Over het algemeen kunnen de maatregelen van de regering-De Wever rekenen op een brede steun. Deze steun is iets groter in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. Niet alleen de regering, maar ook de premier zelf krijgt heel wat steun. Dat blijkt uit De Stemming, het jaarlijks opinieonderzoek van VRT NWS, De Standaard, UAntwerpen, Université Libre de Bruxelles en RTBF, in samenwerking met het Bpact burgerpanel.
Over het onderzoek
De Stemming is een jaarlijks politiek onderzoek van VRT, RTBF en De Standaard. Voor het opstellen van de vragenlijst, kwaliteitscontrole van de data, cleaning van de data, analyse en rapportering werkten zij samen met de UAntwerpen en de Université Libre de Bruxelles. Voor respondenten deden zij sinds dit jaar een beroep op ons Bpact burgerpanel. De bevraging vond plaats tussen 3 en 24 maart 2025 bij 2.278 Vlamingen, 2.064 Walen en 1.542 Brusselaars. De resultaten werden gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, provincie en stemgedrag in 2024 om de steekproef representatief te maken.
Steun voor de maatregelen is het grootst in Vlaanderen
De steun voor de maatregelen van de nieuwe regering is het grootst in Vlaanderen. Zo is driekwart van de Vlamingen akkoord met de maatregel om de ambtenarenpensioenen op termijn gelijk te trekken met de andere pensioenen.
In Wallonië en Brussel is er eveneens steun, maar op socio-economisch vlak is de kloof groter. Vooral het nieuwe pensioensysteem kan op minder steun rekenen in Wallonië. Bij dit nieuwe systeem krijg je minder pensioen als je vroeger stopt met werken dan je wettelijke pensioendatum.

Negatiever over het regeerakkoord
Wanneer er niet wordt gevraagd naar concrete maatregelen, maar naar de mening over de plannen van de regering in het algemeen, dan is de Belg negatiever. 53% van de Walen is ontevreden over het regeerakkoord. Slechts 22% steunt het expliciet.
Maar niet alleen in het zuiden is men negatiever. Ook Vlamingen zijn minder positief. 38% is een uitgesproken voorstander. Een derde van de Vlamingen is tegen de maatregelen. Een kwart staat neutraal tegenover de plannen.
Belg ziet De Wever als een geschikte premier
Over het algemeen vindt de Belg De Wever een geschikte premier. Vooral in Vlaanderen kan hij op veel steun rekenen. Op een schaal van 0 (helemaal ongeschikt) tot 10 (helemaal geschikt) krijgt de premier in Vlaanderen gemiddeld 6,1. Bijna 40% van Vlamingen geeft De Wever 8 op 10 of meer.
In Wallonië krijgt de premier een 4,5 en in Brussel 4,8. 20% van de Walen geeft De Wever een 8 op 10 of meer, maar ook evenveel geven hem een 0 en vinden hem dus helemaal niet geschikt. Slechts 9% van de Vlamingen vindt De Wever volledig ongeschikt.
In Vlaanderen is De Wever ook de populairste politicus. In Wallonië en Brussel staat hij op de 4e plaats. Hij moet er enkel PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) laten voorgaan.
Sterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten
Over het algemeen steunt de Belg de maatregelen van de regering-De Wever. Desondanks is 40% van de Vlamingen niet tevreden met de manier waarop de federale regering de financiële lasten verdeeld over de bevolkingsgroepen. In Wallonië stijgt dit aandeel zelfs tot de helft. Vooral zieken, werklozen, ouderen en asielzoekers zijn benadeeld, geven respondenten aan. Voor zieken en ouderen vinden ze dat het meest onrechtvaardig.

Tevredenheid over democratie fors toegenomen
In Vlaanderen krijgt ook het geloof in de democratie een boost. Maar liefst 40% van de Vlamingen geeft aan (heel) tevreden te zijn over de democratie. Dit staat in contrast met het dieptepunt van 2024, enkele maanden voor de verkiezingen. Toen bedroeg dit slechts 24%.
In Wallonië zien we een ander verhaal. Daar ligt de tevredenheid over de democratie lager en is die niet veranderd ten opzichte van het verleden. Ongeveer 1 op 4 Walen (26%) is (heel) tevreden. In Brussel is dat 33%.
Opvallend is dat de tevredenheid bij Brusselaars niet verder afneemt, ondanks de moeilijke regeringsonderhandelingen die een jaar na de verkiezingen nog steeds lopen. In Vlaanderen is er over het algemeen meer tevredenheid over de politiek. Ook over het lokaal bestuur of het beleid van de Europese Unie zijn Vlamingen tevredener dan Walen en Brusselaars.
