinden dat vapesmaken die jongeren aantrekken verboden zouden moeten worden.

De redenen om niet te vapen

Van de jongeren die niet van plan zijn om te beginnen vapen, geeft 43% aan dat ze het vies vinden. 3 op 10 (34%) wil niet starten met een dure gewoonte. En 1 op 4 (24%) doet het niet omwille van de impact op het milieu.

Vrienden zijn vaker op de hoogte dan ouders

Bij 62% van de vapende jongeren zijn de ouders niet op de hoogte. Dat is opvallend want bij bijna 9 op 10 (88%) zijn de vrienden dat wel. Het aantal leerkrachten dat op de hoogte is, is nog lager. Dat is slechts bij 1 op 10 (12%) van de jongeren het geval.

Jongeren kopen vooral in nachtwinkels

De helft van de jongeren koopt de wegwerp e-sigaret in nachtwinkels en benzinestations. 19% gaat naar de vapeshop, 15% naar de krantenwinkel, 4% naar de supermarkt en 3% koopt zijn/haar vape online.

Dit bericht heeft één reactie

  1. briers ghislain

    De e sigaret is een duur en nutteloos speelgoed .Je kan het vergelijken met een aan bier verslaafde alcolieker , die om van zijn bierverslaving af te raken jeneverkes begint te drinek n.

Geef een reactie