Je bekijkt nu De werkende Belg verkiest een hybride werkregime, ook na de coronamaatregelen

De werkende Belg verkiest een hybride werkregime, ook na de coronamaatregelen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:0 Reacties

Hoewel thuiswerken niet langer verplicht is, wil de Belg nog steeds enkele dagen per week van thuis uit werken. Uit een onderzoek van Acerta, Indiville en Bpact bij meer dan 2.000 werknemers blijkt dit zeer duidelijk: slechts 7% van de medewerkers wil opnieuw fulltime naar kantoor. Bijna 7 op 10 hoopt, ook na de versoepelingen, op een hybride werkregime met flexibele thuis- en kantoordagen. Werkgevers passen best hun beleid én arbeidsovereenkomst aan aan de nieuwe werkvorm, zegt Acerta.

Meer dan de helft wil liefst niet meer dan 2 dagen per week naar kantoor

Uit de jaarlijkse werknemersbevraging van Acerta, Indiville en Bpact blijkt dat meer dan de helft van de Belgen niet meer dan 2 dagen per week naar kantoor wil. 13% is voorstander van slechts 1 kantoordag per week en 6% wil voltijds van thuis uit werken. Daartegenover staat 7% van de werknemers die fulltime terug naar kantoor willen.

Telewerken was een positieve ervaring

Door de coronacrisis zijn veel werknemers noodgedwongen moeten gaan thuiswerken. Uit ons onderzoek blijkt dat dit voor de meeste medewerkers een positieve ervaring was. 70% is tevreden over hoe thuiswerk georganiseerd werd. 20% is zelfs zeer tevreden.

Daarnaast is er volgens de werknemers meer vertrouwen bij werkgevers en leidinggevende over thuiswerken. Ook de volgende voordelen werden aangehaald: een betere work-lifebalans, een positieve impact op het milieu en een hogere productiviteit tijdens de thuiswerkdagen. 1 op 2 geeft aan het gevoel te hebben dat werk en privé door elkaar lopen. Dit is een belangrijk aandachtspunt. 73% van de ondervraagden gaat ervanuit dat werkgevers telewerk zullen blijven stimuleren.

Minder contact en minder bijgeleerd

Hoewel telewerken dus voornamelijk als een positieve ervaring wordt gezien, blijken er toch enkele nadelen aan verbonden. Zo geeft 6 op 10 werknemers aan minder bij te leren. 8 op 10 heeft minder contact met collega’s en bijna 6 op 10 heeft minder overleg met zijn/haar leidinggevende. 60% zegt bovendien meer uren thuis te werken dan op kantoor. Werkgevers houden daarom best rekening met deze aandachtspunten bij het opstellen van hun beleid.

Liefst hybride werken zonder vaste thuiswerkdagen, maar met aandacht voor het type werk

Twee derde van de werknemers wil graag een hybride systeem zonder een vaste regeling rond thuiswerkdagen. Hannelore Van Meldert, HR-experte van Acerta Consult, zegt dat er bij de thuiswerkregeling best rekening wordt gehouden met het type werk: “Om het maximum te halen uit hybride werken – de werkvorm die thuis- en kantoorwerk combineert – zou het soort werk moeten kunnen bepalen waar iemand dat werk doet. Synchroon werk, d.w.z. werk dat je samen met collega’s doet, bv. een brainstorm, gebeurt best op kantoor. Asynchroon werk, d.w.z. werk dat mensen hoe dan ook individueel zullen uitvoeren, kan perfect van thuis.”

Een goed thuiswerkbeleid en aanpassing van de arbeidsovereenkomst

Uit de bevraging bleek dat iets meer dan de helft van de werkgevers geen regels had over wel of niet telewerken en het percentage op week- of maandbasis. Maar nu thuiswerken niet langer een coronamaatregel is, moet er wel aan bepaalde verplichtingen worden voldaan. Zo moet er een bijlage aan het arbeidscontract worden toegevoegd. Daarnaast is een weldoordachte en goed doorsproken policy rond hybride werken ook een goed idee. Ellen Van Grunderbeek, jurdisch experte bij Acerta Consult, legt uit waarom dit zo belangrijk is: “Als werkgever moet je uiteraard voldoen aan verplichtingen zoals de vergoeding voor verbinding en communicatie wanneer je opteert voor structureel thuiswerk. Je kan hier dus best wel even voor gaan zitten. Dat loont trouwens absoluut de moeite, want hybride werken kan, als het goed wordt georganiseerd, zorgen voor gelukkige medewerkers en een positieve uitstraling naar kandidaat-medewerkers.”

Vaker je mening geven over lokale en maatschappelijke thema’s? Klik dan hier en doe dan mee met Bpact!

Geef een reactie