Je bekijkt nu Meer dan de helft van de jongeren in financiële problemen door de coronacrisis

Meer dan de helft van de jongeren in financiële problemen door de coronacrisis

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:3 reacties

Na meer dan een jaar coronacrisis heeft iedereen het zwaar te verduren, in het bijzonder onze jongeren. Samen met Febelfin en onderzoeksbureau Indiville vroegen we 2.000 Belgen naar hun financiële kennis en situatie. Wat blijkt? Jongeren ervaren meer financiële moeilijkheden, en zijn onzekerder en bezorgder over geld dan voor de coronacrisis.

De impact van de coronacrisis

Uit het gevoerde onderzoek blijkt dat maar liefst 61% van de jongeren momenteel financiële moeilijkheden heeft. Bij 1 op 5 gaat het zelfs over zware problemen. Ter vergelijking: Vorig jaar gaf slechts 45% van de jongeren aan het financieel moeilijk te hebben. Hiervan had toen 13% zware problemen.

Jongeren zijn ook vaker bang, bezorgd en onzeker over hun financiële situatie. 34% geeft aan regelmatig schrik te hebben dat zijn/haar bankkaart zal geweigerd worden in de winkel. Bovendien zegt ongeveer de helft van de jongeren wakker te liggen over zijn/haar financiële toestand. Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal gestegen met maar liefst 10%. Tenslotte zien we dat ook het spaargedrag van jongeren lijdt onder de coronacrisis. 57% kan niet of onvoldoende sparen.

Financiële kennis moet worden uitgebreid

Uit eerder onderzoek blijkt dat een diploma een positieve invloed heeft op de financiële kennis. Iemand met een masterdiploma bijvoorbeeld, zal beter scoren op het vlak van financiën dan iemand met een diploma middelbaar onderwijs. Bovendien breiden we onze financiële kennis vooral uit tussen ons 16 en 49 jaar. Het is daarom van belang om financiële vaardigheden al vroeg in het lespakket op te nemen. Maar ook om gezinnen aan te moedigen open over geld te praten. 70% van de jongeren stelt namelijk de eerste geldvragen aan hun ouders.

Daarnaast is er ook een verband tussen betrokkenheid met geldzaken, financiële kennis en geldproblemen. Wie minder goed op de hoogte is van zijn/haar financiën, zal zich ook minder graag bezig houden met geldkwesties en bijgevolg vaker financiële problemen hebben. Dit vormt een vicieuze cirkel.

Het verhogen van de financiële kennis bij jongeren is daarom belangrijker dan ooit. Door een goede financiële opvoeding zullen zij in de toekomst beter opgewassen zijn tegen financiële tegenslagen.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Karl

  Moeilijke tijden voor iedereen . Wij moeten elkaar steunen …….Kom buiten en laat je zien !!

 2. Mireille VANHOOREN

  Alles is ook duurder geworden èn er wordt meer aangeschaft om “binnenskamers” te verbruiken, dus de vraag is gestegen en ook dat is ongunstig voor onze financiële situatie…

 3. Sonja

  Niet alleen door Corona hebben ze het moeilijk . Al de gepensioneerden die bijwerken omdat ze zich thuis vervelen thuis , dat is het werk afnemen van de jeugd .

Geef een reactie