Je bekijkt nu 60% van de medewerkers vertellen aan collega’s hoeveel ze verdienen

60% van de medewerkers vertellen aan collega’s hoeveel ze verdienen

Een jaar geleden werd de Europese richtlijn over loontransparantie binnen bedrijven vastgelegd. Daarom deed hr-expert Acerta Consult nu een onderzoek, in samenwerking met Indiville en Bpact, bij werkgevers en -nemers. 6 op 10 organisaties geven hun personeel duidelijk mee hoeveel ze zullen verdienen in een bepaalde functie. Ook bij werknemers wordt er steeds vaker over het salaris gesproken: 60% van de collega’s weet van elkaar hoeveel ze verdienen. Opvallend is dat het taboe rond loon in Vlaanderen wel wat groter is dan in de rest van het land.

In 42% van de bedrijven wordt er niet gesproken over loonpakketten

In 6 op 10 bedrijven wordt er openlijk gecommuniceerd over de verloning van de medewerkers. In 30% van de gevallen geldt die open communicatie voor de hele onderneming. Bij 29% van de bedrijven weten collega’s met dezelfde functies van elkaar hoeveel ze verdienen. In meer dan 4 op 0 (42%) van de organisaties wordt er helemaal niet gesproken over loonpakketten. Vooral bij werkgevers in Vlaanderen is de terughoudendheid groot: 53% communiceert daar niet over de verloning van medewerkers.

Richtlijn als bestrijding van beloningsdiscriminatie

In mei 2023 werd de richtlijn over loontransparantie vastgelegd in het Europees Parlement. Zo wil men vermijden dat door het gebrek aan transparantie beloningsdiscriminatie en vooroordelen op basis van gender onopgemerkt blijven. Vanaf 2026 zullen werkgevers (met 150 werknemers of meer) transparant moeten zijn over de criteria die de salarissen en loonsverhogingen bepalen. Sollicitanten zullen ook het recht hebben om de toekomstige werkgevers informatie te ontvangen over het aanvangssalaris. De toekomstige werkgever mag bovendien niet meer vragen naar het loonverleden van de sollicitanten.

Daar komt nog bovenop dat organisaties vanaf 2027 zullen moeten rapporteren over de genderloonkloof aan de nationale overheden. De loonkloof in dit rapport mag niet groter zijn dan 5% als die niet met objectieve, genderneutrale criteria is te rechtvaardigen. In België moet je als bedrijf vanaf 50 werknemers nu al verplicht een loonkloofrapport hebben. De Europese richtlijn breidt dit verder uit. 

“Voor bedrijven wordt het dus steeds belangrijker om open over loon te spreken. Niet alleen omdat het van bovenaf wordt opgelegd met mogelijke sancties, ook omdat het de relatie tussen bedrijf en werknemers kan versterken. In een nog steeds krappe arbeidsmarkt kan dit een extra troef zijn voor ondernemingen om de teamgeest te versterken én extra talenten aan te trekken”, zegt Dries Rutten, juridisch expert van Acerta Consult.

Terughoudendheid om te spreken over verloning neemt toe met de leeftijd

Ook onder collega’s wordt er steeds openlijker gesproken over wat ze verdienen. 6 op 10 werknemers praat transparant over hoeveel ze verdienen met hun collega’s. De andere 41% gaat van “ik spreek daar liever niet over” tot “daar heeft niemand zaken mee”. Bovendien blijkt dat de terughoudendheid om te spreken over verloning toeneemt met de leeftijd. Bij de 55-plussers spreekt de helft (50%) niet over zijn/haar loon met collega’s.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. kinsabil

    mijn eerste baas heeft mij geleerd om zeker uw loon niet te vertellen aan collega’s, nu weet ik waarom, om u de indruk te geven dat je meer hebt, maar integendeel, ik had het minste.
    mijn loon mag iedereen weten, de ficus kent ook mijn loon, ik ben brandertechnicus en ik zit momenteel rond de 18 euro bruto, zal binnenkort meer zijn door aanpassingen. 6 jaar geleden had ik maar 13 euro bruto
    geen maaltijdcheckes, wel hospitalisatie en een bruto vergoeding van 10 euro per gepresteerde dag, thats it, niks meer. voordeel dat ik wel heb: vanwege mijn job, mijn werk begint mee wanneer ik thuis vertrek en stopt tot ik thuis ben. nadeel : we spenderen ca nog 2 uur werk per dag thuis onbetaald en soms nog meer uren, daar zegt men niets van….

  2. kinsabil

    van de zelfstandigen weet je enkel hun kost, niet hun opbrengsten
    ook hier weten we waarom, op papier niets verdienen, maar bouwt wel 5 appartementen enz
    uitzonderingen vestigen de regel

Geef een reactie