Je bekijkt nu Ongezond perfectionisme verhoogt het risico op een burn-out

Ongezond perfectionisme verhoogt het risico op een burn-out

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:3 reacties

Stress en burn-out lijken de nieuwe pandemie. In een nieuw onderzoek van Indiville, Passion for Work en Bpact werd onderzocht of er een verband bestaat tussen perfectionisme en het risico op een burn-out. Uit de bevraging bij meer dan 500 beroepsactieve Vlamingen blijkt dat maar liefst 17% van de bevolking een vorm van perfectionisme heeft. Bovendien maakt het onderzoek onderscheid tussen gezond en ongezond perfectionisme.

Wat is perfectionisme en welke vormen zijn er?

Perfectionisme is niet het streven naar perfectie, maar vooral het onvermogen om met imperfectie om te gaan. Zo definieert Céline Douillez, professor psychologie aan de UCLouvain, perfectionisme in Knack op 2 maart 2022. Uit de studie blijkt dat 17% van de Vlaamse bevolking perfectionistisch is.

In het onderzoek wordt een opsplitsing gemaakt tussen gezond en ongezond perfectionisme. Mensen met gezond perfectionisme kunnen realistische doelen stellen en zijn gemotiveerd door een verhoogd zelfvertrouwen. Ze zijn in staat om flexibel om te gaan met de eisen van de buitenwereld en met de druk die ze zichzelf opleggen. Zij kunnen streven naar hoge doelen en uitmuntende prestaties, maar weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen de druk en bouwen bewust tijd in voor zichzelf.

Hier ligt het verschil met ongezond perfectionisme. Terwijl gezonde perfectionisten realistische doelen stellen, stellen mensen met ongezond perfectionisme onrealistische doelen. Zij ervaren een verschil in wat ze willen behalen en wat ze effectief bereiken omdat wat ze willen onhaalbaar is. Hierdoor leven ongezonde perfectionisten met een continu angst om te falen.

Risico op burn-out

Uit ons onderzoek blijkt dat 6 op 10 Vlamingen kampt met stressgerelateerde lichamelijke klachten zoals spierpijn, nekpijn, last van de schouders of rug en moeite hebben met inslapen. Ongeveer 11% van de actieve bevolking heeft zelfs een hoog risico op een burn-out.

De relatie tussen burn-out en perfectionisme

Een burn-out heeft verschillende oorzaken. Zo heeft de coronacrisis veel gevraagd van werknemers: telewerk, virtuele meetings, lockdowns…. Hierdoor is een mentale vermoeidheid ontstaan. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat ook perfectionisme mee aan de basis van een burn-out kan liggen. Vooral mensen met ongezond perfectionisme hebben een verhoogd risico om opgebrand te raken. Frappant is dat net gezond perfectionisme je het best beschermd tegen een burn-out.

Jonge mensen hebben een verhoogd risico op burn-outs

Ook leeftijd speelt een rol in het risico op een burn-out. De groep tussen 18 en 35 jaar heeft een verontrustend hoger risico om opgebrand te raken. Niet enkel neemt de druk op school en/of werk toe. Ook social media dragen bij aan de hogere verwachtingen bij jongeren. Het risico op burn-out vertoont zich in deze leeftijdscategorie sterk met kans op eetstoornissen, overdreven zelfkritiek, ontevredenheid over de eigen verwezenlijkingen, angst voor evaluaties en faalangst.

Therapie of coaching om ongezond perfectionisme aan te pakken

Uit een eerder onderzoek van de KULeuven (Naomi Borkelmans 2017 in opdracht van prof Hans De Witte) blijkt dat ongezond perfectionisme wel aangepakt kan worden door middel van therapie of coaching. Zo zouden cognitieve gedragstherapie, psychodynamische of interpersoonlijke therapie en perfectionisme coaching goede manieren zijn om te leren omgaan met ongezond perfectionisme. Wanneer ongezonde perfectionisten dit doen, zou dit hun veerkracht vergroten en zouden zij in staat zijn hun ongezond perfectionisme om te buigen naar de gezonde vorm.

Ben jij perfectionistisch?

Indiville ontwikkelde samen met Passion for Work een korte, gratis indicatieve test. Via deze test kan je nagaan of je perfectionistisch bent en als je dat bent, of je dat doet op een gezonde of ongezonde manier.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. kinsabil

    er is nog een nadeel van perfectionist te zijn, en vooral wanneer het perfectionistisch doel bij een bepaalt issue nooit bereikbaar is. ge geraakt geen reet vooruit, ik heb geleerd dat bij sommige zaken het niet meer zo belangrijk meer is om het ultieme perfectionistisch af te leveren, je moet leren relativeren en enkel die dingen die echt belangrijk zijn gaan streven naar perfectie, maar ook leren dat als bij een bepaald issue het te lang duurt om het perfecte te halen op tijd kunnen stoppen. ikzelf heb mijzelf geleerd dat het allemaal niet zo perfect hoeft te zijn, vaak, vooral als men het menselijke perfectie gaat bekijken net het imperfecte zo aantrekkelijk is.

Geef een reactie