Touring heeft, in samenwerking met zusterorganisatie ADAC, Indiville en Bpact, een onderzoek uitgevoerd bij 2 000 Belgen. Zij werden bevraagd waarom zij wel of niet een elektrische wagen kiezen voor een elektrische wagen. Zo werden de grootste barrières voor de aankoop in kaart gebracht.
Beperkte actieradius
Bijna de helft van de ondervraagden (47%) gaf aan dat de beperkte actieradius van elektrische wagens een belangrijke reden is om geen elektrische wagen te kopen. Toch hoeft dit geen groot probleem te zijn: Belgen leggen gemiddeld 23 kilometer per dag af met de wagen, een afstand die elektrische voertuigen makkelijk kunnen overbruggen. Bovendien is er een uitgebreid netwerk van laadpalen.
Elektrische voertuigen presteren beter dan vaak wordt gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van ADAC waarbij ze het rijbereik van 25 elektrische wagens van verschillende merken in winterse omstandigheden hebben getest. Ze legden een rit af van Berlijn tot München. Daaruit blijkt dat het merendeel van de auto’s een afstand van 400 tot 500 kilometer kan afleggen met één laadbeurt. Dit zijn vooral de luxemerken zoals Mercedes en Porsche.
Nood aan goedkopere modellen
Deze topmerken zijn echter duur. De best presterende elektrische wagens uit de test kosten 50 000 tot meer dan 100 000 euro. Twee derde van de ondervraagden geeft aan dat de prijs de grootste barrière is. 65% wil graag een auto tussen 10 000 en 40 000 euro kunnen kopen, een prijs die ver onder het gemiddelde van de elektrische wagens ligt.
Touring raadt daarom autofabrikanten aan om meer te focussen op de betaalbaarheid van elektrische voertuigen dan op de actieradius. Het aanbod van auto’s tussen 10 000 en 25 000 euro moet verder worden uitgebereid. Zo wordt elektrische mobiliteit toegankelijker voor een breder publiek.