Je bekijkt nu Jongeren in sociaal isolement door coronacrisis

Jongeren in sociaal isolement door coronacrisis

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:14 reacties

Behoeft aan psychologische hulp tot bijna een derde hoger bij jongeren en studenten

Onderzoek van UHasselt en Indiville bevestigt de zware impact van de coronacrisis op Vlaamse jongeren en jongvolwassenen. Zo geeft 65% van de Vlaamse studenten aan meer stress te hebben dan voor de coronacrisis, maar liefst 63% spreekt van een toegenomen gevoel van eenzaamheid. Vooral opvallend: 21% van de jongeren geeft aan meer behoefte te hebben aan psychologische hulp, bij studenten loopt dat zelfs op tot bijna één op drie (31%).

De onderzoekers van UHasselt en Indiville hebben met de Corona Impact Monitor 1.000 Vlamingen online bevraagd tussen 10 oktober en 10 november, op zoek naar de impact van corona en de rol die voornamelijk lokale besturen kunnen spelen. De resultaten geven inzicht in de impact van de coronacrisis bij de Vlaming, en die blijkt het grootst bij de jongvolwassenen.

Meer sport en vrijetijd, maar wel meer stress en eenzaamheid

Vooral bij jongvolwassenen en studenten zien we een samengaan van meer vrijetijd en het oppikken of verhogen van sportactiviteiten. “Op zich een goede evolutie, maar onrustwekkend is de impact op eenzaamheid en stress bij jongeren. Hier ligt écht een opdracht, voor alle beleidsniveaus”, vertelt Jo Steyaert van Indiville. 

“Vooral de federale overheid (69%) en steden/gemeenten (34%) blijken voor de Vlaming een grote rol te spelen als beleidsniveau. Het is dan ook aan hen om echt doordacht beleid op mensenmaat te ontwikkelen, zeker nu we een plafond bereikt lijken te hebben en de cijfers niet meer dalen.”

Investeren in welzijn, verbinden en ‘mensenmaat’

Prof. Dr. Wim Marneffe (UHasselt) bevestigt dit: “Jongeren en jongvolwassenen gaan duidelijk een saaie en eenzame Kerstvakantie tegemoet. Zeker voor studenten worden het uitdagende tijden, want zij geven echt aan last te hebben van toegenomen stress, eenzaamheid en sociaal isolement.” 

Steyaert vult aan: “Uit ons onderzoek komt naar voren dat investeren in welzijn, verbinding en maatregelen op mensenmaat echt cruciaal is. Denk daarbij aan coronaproof ‘blokbars’ waar studenten toch samen kunnen werken en studeren maar ook aan alternatieve belevingsmomenten voor ouderen.”

Moeilijke wintermaanden voor de deur

Jongeren hekelen verder het gebrek aan controle op naleving (43%), een tekort aan een alternatief vrijetijdsaanbod (45%) en ondersteuning van sport-, jeugd-, buurt- en culturele verenigingen (31%). Ook het gebrek aan ondersteuning van inwoners in kwetsbare situaties (33%) wordt vaak genoemd door jongeren. Prof Dr. Marneffe:“De moeilijke wintermaanden januari en februari staan voor de deur, met meer isolement voor jongeren én kwetsbare doelgroepen. We moeten aandacht hebben voor de impact op het welzijn van jongeren en ouderen. En daar is draagvlak voor: 53% van de Vlamingen vindt het een prioriteit dat eenzaamheid wordt aangepakt.”

Meer thuiswerk, minder winkelhieren?

Vooral hoger opgeleiden en de groep 34-49 jarigen verwachten in de toekomst meer aan thuiswerk te kunnen blijven doen dan voorheen. Het ‘winkelhieren’ lijkt dan vooral een zaak voor ouderen op lange termijn (57%), en veel minder voor jongeren en volwassenen (23%) die zo vaker voor grote ketens en online verkoop lijken te kiezen.

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Schouterden

  Mijn inziens moeten jongeren, mensen in het algemeen opnieuw leren praten met mekaar.
  Dat zou kunnen beginnen bij het besef dat de zogezegde sociale media meer fake News en opfokkerij is dan dat het een bijdrage levert aan de maatschappij. Ik heb op regelmatige basis een telefonisch gesprek met een aantal recentelijke alleenstaande familieleden. Niet zo moeilijk eigenlijk, gewoon telefoon nemen, daar dient hij voor, en iemand opbellen. Het gesprek komt meestal vanzelf. Is niet altijd even gemakkelijk maar de voldoening is achteraf eens zo groot als je voelt dat de persoon die je gecontacteerd hebt zich beter voelt. M.a.w jezelf even wegcijferen en niet altijd in het middelpunt willen staan. Ook aanvaarden dat iedereen is zoals hij is, zeker fysiek. Al die zeer slimme mensen hebben nog nooit gehoord van fotoshoot of zich beter willen voordoen als ze werkelijk zijn. Facebook vrienden zijn geen vrienden. Zonder echte vrienden is het leven eens zo moeilijk. Ik heb bewust de jaren 60 meegemaakt. Dat was ook een hele ommekeer in de maatschappij gebouwd op het principe van gelijkheid. Een protest tegen de gevestigde waarden, maar ook de manier van leven.( had ook slechte kanten) iedereen die een probleem had werd dikwijls belangeloos geholpen. Naar die maatschappij zou ik terug willen. De maatschappij hebben wij, ouderen ook opgebouwd maar bijna niemand van ons heeft zo een egoïstische maatschappij nagestreefd.
  NB: wij moesten vroeger sparen voor iets te kunnen aankopen, soms vrij lang maar de voldoening achteraf was eens zo groot, nu lijkt het normaal dat eenieder alles liefs de dag nadien in zijn bezit heeft. Tevreden zijn en waarderen met wat we hebben, mekaar helpen waar kan en iemand aanvaarden zoals hij is. Met die ingesteldheid zou de crisis al heel wat dragelijker zijn, moeilijk maar lichter te verteren.

 2. Liliana Hechtermans

  zijn beide gepensioneerd en proberen dagelijks een wandeling te maken. Door problemen met linker knie hebben we wel de afstand moeten inkorten.

  1. Sylvia

   Ik en mijn partner hebben steeds het geluk gehad al die tijd te kunnen blijven gaan werken en dus geen thuiswerk. Bij ons is bij gevolg het meeste wat blijven verlopen zoals gewoonlijk. We zijn wel beide terug aan het sporten gegaan en doen gewoon nog dezelfde leuke dingen met de Kids. Hoewel we ook veel missen. Vooral de kinderen missen eens gaan zwemmen of naar een speeltuin gaan…. wij kijken er enorm naar uit terug eens vrienden en familie te zien

 3. Liliana Hechtermans

  zie hierboven

  1. Raf Coenen

   hallo, we hebben het volledige rapport als download toegevoegd!

 4. Michielsen Frans

  Jammer de tabellen en grafieken zijn niet leesbaar !
  Wat heeft een dergelijke informatie dan voor zin ?

  1. Raf Coenen

   hallo, we hebben het volledige rapport als download toegevoegd!

 5. CLAES Luc

  Allemaal goed, MAAAR. Zoals steeds, worden de mensen – overtreders niet bang genoeg gemaakt bij een overtreding en velen lachen er dan ook mee. Een financiële boete ??? Men moest de overtreders tijdelijk schorsen bij hun ziekenkas, en bij zware overtreding aangeven, dat ze niet welkom zijn in de ziekenhuizen. Dan zien ze dat een overtreding zware gevolgen kan hebben voor hun persoon. Er is iets fout in deze maatschappij. Men durft niet te straffen. Of hebben we niets geleerd uit de geschiedenis in de Middeleeuwen. Hetzelfde gaat zeker op voor DRUGS verkoop, daar zie je het zelfde. Men ziet op TV en leest in de krant, straffen zoals 210 uur werkstraf of 1 maand enkelband, en ondertussen maar hun handeltje verder zetten. Dat zijn geen straffen. Die personen zijn mogelijke moordenaars, door de verkoop van hun spullen. Deze laksheid toont aan, dat de mensen uit de hogere regionen van gerecht en politiek, het handeltje kennen, met de gevolgen van dien. Iemand echt bang maken, voor zijn gevolgen mag niet meer en daardoor zijn er veel die na een betrapping gewoon verder doen.
  Arm België. We zitten hier nog met een wetboek waar straffen in staan van in de tijd van Napoleon. Men is al enkele malen willen starten met de aanpassing, maar steeds zeggen ze, daar is geen beginnen aan.
  Waarvoor betalen we die hele hoop politiekers dan. Laat de universiteiten er werk van maken. Het kan een mooi traject worden. Veel mensen zeggen nu al, dat er bij de volgende verkiezingen, bepaalde partijen heel klein in aantal zullen worden. Groeten

 6. Gert Boelen

  Is het ook mogelijk om de statistieken duidelijker en leesbaarder voor te stellen.
  Nu heb je bijna een microscoop nodig om dit te kunnen lezen

  1. Raf Coenen

   hallo, we hebben het volledige rapport als download toegevoegd!

 7. christiane lemahieu

  Winkeliers in je buurt betalen hier belasting & RSZ. Ze dragen dus bij aan onze maatschappij, dat doen grote ketens & buitenlandse/internationale online bedrijven niet. De keuze van de klant, maakt een verschil in de inkomsten & daardoor ook in de mogelijke uitgaven van vadertje staat…. & iedereen is blij als hij/zij iets krijgt. Denk aan ziekteverzekering; werkloosheidsuitkering; pensioen…. Winkelhieren is essentieel !!

 8. Gabriël Ysebaert

  ER moet nagegaan worden of thuiswerk op langere termijn, post-corona, op zich ook toename van stress kan teweegbrengen, gezien dit ook een bepaald sociaal isolement veroorzaakt, en ook hoe dan ook interfereert met de private thuissituatie

 9. nele driesen

  Graag de grafieken weergeven zodat ze met een klik uitvergroot kunnen worden. Dankjewel!

 10. Monique mareel

  Vaccineren volgens de juiste ouderdom ,maar niet altijd jongeren voornemen voor het een of het andere, de juiste volgorde nemen a u he ,er zijn al veel tussen genomen niet volgens de jaren.

Geef een reactie