Je bekijkt nu Meer dan de helft van vapende jongeren rookt ook sigaretten

Meer dan de helft van vapende jongeren rookt ook sigaretten

Een recent onderzoek van Kom op tegen Kanker, in samenwerking met Indiville en Bpact, onder 6.000 Vlaamse jongeren tussen 12 en 26 jaar onthult een zorgwekkende trend: 52% van de jongeren die vapen, rookt ook klassieke tabaksproducten zoals sigaretten. Dit is verontrustend aangezien 13% van de jongeren aangeeft te vapen.

Duidelijke relatie tussen vapen en roken

Meer dan de helft van de jongeren die vapen, rookt ook klassieke tabaksproducten. In de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar geeft bovendien 51% van degenen die zowel gerookt als gevapet hebben aan dat ze begonnen zijn met vapen. Eén op de vijf rokers stemt in met de stelling: “Vapen heeft me benieuwd gemaakt naar roken.” Deze bevindingen ondermijnen de gedachte dat vapen jongeren zou weghouden van traditionele sigaretten.

1 op 8 jongeren vapet

13% van de jongeren vapet. Van deze groep doet 45% dat minstens één keer per dag.  “Het feit dat 1 op de 3 zegt dat het moeilijk zou zijn om te stoppen met vapen, springt in het oog”, zegt Veerle Maes, expert kankerpreventie bij Kom op tegen Kanker. “Als je weet dat 74 procent hoofdzakelijk of uitsluitend nicotinehoudende e-liquids gebruikt, is dat eigenlijk niet verbazend, want die nicotine maakt vapen verslavend.”

Zien vapen, doet vapen

De invloed van ouders speelt ook een significante rol. Wanneer geen van beide ouders vapet, vapet 11% van de jongeren. Dit percentage stijgt naar 25% als één ouder vapet en bereikt 42% wanneer beide ouders vapen. Deze vaststelling suggereert dat het gedrag van ouders een impact heeft op het rook- en vape-gedrag van hun kinderen.

Verbod op verkoop aan minderjarigen wordt omzeild

Daarnaast wordt het verkoopverbod op tabak en vapes aan minderjarigen vaak omzeild. Een kwart van de minderjarigen laat iemand anders deze producten voor hen kopen, terwijl 40% aangeeft zelf tabaksproducten te kopen in nachtwinkels of benzinestations. Dit benadrukt de noodzaak voor strengere handhaving van bestaande regelgeving om jongeren beter te beschermen tegen de risico’s van vapen en roken.