Je bekijkt nu Vlaams Belang en Groen zijn het populairst bij first voters

Vlaams Belang en Groen zijn het populairst bij first voters

Dit jaar gaan 608.000 Vlamingen voor het eerst hun stem uitbrengen. Dat is een grote groep. Uit een onderzoek in opdracht van Hogeschool PXL en TV Limburg in januari 2024, in samenwerking met Indiville en Bpact, blijkt dat deze jonge kiezers een stuk rechtser of linkser stemmen dan de brede bevolking. Vlaams Belang en Groen zijn de grootste partijen bij deze groep.

Vlaams Belang is de grootste partij

Vlaams Belang is de grootste partij (24,9%) bij jongeren. De tweede partij is Groen met 17,7%. Daarna volgen N-VA (15,8%) en PVDA (13,2%). De traditionele partijen spreken jongeren duidelijk minder aan. 10% voor CD&V, 9,8% voor Vooruit en 7,6% voor Open VLD.

In vergelijking met de brede bevolking doen vooral N-VA en Vooruit het minder goed. Vlaams Belang, PVDA en Groen doen het beter.

Interesse is er wel, maar vertrouwen niet

Bij jongeren is er wel interesse in de politiek. 16% vindt de politiek heel interessant. 41% eerder wel interessant. Maar het vertrouwen daarentegen ligt een stuk lager. 71% heeft weinig of geen vertrouwen in de politiek.

Jos D’Haese en Bart De Wever zijn de populairste

Niet alleen de populariteit van de partijen werd gepeild, maar ook die van de kopstukken. Bart De Wever (N-VA) en Jos D’Haese (PVDA) zijn het populairst bij jongeren. Die laatste doet het goed op Tiktok, waar hij met 154.400 volgers intussen de meest gevolgde politicus van het land is. 

Op de tweede plaats staan premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. De populariteit van Van Grieken heeft ook een schaduwkant. Maar liefst 1 op 4 jongeren vindt hem de slechtste politicus. 

Op de derde plaats staat Petra De Sutter (Groen).

Conner heeft het verkorven

Van Grieken (Vlaams Belang) wordt door het grootst aantal jongeren gezien als de slechtste politicus. Ook Conner Rousseau (voormalig Vooruit-voorzitter) heeft afgedaan bij een groot deel van de jeugd. 16% geeft hem de slechtste score. Op de derde plaats staat nog een Vlaams Belang-kopstuk, namelijk Filip Dewinter (8%).

Ouders, social media en vrienden hebben een grote invloed

Uit het onderzoek bleek bovendien dat jongeren hun stem vooral laten beïnvloeden door hun ouders, sociale media en vrienden. “Maar ik ben ervan overtuigd dat die invloed geldt in beide richtingen”, zegt Ben Lambrechts, de algemeen directeur van Hogeschool PXL. “Op hun beurt beïnvloeden ze ook hun vrienden en zelfs hun ouders.”

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Bernie

    Toch duidelijk dat Vlaanderen rechts stemt. Hopelijk wordt (extreem)-links verpletterd op 9 juni.

    1. Nathalie Delameilleure

      Ik hoop het echt! 🙏🙏👊👊

Geef een reactie