Je bekijkt nu In de helft van de bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast door de energiecrisis

In de helft van de bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast door de energiecrisis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:1 reactie

Drie jaar na de eerste coronalockdown in 2020 werken mensen die kunnen telewerken gemiddeld één of twee dagen per week van thuis uit. Brussel staat aan kop wat betreft thuiswerk, met 97% van de bedrijven die thuiswerk toestaan. Opvallend is dat de energiecrisis de gewoonte van thuiswerken heeft beïnvloed. In de helft van de Belgische bedrijven hebben werknemers hun pendelgedrag aangepast door meer naar kantoor te komen, minder met de (eigen) auto te rijden om op transportkosten te besparen, of meer te douchen op het werk. Dit blijkt uit een tweejaarlijkse onderzoek bij werkgevers uitgevoerd door hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville.

De cijfers zijn afkomstig van een tweejaarlijkse enquête die Acerta liet uitvoeren door het onderzoeksbureau Indiville bij een representatief staal van meer dan 500 werkgevers. De enquête vond plaats tussen 12 en 23 januari 2023.

Een evenwicht tussen werken op kantoor en thuis voor de toekomst

Drie jaar na de eerste lockdown werken de meeste Belgen één of twee dagen per week van thuis uit en drie of vier dagen op kantoor. Slechts 27% van de Belgen werkt nog steeds drie dagen of meer van thuis uit per week. Bedrijven hebben zich intussen aangepast aan deze regelingen en 63% van de ondernemingen verwacht dat deze verhouding tussen thuiswerk en kantoorwerk in de toekomst hetzelfde zal blijven. Een kwart van de bedrijven wil zijn werknemers meer op kantoor zien werken en 13% wil dat werknemers meer van thuis uit werken dan momenteel het geval is.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de leider in telewerken in België. 97% van de Brusselse bedrijven geeft hun werknemers de mogelijkheid om thuis te werken. In Vlaanderen (76%) en Wallonië (72%) ligt dit percentage lager.

Belgische bedrijven positief over hybride werkregeling

Het is duidelijk dat de meeste Belgische bedrijven de huidige hybride werkregeling positief evalueren. Dat verklaart Ellen Van Grunderbeek (juridisch experte bij Acerta Consult). Algemeen heeft thuiswerk gezorgd voor meer vertrouwen in werknemers en meer autonomie voor de teams.

“Uit onze bevraging blijkt dat het evenwicht tussen thuiswerk- en kantoordagen in 44% van de gevallen wordt beslist op teamniveau, in 27% van de gevallen kiest de medewerker zelf welke balans hij/zij wil. De beste basis voor die keuze is wellicht de inhoud van het werk”, verklaart Ellen Van Grunderbeek.

Toch is er ook een keerzijde. “Langs de andere kant kunnen mensen het gevoel hebben altijd beschikbaar te moeten zijn en dus niet (voldoende) kunnen deconnecteren van het werk. Dat maakt dat thuiswerk ook het leiderschapsmodel heeft veranderd”, concludeert Ellen Van Grunderbeek.

De energiecrisis heeft impact op het pendelgedrag

Naast de coronacrisis heeft ook de energiecrisis een impact op onze pendelgewoonten. Ongeveer de helft van de bedrijven heeft gemerkt dat werknemers hun pendelgedrag hebben aangepast om kosten te besparen. Bij 26% van de bedrijven komen werknemers meer naar kantoor om thuis energie te besparen. 22% kiest voor een ander vervoersmiddel dan de eigen auto om brandstofkosten te besparen. Opmerkelijk is dat bijna één op de tien bedrijven (8%) merkt dat werknemers meer gebruik maken van de douchefaciliteiten op het werk.

Toegenomen vertrouwen in thuiswerkers

Het lijkt nu zeker dat hybride werken blijvend is. Dat komt mede doordat leidinggevenden de afgelopen twee jaar steeds meer vertrouwen hebben gekregen in thuiswerkers. Volgens recent onderzoek heeft 65% van de werkgevers veel vertrouwen en 23% zelfs heel veel vertrouwen in hun thuiswerkende medewerkers. In totaal geeft 88% van de werkgevers aan vertrouwen te hebben in thuiswerkers. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2021. Toen gaf slechts 68% aan vertrouwen te hebben in telewerkers.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Bruyninckx Ingrid

    Werk pro actief thuishulp dienstenthuis TURNHOUT beste werk gever van de kempen

Geef een reactie