Je bekijkt nu Vrouwen hebben lagere financiële gemoedsrust

Vrouwen hebben lagere financiële gemoedsrust

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:0 Reacties

In opdracht van levensverzekeraar NN bevraagt Indiville om de zes maanden het online panel van Bpact over hun financiële gemoedsrust. Dit jaar werden in totaal 3.132 Belgen tussen 18 en 79 jaar bevraagd op drie verschillende momenten: tussen 11 en 15 maart, tussen 8 en 15 april en tussen 11 en 15 september 2020. Uit de resultaten blijkt dat er een opmerkelijk verschil is tussen de financiële gemoedsrust van mannen en vrouwen.

Opmerkelijkste verschil in leeftijdscategorie 35 tot 49 jaar

De resultaten van het onderzoek tonen dat vrouwen heel wat minder sparen dan mannen. In de leeftijdscategorie tussen 35 en 49 jaar is het verschil het grootst. Op die leeftijd beschikken vrouwen opvallend minder over aandelen, fondsen, obligaties of andere financiële producten dan mannen (24% vs. 35%), kunnen ze minder rekenen op een aanvullend pensioen van de werkgever (45% vs. 54%) en doen ze minder vaak aan pensioensparen (56% vs. 62%).

Er zijn enkele aspecten die het verschil verklaren: de activiteitsgraad van vrouwen in die leeftijdscategorie ligt beduidend lager dan bij mannen (77% vs. 87%), 43% geeft aan dat ze aan het einde van de maand niet genoeg geld overhouden om te sparen of te beleggen en 35% geeft aan geen spaarreserves te hebben.

Vrouwen hebben lagere financiële gemoedsrust
Grafiek: voldoende spaarreserves (zonder rekening te houden met eventuele vervangingsinkomens)

Hoe komt het dat net in de leeftijdscategorie van 35- en 49-jarigen het grootste verschil tussen mannen en vrouwen is terug te vinden? Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de faculteit Economie van de UGent, legt uit: “Vandaag is het zo dat vrouwen in België nog steeds 10% minder verdienen per uur dan mannen. Tussen 35 en 49 jaar werken veel vrouwen ook deeltijds of nemen ze loopbaanonderbreking om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. Anderzijds is het ook de leeftijd waarop die kinderen starten met studeren en er dus veel kosten zijn. Daarnaast zien we dat onze consumptiemaatschappij zich nog steeds vaker tot vrouwen richt dan tot mannen. Vrouwen besteden dus vaker meer of minstens evenveel als mannen, maar omdat er minder binnenkomt, blijven er minder spaarreserves over. Dit is een algemene verklaring, uiteraard zijn er nog vele specifieke gevallen. Denk maar aan alleenstaande vrouwen met of zonder kinderen, zij hebben het vaak financieel moeilijk.”

Onvoldoende financiële kennis

Onze financiële kennis heeft een grote invloed op de manier waarop we sparen en ons geld beheren. En die schatten we van onszelf niet bijzonder hoog in: 51% van de Belgen geeft zichzelf een score van 5 op 10 of minder. Slechts 19% geeft zijn financiële kennis een score van 8 op 10 of meer. Vrouwen geven zichzelf steevast een lagere score dan mannen en hoe ouder de respondent, hoe hoger hij zijn financiële kennis inschat.

Financiële kennis en planning noodzakelijk voor gemoedsrust

NN verklaart dat je controle moet houden over je persoonlijke financiële situatie om voor je financiële gemoedsrust te zorgen. Die situatie wordt sterk beïnvloed door je financiële kennis en je financieel zelfvertrouwen. Om onze financiële gemoedsrust te vergroten moeten we dus met z’n allen flink aan de slag. De score van de Financiële Gemoedsrust Barometers lag in mei dit jaar op 60,1/100 en in november op 59,7/100.

Geef een reactie