Mensen met een laag inkomen hebben minder plezier in het leven en besteden minder aan vrijetijdsactiviteiten. Bovendien hebben zij minder sociale contacten, kunnen ze niet meepraten en geraken ze op die manier geïsoleerd. Dat is de opvallende conclusie uit ons onderzoek, in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville, dat we uitvoerden in februari van dit jaar in opdracht van MNM en Radio 2.
Minder geld voor ontspanning
De gemiddelde Vlaming spreekt graag af met vrienden en houdt van reizen, een daguitstap of wat cultuur af en toe. Uit onze studie blijkt echter dat mensen met een laag inkomen deze activiteiten opvallend minder graag doen. Daarnaast geven ze ook beduidend minder geld uit aan vrijetijdsbesteding.
De reden om niet deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten blijkt in de eerste plaats financieel te zijn. Vier op tien zegt dat deze activiteiten niet binnen hun budget passen. Andere redenen zijn: moeilijk ter plaatse raken en zich ongemakkelijk of bekeken voelen.
Minder plezier in het leven
Hoewel er altijd gezegd wordt dat geld niet gelukkig maakt, blijkt niets minder waar. Wie zich in een economisch kwetsbare positie bevindt, is minder gelukkig dan wie niet in zo’n situatie zit. Ook jongeren tussen 18 en 25 jaar, éénoudergezinnen en singles voelen zich minder gelukkig.
12% van de Vlamingen heeft minder plezier in het leven omwille van geldzorgen. Bij mensen met een laag inkomen, stijgt dat percentage tot maar liefst 42%. Daarnaast geeft 22% van de Vlamingen aan zich niet altijd thuis te voelen in de maatschappij. Bij mensen in een socio-economisch kwetsbare situatie is dat zelfs 35%.
Betalende media te duur en minder digitaal vaardig
Wie het socio-economisch moeilijker heeft, geeft minder geld uit aan (online) kranten, tijdschriften, boeken, streamingdiensten en gaming. 40% van deze groep geeft zelfs helemaal geen geld uit aan deze mediadiensten. Dat is het dubbel van wie zich niet in een kwetsbare positie bevindt. 36% van de socio-economisch kwetsbaren zeggen dat ze hierdoor plezierige dingen missen, niet goed geïnformeerd zijn, zich ongelukkig en buitengesloten voelen en een gevoel van onrechtvaardigheid ervaren.
Ook de digitale vaardigheden liggen bij socio-economisch kwetsbaren lager. Het gaat dan over internet, sociale media, streamingdiensten, smartphones, computers en tablets. Doordat ze minder goed met deze nieuwe technologieën om kunnen, voelen ze zich minder slim, eenzaam en uitgesloten. Bovendien hebben ze het gevoel plezier te missen.
Meer isolatie
Uit ons onderzoek blijkt dat dit een neerwaartse spiraal is. Omwille van hun financiële situatie gaan socio-economisch kwetsbaren minder deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten en zijn ze minder goed geïnformeerd. Hierdoor verkleint hun netwerk en hebben ze minder plezier in het leven. Ze raken zo geïsoleerd en buitengesloten.
Eindelijk , ik wist het al lang: geld maakt wel gelukkig. Ik discuteer hier vaak over en de meeste mensen ontkennen het. Volgens mij is dat spreekwoord ( geld maakt niet gelukkig) uitgevonden door welgestelde mensen.😉Nu nog een einde maken aan de toenemende ongelijkheid en we zijn een stapje verder!
Geld maakt gelukkig. Dat is ook al bewezen. Er is een bovengrens waarna je niet meer gelukkiger wordt door meer geld te hebben, die ligt op ongeveer € 4600 netto per maand. Tot dat bedrag wordt je gelukkiger door meer geld te hebben.
Ik zou ook wel graag eens een optreden in Sportpaleis of zo bijwonen maar als je dan de rekening maakt van ticket, verplaatsing, al of niet parkeerticket, drankje na de voorstelling is het met een uitkering niet haalbaar. En dus blijf ik maar thuis.
men maakt de mensen wijs dat een optreden in het sportpaleis gelukkig maakt …
ik ging er nooit heen, ik ga naar gratis optredens …
wat mij het meeste stoort zijn de opdringerige eet en drankkraampjes. pokkeduur
Als je na een 42 jarige actieve loopbaan zonder werk valt en minder dan 1000 euro per maand krijgt, moet je serieus beknibbelen. Ik hoop dat mijn gsm en laptop het nog even blijven volhouden tot ik een nieuwe job gevonden heb, want ik heb ze nodig om werk te zoeken en kan me geen nieuwe goed werkende permitteren. Ook het sociaal leven is nihil, als je alleen niet-betalende dingen kan doen wordt je vriendenkring heel klein .
De socio-economisch kwetsbaren nemen minder deel aan culturele activiteiten. Zo wordt gezegd. Ik stel hierbij wél de vraag wat met culturele activiteiten bedoeld wordt. Weten de socio-economisch kwetsbaren wel wat de enquêteurs hierbij bedoelen? Neemt iemand die mee helpt aan de creatie en de bouw van een praalwagen voor de Carnavalsoptocht aan een culturele activiteit, of moet hij/zij naar het Zwanenmeer gaat kijken?
“Gebruik maken van mediadiensten”, is ook een kwestie van er kennis meemaken. Richten die media zich wel tot de socio-economisch kwetsbaren? En hoe? Een briefje in de bus? Een mailtje?
Netwerk? In welke mate bestaan er enquêtes die onderzoeken hoe groot de netwerken zijn per sociale status? Wellicht wel. In mijn netwerk maakt niemand deel uit van de 1 per duizend rijksten dezer aarde, of 1 per tienduizend. Maak ik dan deel uit van hun netwerk? Hoe gevarieerd zijn die netwerken? Of is dit niet belangrijk?
Dag Claude! Het ging om de volgende activiteiten (niet enkel culturele, trouwens): dingen met vrienden doen (afspreken, op café gaan…), reizen, daguitstappen maken, culturele vrijetijdsactiviteiten doen (naar een (gratis) concert gaan, een museum bezoeken, naar de cinema gaan…), hobby’s beoefenen, televisiekijken, sporten, actief vrijwilligerswerk doen, sportwedstrijden bekijken en gamen. Groeten!
raar dat men daar een onderzoek voor nodig heeft, wij die niet zo , mmm te veel compromissen (lees veel moeten laten vallen) moeten treffen hebben daar geen onderzoek voor nodig, wij weten dit reeds decennia lang.
ook kennissen van mij zeggen wel eens : geld maakt niet gelukkig, mijn antwoord is meestal hierop: als dit zo is, dan geef uw geld maar aan mij, dan zijn wij beiden gelukkig.
Wees oprecht gelukkig met wat je hebt.. Dan ben je al goed bezig. . Maar 5000eu op je rekening als reserves Backup is toch ook wel een bevredigend en noodzakelijke must vind ik persoonlijk.. Maar met 1050 eu per maand kom je daar wel nooit aan realistisch gezien..