Het wordt nog geen vakantie zoals andere jaren. Dat blijkt uit ons onderzoek, in samenwerking met Touring en Indiville, bij 1.000 Belgen in de maand mei. 35,3% wil naar het buitenland op vakantie, 15,3% kiest voor een staycation en 29,7% wil zowel een vakantie in binnen- als buitenland. Opvallend is de afwachtende houding: meer dan 4 op 10 reizigers laat de reisplannen afhangen van de vaccinaties. De pandemie blijft dus haar stempel drukken op onze vakantie. Mensen kiezen hierdoor vaker voor een autovakantie dichter bij huis.
Belg kijkt kat uit de boom
Belgen wachten nog even af om hun reis te boeken. Vorig jaar had al 62% zijn vakantie vastgelegd in mei. Dit jaar is dat slechts de helft (31%). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 35,3% graag naar het buitenland zou gaan, 15,3% kiest voor een vakantie in eigen land en 29,7% gaat voor beide. 19,7% geeft aan gewoon thuis te blijven. Opvallend: bij mensen die zich niet willen laten vaccineren of die het nog niet weten, blijft tot 37% liever in België deze zomer.
De belangrijkste redenen om niet op reis te gaan, zijn het onveilige gevoel (43%) of financiële beperkingen (30%). Bij mensen die geen vaccin willen, zien we het omgekeerde: budget (53%) verhindert hen vaker om op vakantie te gaan dan de schrik voor het coronavirus (4%).
Later op vakantie
Hoewel het merendeel van de Belgen toch de zomermaanden verkiest om op reis te gaan, wordt september steeds populairder. Juli is nog steeds koploper (46%), maar september (39%) wordt even geliefd als het hoogseizoen. Voornamelijk de maand juni moet inboeten aan populariteit (17%).
Of dit te maken heeft met de vaccinatieplannen? 50% van de ondervraagden geeft aan dat dit de reisplannen niet beïnvloedt. 44% zegt van wel.
Veel Belgen naar Frankrijk
België blijft de populairste vakantiebestemming (45%). Op de tweede plaats komt Frankrijk (40%), al is dit wel een daling tegenover vorig jaar. Hierna volgen Spanje (15%) en de andere mediterrane landen. Deze zonnige bestemmingen kennen opnieuw een opmars tegenover 2020. Nederland daarentegen is minder populair dit jaar (14%). Verre reizen en exotische bestemmingen staan helemaal onderaan het lijstje.
Belgen kiezen vooral voor een rustige vakantie in de natuur (28%) en een strandvakantie (26%). Daarnaast zit kamperen (15%) in de lift. Eropuit trekken in een grote, drukke stad? Dat ziet de Belg nog niet meteen zitten. De citytrips krijgen zware klappen (16%).
Vooral met de auto
De meerderheid van de Belgen (69%) kiest voor een autovakantie. Andere vervoersmiddelen die erop vooruit zijn gegaan, zijn de fiets, de mobilhome en de trein. Dit is in contrast met het vliegtuig (32%), dat maar half zo vaak gekozen wordt als voor de pandemie.
Quarantaine en besmetting zijn de grootste zorgen
Helemaal onbezorgd vertrekken we nog niet op vakantie. De grootste bekommernissen zijn besmet geraken met het coronavirus (35%), in quarantaine moeten (34%) en ziek worden op vakantie (34%). Voor een ongeval op reis (27%) zijn we minder ongerust.