Je bekijkt nu 73% Belgische werknemers wil loopbaansparen

73% Belgische werknemers wil loopbaansparen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:0 Reacties

Vakantiedagen en overuren opsparen om dan later in de loopbaan op te nemen? Dat ziet 73% van de Belgische werknemers wel zitten. Zo blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek in opdracht van HR-dienstenbedrijf Acerta, waarbij 2.072 leden van het online panel van Bpact eind 2020 werden bevraagd. Loopbaansparen kan daarvoor de oplossing zijn, maar dat is nog niet voor alle Belgische werknemers een optie.

Eerdere bevindingen uit dit onderzoek toonden aan dat er 53% meer telewerkers zijn als gevolg van de coronacrisis en dat interne jobrotatie de oplossing is om de werkplek aantrekkelijk te houden.

Meer overuren, minder vakantiedagen in 2020

Werknemers in heel wat sectoren hebben in 2020 veel overuren geklopt en konden of wilden vaak niet al hun vakantiedagen opnemen. Ellen Van Grunderbeek, juridisch adviseur bij Acerta licht toe: “Nogal wat werknemers waren in coronatijden en vooral in de strengste lockdownmaanden tijdelijk werkloos en in een periode van tijdelijke werkloosheid neem je geen vakantie. Voor wie kon blijven werken, was de lockdown ook geen aantrekkelijke periode om vakantie te nemen: reizen en uitstapjes waren onmogelijk, en werknemers die aan de slag bleven moesten er vaak de taken van collega’s bijnemen. En dan hebben we het nog niet over de zorg: het zorgpersoneel werkte in heel moeilijke omstandigheden en kreeg nauwelijks tijd om uit te rusten en vakantie te nemen.”

Loopbaansparen nog niet voor iedereen

Zowel voor de werkgever, als voor de werknemer is loopbaansparen een aantrekkelijke optie. Werkgevers kunnen zo een concentratie aan afwezigheden én het uitbetalen van overuren in volle crisis vermijden. Werknemers moeten op het einde van het jaar niet vlug-vlug al hun overblijvende vakantiedagen opgebruiken, maar kunnen die opsparen voor later in hun loopbaan. Wanneer ze bijvoorbeeld een reis van enkele maanden willen maken of een tijd fulltime bij de kinderen willen blijven. Bij loopbaansparen kan je enkel de conventionele vakantiedagen – de dagen bovenop de wettelijk vastgelegde –vrije glijtijduren en gepresteerde overuren opsparen voor later.

73% van de Belgische werknemers zou aan loopbaansparen doen, als het zou kunnen. 56% daarvan wil de opgespaarde tijd gebruiken om vroeger op pensioen te kunnen gaan.

Loopbaansparen
Grafiek 1: stellingen in verband met loopbaansparen

Niet alle werknemers kunnen al loopbaansparen

De sector die in 2020 misschien wel het hardst getroffen is door de coronacrisis is de zorgsector. Maar voor werknemers in de zorg is loopbaansparen nog geen optie. Dat wil de regering veranderen. In het regeerakkoord deed ze dan ook een oproep aan sociale partners om loopbaansparen voor elke Belgische werknemer beschikbaar te maken.

In deze sectoren is loopbaansparen vandaag wel al mogelijk:

  • PC 116: arbeiders uit de scheikundige nijverheid
  • PC 117: arbeiders uit de petroleumnijverheid en -handel
  • PC 200: aanvullende sector voor de bedienden
  • PC 207: bedienden uit de scheikundige nijverheid
  • PC 211: bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel
  • PC 328.02

Geef een reactie