Je bekijkt nu Meerderheid van de Belgen staat nog steeds achter de beslissing om wapens te leveren aan Oekraïne, maar territoriumverlies voor Oekraïne wordt niet uitgesloten

Meerderheid van de Belgen staat nog steeds achter de beslissing om wapens te leveren aan Oekraïne, maar territoriumverlies voor Oekraïne wordt niet uitgesloten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:6 reacties

Een meerderheid van de Belgen staat nog steeds achter de beslissing om wapens te leveren aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Dat blijkt uit een recente bevraging uitgevoerd op het representatieve onderzoekspanel Bpact, in samenwerking met het Europese onderzoeksnetwerk Euroskopia. Tijdens het onderzoek werden de inwoners van 8 Europese landen bevraagd over verschillende thema’s zoals o.a. de oorlog in Oekraïne, maar ook migratie, het pensioensysteem en corruptie binnen de Europese instellingen.

Nog steeds steun voor Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is één van de belangrijkste thema’s in Europa. Het grootste deel van de Belgen blijft het land steunen in de strijd tegen Rusland. Zij vinden de wapenlevering nog steeds een goede beslissing. Toch lijkt territoriumverlies voor Oekraïne voor de Belg een optie te worden. De helft benadrukt dat de Belgische regering druk moet uitoefenen om onderhandelingen mogelijk te maken, ook als dat betekent dat Oekraïne een deel van haar grondgebied moet afstaan. Escalatie van de oorlog is ook een bezorgdheid bij veel Belgen. 72% is hier enigszins of zeer bezorgd over. In vergelijking met de andere Europese landen is de Belg minder angstig dan gemiddeld.

Een gelijke verdeling van migranten over de verschillende EU-landen

50% van de Belgen geeft aan dat immigranten verdeeld moeten worden over verschillende EU-landen. Opvallend is dat 20% van de Belgen voorstander is van het terugdringen van immigranten aan de grens met gewelddadige maatregelen of zelfs het bouwen van een muur.

Meer Europese corruptie dan nationaal

Na de vele schandalen binnen de Europese politiek, denkt 69% van de Belgen dat corruptie wijdverspreid is binnen de Europese instellingen. Interessant genoeg zijn Belgen, samen met Duitsers, Fransen en Oostenrijkers, van mening dat er minder corruptie is op nationaal niveau (lokaal, regionaal of federaal) dan op Europees niveau. Dit staat in contrast met de Spanjaarden, Italianen, Polen en Grieken. Zij denken dat er in hun eigen land meer corruptie is dan op Europees niveau.

Opvallend is ook dat Charles Michel qua populariteit lager scoort dan Ursula Van der Leyen, zowel in Europa als in België.

Driekwart van de Belgen is bezorgd over de bankencrisis

De bezorgdheid over de impact van de bankencrisis op de Europese economie is vergelijkbaar in België met het gemiddelde van de Europese landen, waar respectievelijk 74% en 77% van de bevolking zich zorgen maakt.

Belg vindt pensioensysteem oneerlijk

Meer dan de helft van de Belgen (58%) geeft aan dat het huidige pensioensysteem nauwelijks eerlijk of helemaal oneerlijk is. Dit percentage is beter dan het Europese gemiddelde van 63%. De meest geschikte pensioenleeftijd volgens de Belgen is 63,6 jaar, terwijl de Fransen van alle bevraagde landen de laagste pensioenleeftijd prefereren (61,8 jaar).

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8.000 burgers uit acht landen. In België gebeurde dat op het representatieve onderzoekspanel van Bpact. In de andere Europese landen gebeurde het door een collectief van negen Europese onderzoeksbureaus, Euroskopia. Deze studie omvatte inwoners van Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Griekenland, België en Oostenrijk, wat bijna 70% van de inwoners van de EU-lidstaten vertegenwoordigt.

Op vraag kunnen wij de detailresultaten bezorgen, de vergelijkingen tussen België en het Europees gemiddelde en de resultaten van de andere Europese landen. Daarvoor kan je contact nemen met Winfried Mortelmans:
E-mail: winfried@bpact.be
GSM: +32 476 40 95 26

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Hugo Hofmans

    Ik heb met veel belangstelling de resultaten gelezen ivm Oekraïne. Ik vind dat de EU landen en zeker België véél te veel geld pompen in een voormalige Sovjet republiek, véél te véél. Ze slaan de bevolking om de oren met besparingen in de gezondheidszorg, in het onderwijs, in de ouderenzorg, er is te weinig voor wie het écht nodig heeft maar al ons belastings-geld wordt zomaar weg gegeven aan een corrupte voormalige Sovjet-staat. Neen, die Oostblok landen, laat ze maar voor wat ze zijn, steek ze allemaal maar in één zak, inbegrepen Rusland. De VS is leider van het spel, de EU landen (met die Ursula, die zich zeer goed voelt als minister van oorlog) moeten volgen. Dat is geen situatie. Inderdaad, Oekraïne zal terrein moeten prijs geven, maar dat is een redelijke prijs om tot een oplossing te komen, méér dan redelijk.

  2. wim coumans

    Dat 58% procent van de Belgen het pensioenstelsel nauwelijks eerlijk of helemaal oneerlijk is, helpt het debat niet veel vooruit.
    De motieven van die 58% zijn allicht erg heterogeen.
    Het is zeker niet uitgesloten dat een aanpassing van de regelgeving die sommigen onder die 58% van mening zou doen veranderen, in de ogen van anderen het stelsel nog oneerlijker zou maken.

  3. Ivo Keunen

    Ik betreur dat de Verenigde staten, maar ook wij het duwtje niet geven aan oekrainie om hun oorlog tegen het invallende Rusland van Poetin te winnen Het ziet er niet uit dat dit met onderhandelen kan lukkken met een onbetrouwbare partner

  4. Maes augustinus

    Ze moeten stoppen met wapens uit te leveren in het oorlog gebieden en in je eigen land beter besturen op normaal Leven en vijheid en belasting aflassen we betalen 3x op het prudukt

  5. mathieu eembeeck

    pensioenstelsel is heel eenvoudig geregeld.
    Zoals onze ex-minister eind jaren 70/ begin 80 voorstelde maximum pensioen van 2500 euro netto en geen oprot of ontslagpremies van 450.000 euro in de parlementen
    laat ze hun inschrijven bij de v.d.a.b. als ze geen ander werk (job) vinden
    Om nog een beetje geld over te hebben : schaf 5 , VIJF ,parlementen af
    terug 300 parlementleden minder, enkele duizenden medewerkers minder , en max. 15 ministers . per 1.000.000 inwoners.
    De begroting zou snel in orde zijn zonder één iemand van de lagere of middenklasse te raken in hun geldtas
    Wie is akkoord ????

    1. Ietje van Dijk

      Ik ben helemaal akkoord over de oprot of ontslagpremies en dat ook zij dezelfde regels moeten volgen indien ze geen andere passende baan vinden. Zelf tijdelijk uit de politiek stappen of helemaal in de tijd van hun of haar ambtsperiode moeten ook strengere regels gelden en niet meer de abnormale hoge bedragen verkregen worden. Dit zou in mijn ogen maandelijks zeer sterk afgebouwd mogen worden tot het maximale bedrag bij meer als 10 jaar politieke inzet en tot het minimale bedrag bij minder dan 10 jaar politieke inzet. Maximale netto pensioen zou voor mij ook het dubbele mogen zijn minst er bij bijkomende inkomsten uit werkzaamheden en beleggingen over deze inkomsten de allerhoogste belastingschijf wordt geheven. Over minder parlementsleden ga ik zeker akkoord, daar dit volgens mij veel overzichtelijker werkt. Wat ik er wel aan wil toevoegen dat er dezelfde regels en wetgevingen omtrent pensioenen, kindergeld, jobstudenten enz, dienen gehandhaafd worden voor geheel België.

Geef een reactie