Je bekijkt nu Acerta lanceert “Week van de Gastleraar” samen met Studio Brussel

Acerta lanceert “Week van de Gastleraar” samen met Studio Brussel

Uit de nieuwste Spiegelbevraging van Acerta Consult, in samenwerking met Indiville, blijkt dat werkgevers en werknemers een sterke interesse hebben om als gastleraar aan de slag te gaan. Daarom lanceerden Acerta Consult samen met Studio Brussel op 3 februari de “Week van de Gastleraar”. In die week gingen 4 radiopresentatoren voor de klas staan om zo meer aandacht te trekken voor het vak.

Grote belangstelling in het statuut van gastleraar

In september 2024 berichtten we al over het onderzoek, in opdracht van Acerta en in samenwerking met Indiville. Uit die cijfers bleek dat vooral zelfstandigen belangstelling tonen in het statuut van gastleraar, namelijk iets meer dan 1 op 3. Bij werknemers en werkgevers zijn zelfs 4 op 10 enthousiast over het statuut van gastleraar.

Bij ambtenaren is er de grootste bereidheid om aan de slag te gaan als gastleraar. 1 op 4 vertoont een hoge interesse en een even groot aandeel heeft interesse onder bepaalde voorwaarden zoals de vergoeding of ondersteuning. Bij bedienden heeft ongeveer 3 op 10 interesse onder bepaalde voorwaarden. Bijna 2 op 10 vertoont zelfs een sterke interesse. Arbeiders zijn minder gedreven, waarbij bijna de helft aangeeft dat gastleraar worden niet aan hen besteed is.

Verschillende drijfveren om gastleraar te worden

Er werd ook gepeild naar de drijfveren voor de interesse. Deze blijken voor werkgevers anders te zijn dan voor werknemers en zelfstandigen.

De grootste drijfveer bij zelfstandigen en werknemers is om jongeren te kunnen inspireren, maar ook om een maatschappelijke bijdrage te leveren en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Werkgevers zouden hun rol als gastleraar dan eerder benutten om reclame te maken, zowel voor hun bedrijf als voor de sector. Daarnaast kan het de competenties van hun werknemers versterken en willen zij ook jongeren inspireren.

Naast deze motivatoren zijn er ook praktische drijfveren, zoals de afstand tot de school, een lessenrooster afgestemd op hun voltijdse job en financiële zekerheid.

Enkele uren voor de klas staan heeft de voorkeur

Om hun job gemakkelijk te kunnen combineren met de rol als gastleraar heeft enkele uren per week voor de klas staan de voorkeur bij de meesten, zowel bij zelfstandigen als werknemers en werkgevers. De optie om enkele dagen per week gastleraar te zijn, wordt ook positief onthaald. Voor een beperkte periode fulltime gastleraar zijn, is minder populair.

De Week van de Gastleraar

Van 3 tot 7 februari 2025 zetten de Vlaamse Overheid en Acerta Consult, samen met Studio Brussel-presentatoren Amber Broos, Michèle Cuvelier, Thibault Christiaensen en Dries Lenaerts, een week lang hun schouders onder de allereerste ‘Week van de Gastleraar’. Michèle Cuvelier vond dit een leuke ervaring: “Toen ik de vraag kreeg om les te geven, samen met andere Studio Brussel-presentatoren, zei ik meteen verrukt ‘ja’. Ik heb altijd gehouden van leren. School betekent voor mij snoepen van allerlei onderwerpen en van nieuwe werelden. Sommige leraren blijven me dan ook mijn leven lang bij omdat ze je zó goed in die onderwerpen en werelden kunnen meenemen. Ze prikkelen, ze vragen iets van je, maar ze geven evenveel terug. Dat is van onschatbare waarde in het pad dat je later aflegt tijdens het leven. Engels was altijd één van mijn lievelingsvakken, want een andere taal opent écht een nieuwe wereld! Dat vak nu eens mogen geven op de school waar ik zelf voor het eerst Engelse les kreeg, voelt als een prachtig full circle moment.”

Potentieel verzilveren

Vanaf 2021 is het mogelijk om naast een vaste job aan de slag te gaan als gastleraar, zowel in het kleuter-, lager- als middelbaar onderwijs. Dit verhoogt de onderwijskwaliteit doordat praktijkkennis rechtstreeks naar de klas komt. Via het platform gastleraar.be kunnen geïnteresseerden zich eenvoudig aanmelden. Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir wil het potentieel van de gastleraar graag verzilverd zien het komende jaar: ”Mensen zoeken vaak zin en betekenis in het werk dat ze doen. Lesgeven is een ideale weg om die impact en betekenis te ervaren: je geeft letterlijk je kennis door aan de volgende generaties. Toch kan de stap naar het onderwijs groot zijn, en daarom bestaat dus het flexibele statuut van gastleraar. Als gastleraar kun je je carrière combineren met het mooie beroep van leraar. Gastleraren brengen unieke kennis mee vanuit de praktijk naar het klaslokaal. Dat is een verrijking voor de leerlingen en een boost voor de onderwijskwaliteit. We willen mensen die de stap overwegen, aanmoedigen en hen een warm onthaal geven in de school.”