Je bekijkt nu Een hoger basisloon en een boeiende jobinhoud zorgen voor meer werktevredenheid

Een hoger basisloon en een boeiende jobinhoud zorgen voor meer werktevredenheid

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:3 reacties

Niet het loon, maar plezier en motivatie blijken te bepalen hoe goed werknemers presteren. Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville, Tempo-Team en arbeidsmarktexperte prof. dr. Anja Van Den Broeck (KU Leuven). Transparantie en eerlijkheid over de verloning, een hoger basisloon en extralegale voordelen op maat zorgen voor meer tevredenheid op de werkvloer.

Boeiende jobinhoud en meer autonomie

Wie dagelijks met plezier gaat werken en gemotiveerd is, hecht minder belang aan verloning (38%) dan mensen die minder werkplezier hebben (54%). Een boeiende en uitdagende jobinhoud blijft een eerste cruciale factor voor tevredenheid op het werk. Maar ook andere vormen van waardering zijn belangrijk. “Medewerkers die uitblinken kunnen bijvoorbeeld meer autonomie krijgen om hun eigen takenpakket vorm te geven, of ruimere mogelijkheden om een opleiding te volgen”, vertelt Anja Van den Broeck.

Meer transparantie en eerlijkheid over verloning

Om met plezier te gaan werken is er in de tweede plaats openheid en eerlijkheid nodig op de werkvloer, ook over verloning. Weten waarom een bepaalde collega meer verdient, is belangrijk voor de tevredenheid omtrent het eigen loon. In veel bedrijven is er echter een grote onduidelijkheid over het verloningssyteem. Uit de resultaten van onze studie blijkt dat 1 op 3 werknemers niet vindt dat hij loon naar werken krijgt. 25% vindt zelfs dat zijn loon niet eerlijk tot stand is gekomen.

Een hoger basisloon i.p.v. premies en bonussen

Bonussen en premies zijn volgens arbeidsmarktexperte Anja Van Den Broeck geen goede manier om werknemers te motiveren. Aan deze ingewikkelde prestatieverloningen houden werknemers op het einde van de rit immers weinig over. Een effectievere manier om werknemers tevreden te houden is een verhoging van het basisloon.

Extralegale voordelen als extra motivator

In tegenstelling tot premies en bonussen zijn extralegale voordelen voor werknemers wel interessant. Wim Van der Linden van Tempo-Team pleit daarom voor een individueel cafetariaplan voor werknemers. Dit is een kostenneutrale oplossing om de tevredenheid over het loonpakket te verhogen. Belangrijk hierbij is dat dit plan wordt uitgewerkt op maat van de werknemer. Voor sommige werknemers kan een bedrijfswagen bijvoorbeeld een nuttige toevoeging zijn aan hun salarispakket, maar voor mensen die dagelijks met de fiets naar het werk komen, is dit minder interessant. Zij zouden meer gebaat zijn met een e-bike.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Verholen René

  Inderdaad liever iets minder verdienen en met plezier gaan werken , dan tegen uw
  goesting gaan werken met een hoger
  loon. De premies en extra legale voordelen zijn een vergiftigd geschenk , daar zij niet bijdragen tot een hoger pensioen.Wat ook bijdraagt tot het plezier om te gaan werken is dat men in zijn.nabije omgeving kan gaan werken . Wat bijdraagt tot meer vrije tijd.

 2. Geert

  De belastingschalen moeten dringend aangepast worden zodat de loonlast daalt voor zowel werknemer als werkgever. Er zijn ondertussen ettelijke bedrijven die een bonus via CAO90 geven en / of warrants en/ of cafetariaplan etc… Maar dit alles is vooral enkel voordelig voor de werkgever (moet geen lasten betalen op sommige voordelen). Deze constructies zijn niet in het voordeel voor de overheid en zeker wel nadelig tijdens bijvoorbeeld een ontslag van een werknemer . Omdat niet alle voordelen meetellen in de verbrekingsvergoeding waardoor het ook eenvoudiger en goedkoper wordt voor de werkgever om mensen te ontslaan en waardoor je als werknemer voortaan slechts nog een nummertje bent. Ook dagcontracten en weekcontracten zijn geen eerlijke oplossing voor werknemers. Dat moet mijn inziens dringend verdwijnen alsook de flexjobs etc… Tegenwoordig blijven vooral de winst bij de werkgever plakken en vloeits dat zeker niet meer naar de werknemer of zelfs de overheid. Oplossing Hoger basisloon en aangepaste belastingen/lasten en weg met alle andere constructies. Enkel nog een CAO90 meer met criteria opgelegd door de overhoud. Nu zorgt een werkgever dat men het ene jaar 100% haalt en het andere jaar 0%. Willekeur troef. Vele voordelen zijn willekeurig en munipulatief en vooral geen zekerheid meer voor de werknemer.

 3. Benny

  Ik vind dat we meer mogen verdienen loon verdubbelen het is beter voor de welvaart misschien nu niet maar gaat er van komen

Geef een reactie