Je bekijkt nu Twee jaar na invoering recht op deconnectie: werkdruk stijgt bij 7 op de 10 bedrijven

Twee jaar na invoering recht op deconnectie: werkdruk stijgt bij 7 op de 10 bedrijven

Twee jaar na de invoering van het recht op deconnectie blijkt dat de werkdruk in 7 op de 10 Belgische bedrijven is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Deze toegenomen werkdruk weegt op het mentaal welzijn van werknemers. Een kwart heeft namelijk het gevoel op de rand van een burn-out te staan. Dit blijkt uit een recente bevraging door hr-dienstverlener Acerta, in samenwerking met Indiville en Bpact, bij meer dan 500 Belgische ondernemingen.​

Wat is het recht op deconnectie?

Het recht op deconnectie, dat werknemers toestaat om na de werkuren niet bereikbaar te zijn, werd geïntroduceerd als onderdeel van de Arbeidsdeal die de federale regering eind 2022 afsloot. Ondernemingen met minstens 20 medewerkers moesten tegen 1 april 2023 afspraken hierover vastleggen in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) of het arbeidsreglement.

Werknemers zijn positief over hun work-life balans, maar ervaren hogere werkdruk

Belgische werknemers geven hun werk-privébalans een gemiddelde score van 7,3 op 10. Dat is een goed resultaat. Toch blijkt uit onderzoek van Acerta Consult dat de werkdruk de voorbije 12 maanden aanzienlijk is toegenomen. Bijna 6 op 10 werknemers (58,7%) ervaart een hogere werkdruk dan vorig jaar. Aan werkgeverszijde bevestigt 67,9% die trend.

Kristel Minten, experte welzijn bij Acerta Consult, verduidelijkt: “Op het eerste gezicht is het misschien verrassend dat werkgevers kritischer zijn over de werkdruk dan werknemers. Zij zetten werkdruk bijvoorbeeld al op plaats twee in de lijst van belangrijkste redenen waarom werknemers hun onderneming verlaten, terwijl werknemers werkdruk pas als zesde belangrijkste reden opgeven waarom ze bij hun huidige werkgever zouden vertrekken. Toch is het niet zo vreemd dat werkgevers hun blik meer op de toekomst richten en zien wat er allemaal nog op de werkvloer staat te veranderen, onder andere door de opmars van AI en de aanhoudende arbeidskrapte. Dat dit hen bijzonder alert maakt, is op zich goed nieuws, want alleen wie zich bewust is van de uitdagingen, kan zich ertegen wapenen. Uit onze cijfers blijkt ook dat bedrijven vooral aandachtig moeten zijn voor het mentaal welzijn en de werkdruk bij jongeren. Het zijn vooral de 18- tot 35-jarigen die hun work-life balans een beduidend lagere score geven. Eén op de drie twintigers en dertigers geeft het evenwicht tussen werk en privé momenteel een score van 6 op 10 of minder.”

Personeelstekort veroorzaakt burn-out

De belangrijkste oorzaken van de gestegen werkdruk zijn een hardnekkig personeelstekort en een toename in taken en verantwoordelijkheden. Dit laat zich voelen in het mentaal welzijn. Ruim een kwart van de werknemers voelt zich momenteel op de rand van een burn-out.

Werkgevers en werknemers eens over welzijn als prioriteit

Zowel werkgevers als werknemers noemen het personeelstekort als grootste bron van stress. Tegelijk beseffen ze dat welzijnsbeleid cruciaal is in deze krappe arbeidsmarkt. Toch verschillen hun inschattingen over hoe goed dat beleid gevoerd wordt: werknemers geven het gemiddeld een 6,7, werkgevers een 7,1.

“Werkgevers, werknemers en de overheid zijn zich bewust van het belang van een effectief welzijnsbeleid. Dat blijkt, niet alleen uit onze bevraging, ook uit het regeerakkoord. Dat zet onder andere in op een responsabilisering bij alle partijen, moedigt een actief verzuimbeleid aan, wil de re-integratietrajecten hervormen, en houdt met de verlengde werkgeversbijdrage aan het RIZIV een stok achter de deur. Welzijn, werkdruk en een goede balans tussen werk en privé behouden, zijn een gedeelde verantwoordelijkheid, iets waar werkgever én werknemer samen en op tijd aan moeten werken”, zegt Kristel Minten.

Geef een reactie