Uit de halfjaarlijkse Financiële Gemoedsrustbarometer van NN, in samenwerking met Indiville en Bpact, blijkt dat onze financiële gemoedsrust het hoogst is in meer dan 2 jaar tijd. Toch blijft het gemiddelde te laag. Voornamelijk zelfstandigen ervaren meer financiële gemoedsrust, en hebben dus ook een gelukkiger leven.
Na de vele crisissen toch wat meer financiële gemoedsrust
De financiële gemoedsrust van de Belg ligt hoger dan vorig jaar rond deze periode. De index van de Financiële Gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN klokt dit najaar af op 60.2. Vorige winter bedroeg dit cijfer slechts 54.7. Na de coronacrisis en de energiecrisis zijn mensen er nu dus iets geruster op.
Meer dan de helft van de Belgen heeft een te lage financiële gemoedsrust
Toch blijft het gemiddelde laag. 56% van de bevolking heeft een te lage financiële gemoedsrust. Zelfstandigen blijken gemiddeld gezien iets meer financieel gerust. Een groot verschil bevindt zich op het niveau van de financieel zelfverzekerde (80-100). 20% van de zelfstandigen heeft een financiële gemoedsrust hoger dan 80 terwijl dit bij de doorsnee Belg maar 16% is.
Goede financiële situatie geeft 2,4 meer kans op gelukkig leven
Financiële gemoedsrust zorgt ook voor meer geluk. Zo zijn zelfstandigen niet alleen financieel geruster. Ze zijn ook vaak gelukkiger dan de doorsnee Belg. 44% van de Belgen is gelukkig en onder zelfstandigen stijgt dat naar 48%.
“Dat hoeft niet te verbazen: financiële gemoedsrust en geluk gaan hand in hand”, stelt Colin Sanders, Longevity Expert voor NN. “Zelfstandigen met een hoge tevredenheid van hun financiële situatie maken 2 keer meer kans om gelukkig te zijn. Bij de algemene bevolking ligt die verhouding zelfs nog hoger. Belgen die tevreden zijn over hun financiële situatie maken 2,4 keer meer kans op een gelukkig leven.”
Drie tips voor meer financiële gemoedsrust
Financiële gemoedsrust bestaat uit 3 elementen: liquide reserves, de gezondheidstoestand en het al dan niet hebben van schulden. “De laagste gemoedsrust vinden we bij mensen in slechte gezondheid en met minder dan drie netto maandlonen als liquide reserves. Daartegenover hebben Belgen met meer dan het jaarlijks nettoloon aan reserves de hoogste financiële gemoedsrust”, zegt Colin Sanders. Een eerste tip is om minimaal 3 netto maandlonen aan liquide reserves op te bouwen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat dit de basis vormt voor financiële gemoedsrust.
Een tweede tip is om je financiële kennis te verhogen. “Financiële kennis zorgt voor een grotere financiële gemoedsrust. De eerste stap? Durf vragen te stellen! Lees de nieuwsbrief van je financiële instelling en volg een podcast of webinar over beleggen. Hoe beter je de verschillende financiële producten en termen begrijpt, hoe beter je de impact of meerwaarde voor jouw persoonlijke situatie zal kunnen inschatten”, raadt Colin Sanders aan.
Tenslotte: stel een financieel plan op en volg het op. Als je een bepaald doel hebt, zoals de aankoop van een woning, dan stel je best een financieel plan op. Bekijk welke uitgaven je kan optimaliseren en onderzoek je gewoonten.
Ik zou er nog een vierde tip willen bijgeven, maar die kan nog niet zonder externe hulp: zorg voor een goed beheer van de gezinsfinanciën. Als je weet wat je waaraan uitgeeft, zal je vanzelf minder uitgeven en dus een groter beschikbaar inkomen hebben (of minder tekortkomen).
Het zou de moeite waard zijn om te onderzoeken op welke wijze de gezinnen tegenwoordig hun financiën bijhouden; ik vrees dat een heel groot percentage helemaal niets bijhoudt en geld uitgeeft tot het op is. Vroeger waren er nog rekeninguittreksels waarop men de grote uitgaven min of meer kon opvolgen, maar ik vraag mij af wie de digitale uittreksels nog download en analyseert. Al jaren zoek ik naar een goed programma om dit te doen, maar ik moet mij behelpen met een spreadsheet. Eigenlijk verwacht ik dat de financiële sector zijn imago wat zou oppoetsen door zelf een (voor alle banken gemeenschappelijk) gratis
gezinsboekhoudprogramma aan te bieden waarmee het downloaden van de uittreksels en de eigenlijke boekhouding min of meer automatisch kunnen gebeuren. Als er voor iedereen één software is, is het voor diverse verenigingen doenbaar om, indien nodig, hierover cursussen te organiseren voor hun doelpubliek. Dat is door mij al jaren geleden voorgesteld aan Febelfin en anderen, maar een reactie heb ik nooit gekregen. Als uit een enquête de noodzaak voor dergelijke software zou blijken, kunnen drukkingsgroepen en de overheid de banken misschien in beweging krijgen…
wat mij opvalt: ofwel was dit onderzoek compleet 1 grote leugen, ofwel zijn de zelfstandigen dikke leugenaars. ik zie ongeveer tussen 5 a 7 klanten per dag door mijn werk. van alle zelfstandigen klagen zij het harst, dat ze niets verdienen, dat ze 30 uur per dag werken, dat ze veel belastingen betalen en ga zo maar verder. hoe dan ook, het geklaag en gemekker van zelfstandigen die ik tegen kom staat in schril contrast met de resultaten van dit onderzoek. toch vreemd niet waar?
Dag Alain! Bedankt voor je opmerking. Het zou best kunnen dat jouw ervaring anders is dan de resultaten uit het onderzoek. Jouw steekproef kan gekleurd zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat alle zelfstandigen die jij ontmoet in dezelfde sector werkzaam zijn. Of in een bepaalde regio. Het kan zijn dat dat net heel moeilijke sectoren of regio’s zijn, bijvoorbeeld. Dit onderzoek
Ik geef nog even meer info over de studie: Aan de financiële gemoedsrustbarometer hebben 10.606 respondenten deelgenomen. De doelgroep was 18 tot 79-jarige Belgen die via een online panel konden deelnemen aan dit onderzoek. De metingen verliepen in 10 verschillende waves in de periode van maart 2020 tot september 2023.
Meer info kan je hier vinden: https://www.nn.be/nl/press-release/belg-gaat-met-minder-geldzorgen-de-winter.
begin met beide voeten op de gronden te leven en laat je niet meeslepen door de reclame die ons door de strot geduwd word en vergeet niet je kunt maar een keer de zelfde euro uitgeven en wees streng voor kopen op krediet de banken zijn het ocmw niet