Je bekijkt nu Meeste renovaties kosten minder dan 25.000 euro

Meeste renovaties kosten minder dan 25.000 euro

Vlamingen hebben een baksteen in de maag. Maar waarom verbouwen we nu eigenlijk? Uit een onderzoek van Ads & Data en Mediahuis, in samenwerking met Bpact, blijkt dat we vooral renoveren om het wooncomfort te verhogen en energie te besparen. De budgetten voor zo’n renovatie zijn eerder beperkt: 57% houdt de kosten onder de 25.000 euro.

Energiebesparing is de belangrijkste reden

In de eerste plaats verbouwen Vlamingen om energie te besparen. Maar liefst 58% van de ondervraagden zegt dat dat de voornaamste reden is van hun renovatie. 26% geeft expliciet aan dat ze een beter EPC-label willen behalen.

Wooncomfort is ook belangrijk

Als tweede prioriteit noemen Vlamingen het verhogen van het wooncomfort (56%). Het is dan ook mooi meegenomen dat je woning meteen meer waard wordt. 35% noemt dit als één van de 3 belangrijkste doelen van een renovatie.

Veel doe-het-zelf

Tijdens de renovatie wordt er ook heel wat zelf gedaan. Ongeveer een derde (32%) laat alle werken doen door een aannemer. 52% kiest voor een én-én-verhaal: ze doen bepaalde zaken zelf en laten sommige dingen over aan een vakman. Slechts 15% van de verbouwers doet alles zelf of met de hulp van familie en vrienden.

Merendeel van de verbouwingen kost maximum 25.000 euro

Dat zoveel mensen zelf de handen uit de mouwen steken, heeft waarschijnlijk te maken met het budget. 57% van de verbouwers geeft niet meer uit dan 25.000 euro. 18% geeft tussen de 25.000 en 50.000 euro uit. Voor 16% mag een renovatie meer dan 50.000 euro kosten. En voor 7% van de ondervraagden is dat zelfs meer dan 100.000 euro.

Prioriteiten zitten nog niet juist

Campagnes als mijnbenovatie.be proberen al jaren de Vlaming de juiste volgorde van een renovatie bij te brengen. Eerst het dak, de buitenmuren en vervolgens de ramen en deuren. Dan volgen de vloeren, om tenslotte te eindigen met de technieken.

Toch zien we dat verbouwers andere keuzes maken. Zij zetten de technieken op de eerste plaats. Vloerisolatie wordt bovendien vaak verwaarloosd.

Slimme toepassingen om energie te besparen

Over slimme woningen zijn de ondervraagden het niet eens. Een derde (34%) zegt zelfs dat ze hun woning niet slim willen maken. Als het gaat over energiebesparingen, dan hebben Vlamingen wel interesse. 40% van de verbouwers wil een slimme thermostaat. 36% gaat voor een energiebeheerssysteem voor zelfconsumptie van zonnestroom. 23% zet in op slimme verlichting en 19% is gewonnen voor automatische zonwering.

Niet veel interesse in ventilatie

37% geeft aan niet te weten of niet geïnteresseerd te zijn welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor hun woning. 15% vindt het zelfs een overbodige kost. Bij wie er wel de meerwaarde van in ziet, staat natuurlijke ventilatie met aan- en afvoer via raamroosters bovenaan het lijstje.

Slechts 5% vindt duurzame ingrepen niet belangrijk

Over het algemeen vinden verbouwers duurzame ingrepen belangrijk. Slechts 5% geeft aan dit niet belangrijk te vinden. De overige 95% valt uiteen in 3 grote groepen: mensen voor wie duurzaam wel iets meer mag kosten, mensen voor wie duurzame keuze niet duurder mogen zijn dan niet-duurzame keuzes en mensen die alleen voor duurzaam kiezen als het goedkoper is of hen helpt om energie te besparen.

Geef een reactie