Je bekijkt nu 1 op 10 jongeren is al gevraagd om bankkaart uit te lenen in ruil voor geld

1 op 10 jongeren is al gevraagd om bankkaart uit te lenen in ruil voor geld

Jongeren worden steeds vaker het slachtoffer van criminelen. 1 op 10 werd al benaderd om zijn/haar bankkaart uit te lenen in ruil voor geld. Wat nog opvallender is, is dat 16% van de jongeren ook bereid is om zogenaamde geldezel te zijn. Dat blijkt uit het onderzoek van Febelfin en Indiville, in samenwerking met Bpact.

Meeste Belgen weten niet wat een geldezel is

Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening of bankkaart bewust of onbewust laat gebruiken door criminelen. Zij gebruiken deze betaalmiddelen om geld wit te wassen. In ruil wordt er heel wat geld beloofd aan de geldezels. Slechts 35% van de bevolking kent het begrip. Bij jongeren is dat zelfs maar 22%.

Steeds meer jongeren benaderd

Hoewel het meerderdeel van de bevolking het begrip geldezel niet kent, is het al lang geen ver-van-mijn-bed-show meer. 5% van de Belgen geeft in het onderzoek aan ooit gevraagd te zijn geweest om geldezel te worden. In 2021 was dit nog maar 3%.

Bij jongeren ligt dit percentage een stuk hoger. 10% is al ooit benaderd geweest en 13% kent iemand die al ooit benaderd is geweest. Ter vergelijking: vorig jaar was nog maar 6% ooit gevraagd om geldezel te worden.

16% van de jongeren bereid om geldezel te worden

Nog verontrustender is dat 16% van de jongeren ook zou overwegen om iemand zijn/haar bankkaartgegevens te geven in ruil voor geld. Geldezel zijn is nochtans strafbaar. Ook dit is weinig bekend bij de bevolking. 16% heeft er geen idee van en 10% denkt dat het niet strafbaar is. Bij jongeren loopt dit percentage zelfs op tot 14%.

Criminelen steeds vindingrijker

Criminele organisaties gebruiken ook steeds vaker andere gegevens om fraude te plegen. Zo wordt er regelmatig gevraagd naar identiteitskaarten (of een kopie ervan), gsm-nummers en adresgegevens. Om het probleem aan te pakken, lanceert Febelfin infobrochures om jongeren en hun begeleiders te informeren over het fenomeen geldezels.

Vaker je mening geven over lokale en maatschappelijke thema’s? Klik dan hier en doe mee met Bpact!

Dit bericht heeft één reactie

  1. kinsabil

    zelf ben ik nu 57 🙁 . in de jaren 50 waren er veel naïeve mensen (als ik documentaire en het systeem van scholen bekijk). maar anno 2022 ben ik toch verrast vooral bij de jongeren hoe naïef (of lomp) ze zijn. ik snap dit niet. ik probeer mijn dochters aan te tonen te leren dat ze niet alle onzin van politiekers, politie, media, youtube, tiktok, facebook,, twitter, banken, verzekeringen, scammers, hackers, onlogische mails enz klakkeloos geloven

Geef een reactie