Je bekijkt nu Belg heeft weinig vertrouwen in het pensioenbeleid, maar ook te weinig kennis over pensioenplanning

Belg heeft weinig vertrouwen in het pensioenbeleid, maar ook te weinig kennis over pensioenplanning

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:10 reacties

Uit ons onderzoek, in samenwerking met Indiville en levensverzekeraar NN, afgenomen bij 4.000 Belgen blijkt dat de Belg weinig vertrouwen heeft in het pensioenbeleid. Daarnaast is er ook onvoldoende kennis over pensioenplanning. Meer dan de helft van de landgenoten (55%) geeft zichzelf hierop een onvoldoende. Een betere verspreiding van kennis en een duidelijk en realistisch pensioenbeleid zijn daarom nodig.

Weinig vertrouwen in pensioenbeleid

De Belg is duidelijk onzeker over het pensioenbeleid van de regering. Slechts 19% gelooft dat de overheid de pensioenen zal kunnen blijven uitbetalen. Opvallend is dat vooral de jongste generaties weinig vertrouwen hebben. Bij de 35- tot 49-jarigen daalt het percentage naar 17%. Bij 18- tot 34-jarigen is dat zelfs maar 14%.

Onzekerheid zorgt voor kopzorgen

Deze onzekerheid over het pensioenbeleid geeft de Belg kopzorgen. Meer dan de helft (54%) is ongerust over zijn financiële situatie tijdens zijn pensioen. In de leeftijdscategorie 35- tot 49-jarigen is het percentage het hoogst (58%). Bovendien blijken vrouwen bezorgder (60%) dan mannen (53%).

Te weinig kennis over pensioenplanning

Maar ondanks het gebrek aan vertrouwen in het beleid, vindt de Belg het moeilijk zelf het heft in handen te nemen. Dit komt door een gebrek aan kennis over financiële pensioenplanning. Meer dan de helft van de landgenoten (55%) buist zichzelf. Hierdoor kunnen ze moeilijk inschatten hoe groot hun pensioenspaarpot moet zijn. 54% geeft aan niet te weten hoeveel geld ze bijeen moeten sparen.

Te laat in actie

Met het ouder worden, wordt wel meer en meer duidelijk hoeveel kapitaal er nodig is tijdens het pensioen. Maar dan is het al te laat. “Ook al lijkt dat op je 20ste een ver van mijn bed show, de voorbereidingen moeten zo vroeg mogelijk starten. Wie pas aan zijn 50 jaar wakker schiet en start met plannen, heeft een trein gemist en loopt ook het effect van kapitalisatie mis. Hoe en hoeveel je moet sparen doorheen je leven en voor je pensioen zou je eigenlijk al op school moeten leren, ” legt Bart Chiau van NN uit.

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Rudy

  Alle prive pensioenen en ook de huidige zouden moeten opgetrokken op Europees niveau. In België zijn de prive pensioenen veel te laag door een bovengrens te stellen. Nog even en we hebben allemaal een minimum pensioen door onze toffe regeringen. Onze volksvertegenwoordigers zijn er niet meer voor het volk maar voor de ondernemingen.
  Allee en het zijn dan nog de partijvoorzitters die bepalen hoe er moet gestemd worden.
  Dit noemen we democratie!!!

  1. Dirk verwimp

   Rudy heeft een punt. De macht van de partijvoorzitter is veel te groot en ongepast. Dat je pensioen op school moet leren lijkt me ook een zeer goed idee. Zeker het deel extra legale pensioenen

 2. Claude De Smet

  Lang niet iedereen is in staat aan pensioensparen te doen. Ook lang niet iedereen kan dit inschatten wat de noden kunnen zijn. Veel zal ook afhangen hoe je verder verloopt op diverse vlakken: gezondheid, tewerkstelling, gezinssituatie, … Zoals hierboven reeds vermeld zijn de Belgische pensioen véél te laag.

 3. Norbert D'hiet

  Wat bedoelt men met Europees niveau. Wat is het gemiddelde in Europa. In welke 3 landen heeft men de hoogste pensioenen in Europa, in welke 3 landen de laagste en hoeveel bedraagt dit pensioen in elk van die landen?

 4. Suzette

  Iedereen heeft recht op een minimum pensioen van 1500€. De ambtenaren pensioenen moeten niet omlaag, al de rest moet omhoog naar dat niveau. Ministers zullen niets tekort komen tijdens hun pensioen, dat ook al vroeger kan ingaan. Ik doe al pensioen sparen van mijn 22 jaar…dat zal me 30 000€ opleveren op 65 jaar. Daar kan ik 15 maanden mee naar een RVT… Mensen moeten zich bewust zijn dat, al ze kiezen voor bepaalde partijen, ze kiezen voor langer werken voor minder pensioen.

 5. kinsabil

  Rudy uit alle respect, het zijn net de privé pensioenen die het kapitaal verhogen en de gewone man verarmen, privé pensioen is enkel voor diegene die het kunnen, op zich heb ik er geen probleem mee, maar een privé pensioen mag niet aftrekbaar zijn van de belastingen noch genieten van één of ander subsidie, want dat is weer weggelegd voor de gegoeden, en we geven weer geld weg aan verzekeringmaatschappijen.
  ons pensioen systeem, het wettelijke, zou normaal voldoende moeten zijn indien men het rechtvaardiger zou zijn, de lijst van frustraties zijn te lang om hier op te noemen. ik wil hier mee zeggen, als je ziet wat wij afdragen een sociale zekerheid zou de pensioenen (van arbeiders en bedienden die effectief hebben afgedragen) hoog genoeg moeten zijn zodat er geen privépensioenen nodig zijn. privé pensioenen zoals eerder gezegd is ook een middel om onze officiële pensioenen af te bouwen, het is een typisch liberaal voorstel, kijk maar eens veel dieper. hieromtrent kan ik nog veel meer vertellen, maar dat is te lang

 6. van lancker marleen

  Privé pensioenen zijn te laag in vergelijking met de overheids pensioenen, en nochtans betaalt iedereen evenveel RSZ bijdrage (13,7%) per maand. Hoog tijd dat dit verandert.

 7. Goossens Theo

  Dat iedereen een redelijke pensioen zou moeten krijgen vind ik normaal.
  Maar ik denk dat men de prive en ambtenaren tegen elkaar aan uitspelen zijn.
  Maar het was de politiek die al de spaarpotjes voor de pensioenen leeggemaakt hebben vroeger ( RTT ,enz).
  En nu blijken de maatregels die met veel bombast verkondig waren lege dozen (zilverfonds ,enz).
  Daarom zeg ik tegen de grote politiekers als ge met kleuren wil spelen in plaats van de mensen te helpen gaat dan naar de kleuterklas daar kun heel de dag met jullie kleuren spelen.

 8. ronald

  Waarom de belastingen van de gepensioneerden geen speciaal statuut geven zoals de voetballers ?

Geef een reactie