Je bekijkt nu Ondanks inflatie gooien 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel weg

Ondanks inflatie gooien 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel weg

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:8 reacties

De huidige financiële situatie doet ons besparen, ook op onze winkelkar. 1 op 5 Belgen geeft aan bewust goedkoper of minder te winkelen. Desalniettemin gooien nog steeds 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel weg. Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville, in samenwerking met Bpact en in opdracht van Lidl. Vooral brood (40%), groenten en fruit (31%) en aardappelen (16%) belanden het vaakst in de vuilbak.

Naar aanleiding van Internationale Dag tegen Voedselverspilling bevroegen Indiville, Bpact en Lidl 1.044 Belgen. De huidige inflatie zorgt ervoor dat 1 op 5 Belgen bewust bespaart op de winkelkar. Bij mensen die moeilijk rondkomen is dit zelfs nog meer. Meer dan de helft van hen (53%) kan niet langer de producten kopen die zij zouden willen kopen. Dit staat in contrast met het feit dat 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel in de vuilbak gooien.

Een boodschappenlijstje helpt om te besparen

Als je onvoorbereid en impulsief naar de winkel vertrekt, dan is de kans groter dat je meer moet weggooien. Bijna 8 op 10 (79%) van de “impulsaankopers” moet op het einde van de week eten in de vuilbak kieperen. Mensen met een boodschappenlijstje doen het beter. Bij iets minder dan de helft van hen (48%) belanden er producten in de vuilbak.

Opvallend is dat mensen die zonder boodschappenlijstje gaan winkelen, gemakkelijker ongeopende producten weggooien. Bovendien belandt er sneller voedsel in de vuilbak omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is of omdat niemand nog echt zin had in het aangekochte product.

Even tijd steken in een goed boodschappenlijstje is dus wel echt de moeite waard. Dat zegt ook Isabelle Colbrandt, hoofd communicatie van Lidl: “Uit het onderzoek blijkt dat mensen die zonder boodschappenlijstje naar de winkel trekken veel gevoeliger zijn voor de goesting van het moment. Daardoor kopen ze vaak ingrediënten die ze niet noodzakelijk allemaal gebruiken. Bovendien moeten ze vaker opnieuw naar de winkel omdat ze bepaalde ingrediënten of producten vergeten zijn, wat dan opnieuw aanleiding kan geven om extra producten uit goesting te kopen. Mensen die mét boodschappenlijstje naar de winkel gaan, denken meer in perspectief na. Ze houden meer rekening met restjes en hergebruiken die dan ook op een creatieve manier. Zo benut je je winkelkar natuurlijk ten volle.”

“Ten minste houdbaar tot” versus “te gebruiken tot”

Ook kennis over hoe voedsel gebruikt en bewaard moet worden, kan helpen om voedselverspilling te verminderen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de Belg nog te weinig kennis heeft hierover. Zo denkt 57% foutief dat je spinazie niet mag opwarmen en heeft 63% geen idee dat je bananen en kiwi’s beter apart bewaart. Ook weet 76% van de Belgen niet dat je tomaten beter op kamertemperatuur bewaard. ​

Driekwart van de Belgen kent bovendien het verschil niet is tussen “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”. Wanneer er op een product staat dat het ten minste houdbaar is tot een bepaalde datum, dan kan je het nadien nog opeten. In het andere geval moet je de producten voor de aangegeven datum invriezen of consumeren. Volgens de studie werd voedsel in 70 procent van de gevallen weggesmeten omdat het vervallen was.

Klik hier om naar het persbericht te gaan.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Deben Ronny

  Het systeem van Lidl met verkoop aan bodemprijzen is het meest toegankelijke voor mensen die het echt moeilijk hebben en waarvan Lidl hun buurtwinkel is, de meest kwetsbare groep kan zelf geen smartphone bekostigen of beschikken niet over internet en meer nodig voor andere on line systemen die voedselverspilling tegen gaan. Spijtig dat niet alle Lidls de bakken van 1€ aan bieden, groot verschil tussen Lidl’s onderling !!

 2. Willekens Patrick

  Wat ik nog schandaliger vind is de enorme hoeveelheid voedsel die dagelijks door de grote warenhuizen wordt weggesmeten en dat mensen die het moeilijk hebben niet meer gratis krijgen zoals vroeger. We zouden beter onze levensstijl wat aanpassen en het met wat minder doen? waarom moeten er 50 verschillende soorten charcuterie en broodbeleg worden aangeboden en alle mogelijke exotische groenten en fruitsoorten die maar een beperkt aantal mensen eet. Er liggen vele zaken in de supermarkten waar ik nog nooit van gehoord heb laat staan gegeten. En mensen die dit toch willen kopen er zijn toch tal van winkels die voedsel aanbieden uit andere werelddelen.

 3. matty haazen

  Ik begrijp niet dat hier nog moet over nagedacht worden. Als zeventiger ben ik het intussen gewend om het in crisisperioden (die we wel hebben gehad-jaren 70,80), het wat rustiger aan te doen. Maar zelfs toen was er een overvloed aan keuze inzake levensmiddelen. Het aanbod sinds de laatste twintig jaar is immens toegenomen. Globalisering. Waarvan we intussen weten dat dit niet zaligmakend is. Waarom moeten exotische groenten, fruit, bloemen en zelfs vlees van andere continenten aangevoerd worden? De ecologische voetafdruk is enorm, en economisch gezien gaat deze invoer ten koste van de eigen telers. Een klein voorbeeld: in de Poolse winkel achter de hoek wordt Poolse melk aangeboden. Poolse kaas en boter. Saucissen enz. Kan u nog volgen?

  1. Michiel

   Matty ,
   Ik ben het volledig eens met alles waarover u schrijft hier , niet voor 99,9 % maar voor 100 % !!!
   Ik ben een zestiger (67) , deze wantoestanden ben ik al héél lang aan het aanklagen.

   Als ik er over spreek met familie en met vrienden , wordt ik weggehoond.

   Politiekers die ik hierover aanschrijf laten niets meer van zich horen , ofwel lees ik een reactie van een medewerker waarin ingewikkelde zinnen gebruikt worden en waarin het er op neerkomt dat de consument de vrijheid gelaten moet worden om te kopen wat hij wil.

   Een bekende politicus (van Vooruit) uit Sint-Truiden heb ik hierover nog niet aangeschreven.
   Hij is één van de weinigen die ik betrouw en waarin ik geloof.
   Telkens ik hem een vraag stelde over een maatschappelijk onderwerp , kreeg ik een kort , duidelijk antwoord.

   Van het CD & V bestuur uit Sint-Truiden kreeg -en krijg ik nooit een antwoord.
   Zij doen wat ze willen , houden helemaal geen rekening met iemand die een serieuze , gemeende vraag stelt.

   Hooguit vlak vòòr de verkiezingen zijn ze aan te spreken , en ik weet dat onze opmerking dan onmiddellijk daarna in de prullenmand belandt.

   Zij zijn er enkel voor mensen met invloed , mensen met een hoge status in de maatschappij en voor diegenen die geluk hebben -en niets tekort komen.

   In de warenhuizen liggen appels en peren , zelfs ‘per stuk’ geprijsd , schandalig duur , van origine : Nieuw -Zeeland ,
   Zuid-Afrika.
   Niet per schip aangevoerd maar via luchtvracht , geweldige broeikas uitstoot , -voetafdruk !!!

   Terwijl hier deze prachtige vruchten massaal bleven hangen aan de bomen , vorig oogstseizoen , niet geplukt vanwege hoge oogstkosten , torenhoge opslagkosten door de schandalig dure energie kost die er voor nodig is.

   En vooral door de ’tussenhandel’ die met veel te hoge winstmarges gaat lopen.

   De telers (Hier) krijgen er haast niets meer voor en zij werken met veel verlies.

   Veel mensen hier zijn rotbedorven inzake consumentengedrag.
   Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de politiek hier (En ook “Europa”) Poolse zuivel (Producten) toelaat , terwijl er hier overschotten zijn van deze landbouwproducten ?
   Waarom willen deze Poolse mensen zich niet aanpassen hiermee ?

   En terwijl er op veel plaatsen in de wereld voedselschaarste is , is het om te gruwen hoeveel nog perfect eetbaar voedsel , nog driedubbel ingepakt in plastic vlootjes verpakt , in de afvalcontainer gedumpt , …. gesmeten wordt.

   Mensen die zoiets doen zouden ‘bij wijze van spreken’ tegen de muur gezet moeten worden !
   Misdaad vinden wij dit.

   Een onschuldig dier dat met ontzettende doodsangst naar de slachtbank geleid wordt , is hier voorbestemd om nadien
   ‘in stukken gehakt , gezaagd , gesneden , ingepakt in harde plastic schaaltjes , weg te rotten in vuile vieze containers waarin de maden welig tieren.

   Als wij ‘uit gaan eten’ dan zien wij steevast ‘vanuit onze ooghoeken’ , veel mensen van wie hun ogen véél groter zijn als hun mond (Aankan).
   Wij weten dat de ober dit na afloop van hun gewriemel met het bestek er in , ‘verticaal’ in de al even vieze , walgelijke afvalcontainer deponeert.

   Ja , wij kregen al meermaals de ‘positieve’ opmerking van zo een ober die verwonderd , verbaasd was om hele propere (lege) borden van tafel te halen , en ook de opmerking gaf : “Dat zien wij haast nooit”.

   Welnu , wij zijn er zeker van dat veel mensen die met zulk een gedrag met voedsel , vlees , de eersten zijn die mogelijks aankloppen bij het OCMW voor allerlei steunmaatregelen.

   En een smartphone van om -en bij de 800 à 1300 € hebben ze wel met daarbij horend een ‘onbeperkt’ verbruiksabonnement van 150 € maandelijks.

   Onlangs waren wij in de Colruyt van Sint-Truiden , ik nam uit het winkelrek drie pakketten (3 x 8 = 24 stuks , 24 liter) Mango-Carambola vruchtensap van zo goed als 4,00 € /stuk (Een jaar geleden bedroeg deze prijs 2,00 €/liter) ,
   waarop de vermelding gedrukt stond :
   “Ten minste houdbaar tot” , één dag voorbij deze datum gekomen was.

   Ik maakte aan de kassa kenbaar dat wij dit vruchtensap bij ons thuis al geconsumeerd hebben , verschillende maanden na de aangeduide datum op de brik pakken en dit toen nog een aangename smaak had en dat wij ons , na er van gedronken te hebben ons heel goed gevoeld hebben.

   Ik vroeg om deze hoeveelheid te kopen met een korting.

   Meteen kregen wij te horen dat zij dit niet meer mogen verkopen ‘ van hun winkeloverste’ en wij kregen de opmerking van ‘als ik toch zou proberen korting te bekomen hier op , om het toch mee te nemen’ dat dit aanzien zou worden als diefstal.

   Daarop vroeg ik wat er dan met deze hoeveelheid gaat gebeuren : Dit wordt vernietigd !!!

   Ik zonk bij wijze van spreken ‘in de grond’.
   Neerslachtig werd ik.

   Sinds toen hebben wij ons voorgenomen : Nimmer steunen wij nog acties tegen “Honger” !!!

   Zoals het er in dit grootwarenhuis aan toe gaat , gaat het er overal aan toe , menen wij.

   1. Eline

    Beste Michiel, bedankt om actie te voeren door beleidsmensen aan te schrijven en op andere manieren te proberen kritisch doen nadenken. Het is een druppel op de hete plaat maar uw en mijn kleine daden van verzet hebben impact.
    Schouderklop van een 35-jarige.

 4. Joosten Willem

  Wij gooien nooit afval van eten weg, wij verwerken alles in verse magere soep.

  1. M.Depuydt

   Van kindsbeen af ben ik gewoon geweest dat etensresten konden verwerkt worden, en zelfs soms lekkerder smaakten dan de verse schotel. Dit heb ik in mijn werk als opvoedster ook proberen door te geven, door de resten van de middag te verwerken, en eerst aan te bieden, voor de voorziene boterhammen voor het avondmaal. enkele collega’s deden het op hun manier, andere vonden dat het niet hun werk was, en gooiden alle resten van de middag onmiddellijk in de vuilbak. Ook eerst het brood van de dag voordien voorzetten bij het ontbijt, als toastje of verloren brood. Bij nachtwerk maakte ik broodpudding, die ’s morgen het hele paviljoen een aangename geur verspreide. Bijna 80 jaar, doe ik nog altijd het zelfde, en verwerk ook groente overschotten in een soepmaaltijd, voor het avondmaal. Wat van de groenten overblijft zijn de schillen, die gaan in mijn kompostbakken, voor mijn tuin te verbeteren . Niets gaat eigenlijk verloren!

 5. kinsabil

  wij houden de overschotten een paar dagen tot er genoeg is, en we noemen het de overschottendag of restantendag. het gebeurd wel soms dat we een klein beetje moeten weg smijten, maar zelden. onze dochters waarvan hun ogen vaak groter zijn dan hun buikje proberen we ook hun dit af te leren om niet de knoeien met eten. dat grootwarenhuizen veel eten weg smijt is in zekere zin logisch.

Geef een reactie