Je bekijkt nu 7 op 10 Vlamingen vinden dat kunst je helpt anders te denken over dingen

7 op 10 Vlamingen vinden dat kunst je helpt anders te denken over dingen

Hoe kijkt de Vlaming naar kunst? Dat is de vraag van een onderzoek dat Kunstenpunt liet uitvoeren in 2023 door Indiville en Bpact. 2 op 3 Vlamingen vinden dat kunst bijdraagt aan maatschappelijke verbinding. 7 op 10 vinden dat het helpt om anders over de dingen na te denken.

Wat is kunst?

Vlamingen vinden iets kunst als het hen emotioneel raakt (62%), intellectueel prikkelt (59%) of iets origineels laat zien of horen (56%). Schoonheid wordt door ongeveer een derde van de Vlamingen beschouwd als criterium.

De functie van kunst

Volgens 66% van de Vlamingen draagt kunst bij tot maatschappelijke verbinding. 69% vindt dat het helpt anders over dingen na te denken. 46% vindt kunst cruciaal voor een gezonde samenleving. Meer dan 1 op 3 (36%) vindt kunst even belangrijk als zorg, economie of onderwijs.

Kunst is er voor iedereen, maar er zijn drempels

Kunst is er voor iedereen. Slechts 9% van de Vlamingen vindt dat kunst er is voor een selecte groep. 44% vindt kunst belangrijk, maar participeert niet regelmatig. De drempels zijn meestal praktisch, zoals afstand, prijs en einduur. Maar sommige mensen zijn ook geïntimideerd. Ze zijn bijvoorbeeld bang om aangesproken te worden vanop het podium, of omdat ze in het algemeen weinig op hun gemak zijn (druk/lawaai). Mensen met beperkte mobiliteit zijn kritisch over de toegankelijkheid van cultuurhuizen.

Wat zet de Vlaming aan tot het beleven van kunst?

Er zijn verschillende redenen waarom de Vlaming kunst gaat beleven. De meeste zijn van gevoelsmatige aard. 77% doet het omdat men zich welkom voelt. 68% omdat men op bijzondere of unieke plekken komt. 58% voor een extra ervaring achter de schermen en 65% omdat ze een persoonlijke band hebben bij iemand die betrokken is bij het werk.

Kritisch over kunst

Kunst die uitgebreid in de media komt en waar veel controverse over bestaat, daarover is de Vlaming ook het meest kritisch en vocaal. Voorbeelden uit het onderzoek: de banaan in de white cube (Maurizio Cattelan), de plakken ham aan het universiteitsgebouw in Gent (Fabre), of de rode kubussen (Arne Quinze) in Oostende.

Geef een reactie