De Belg laat zich niet tegenhouden door de inflatie en gaat nog steeds graag op reis, met Frankrijk als onbetwiste topbestemming. Toch is het duidelijk: budgettaire overwegingen wegen zwaarder dan ooit. Deze conclusies komen uit de jaarlijkse vakantiebarometer van mobiliteitsorganisatie Touring, in samenwerking met Indiville & Bpact.
20% van de Belgen gaat niet op vakantie
Ondanks de inflatie, gaat de Belg graag op vakantie. 83% trekt dit jaar naar het buitenland. 1 op 5 blijft thuis. Dit is een daling tegenover 2024. Toen bleef nog 1 op 4 thuis. De belangrijkste reden om thuis te blijven is financieel van aard (32%). Voor 27% van de Belgen zijn er andere, dringendere uitgaven. Maar ook gezondheidsproblemen (23%), een gebrek aan interesse (25%) en logistieke beperkingen door bijvoorbeeld huisdieren (14%) worden genoemd. Het zijn vooral 35 tot 49-jarigen (30%) die niet op vakantie gaan.
Budget bepaalt bestemming
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat voor 51% van de Belgen de kostprijs de belangrijkste factor is bij de keuze van hun bestemming. Ook de ligging (49%) en de lokale natuur (44%) zijn belangrijk, maar er is een duidelijke focus op de portemonnee.
Er wordt vooral online geboekt. Bijna 7 op 10 vakantiegangers (68%) heeft een verblijf gevonden onder de 2.000 euro. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel Belgen tijdig beginnen met sparen voor de reis: meer dan de helft van de vakantiegangers voorziet dit in het gezinsbudget.
Hoewel het financiële plaatje moet kloppen, heeft de Belg ook andere verwachtingen: 43% is vooral op zoek naar nieuwe ontdekkingen, 40% wil de natuur verkennen en 38% kiest voor stedentrips. 33% neemt graag tijd voor een gastronomisch uitje en voor 30% van de vakantiegangers is een zwembad absoluut noodzakelijk.
Reis naar Frankrijk voor 2 weken in een hotel is populair
Frankrijk blijft met voorsprong de populairste buitenlandse vakantiebestemming. Bijna 44% van de Belgische vakantiegangers trekt er deze zomer heen. De typische reisduur is 2 weken. Belgen kiezen doorgaans voor een hotel (52%) of een huis/appartement (42%).
Helft van de Belgen sluit geen annuleringsverzekering af
22% van de vakantiegangers heeft geen enkele reisdekking. De helft van de Belgen op vakantie sluit geen annuleringsverzekering af en 8% heeft geen idee of ze verzekerd zijn. Bijna 8 op 10 (78%) heeft wel een basisverzekering. Deze dekt o.m. medische kosten of pech, maar in complexere situaties zoals een vulkaanuitbarsting of een storm is deze vaak onvoldoende.