Je bekijkt nu Slechts 1 op 4 Belgen heeft het gevoel hun mening te kunnen geven over het beleid

Slechts 1 op 4 Belgen heeft het gevoel hun mening te kunnen geven over het beleid

Ondanks dat het merendeel van de Belgen burgerparticipatie belangrijk vindt, is slechts 24% van mening dat ze vandaag voldoende inspraak hebben in het beleid. Dat blijkt uit een nieuwe studie van G1000, het Belgisch platform voor democratische vernieuwing, in samenwerking met Indiville en Bpact.

De Belg wil vaker en meer zijn mening geven dan alleen in het stemhokje

Traditioneel gezien kunnen Belgen enkel hun mening geven in het stemhokje om de 5 of 6 jaar. Maar 24% van de Belgen vindt dat ze voldoende inspraak hebben in het bestuur. Nochtans is burgerparticipatie voor de Belg belangrijk: 88% van de ondervraagden vindt dat politici rekening moeten houden met de mening van burgers, alvorens ze beslissingen nemen. Daar tegenover staat dat slechts 13% denkt dat de politiek voldoende rekening houdt met de mening van de burgers bij het maken van beslissingen.

“Het is duidelijk dat burgers meer participatie willen, ook buiten de verkiezingen”, zegt Ben Eersels, directeur van G1000. “Tegelijk is er een breed draagvlak voor meer burgerparticipatie: een grote meerderheid van de Belgen steunt participatie-initiatieven en staat klaar om eraan deel te nemen.”

Belgen voelen zich weinig betrokken bij de politiek

Momenteel voelt de Belg zich weinig betrokken bij de politiek. Vooral op Europees niveau komt dit tot uiting: slechts 18% van de burgers voelt zich hierbij betrokken. Maar ook op lokaal niveau zegt 54% van de burgers zich weinig of helemaal niet betrokken te voelen. “De nabijheid van lokale overheden zorgt voor een groter gevoel van betrokkenheid, maar er is duidelijk werk aan de winkel op alle politieke niveaus”, zegt Ben Eersels.

Burgers willen meer participatie

88% van de Belgen vindt het belangrijk om te kunnen deelnemen aan de politieke besluitvorming. Zo zou de overgrote meerderheid (90%) bereid zijn om deel te nemen aan een referendum of een preferendum. 68% zou dit zeker doen. 79% van de burgers zou deelnemen aan een geloot burgerpanel en 75% aan een gemengde commissie met gelote burgers en politici.

Meer drempels tot burgerparticipatie bij vrouwen dan bij mannen

Voor sommigen is de drempel om te participeren hoger dan bij anderen. 1 op 3 vrouwen twijfelt aan haar competenties om aan participatie te doen. Bij mannen is dat slechts 1 op 5. Het zelfvertrouwen verschilt ook naargelang het opleidingsniveau: 30% van de mensen met een secundair diploma heeft het gevoel niet over de nodige vaardigheden te beschikken om deel te nemen aan het politieke leven, tegenover 21% van de mensen met een hogere opleiding.

Weinig vertrouwen in de politiek

7 op 10 Belgen (69%) hebben weinig of geen vertrouwen in de politiek. In Wallonië (79%) en Brussel (70%) ligt dat vertrouwen nog een stuk lager dan in Vlaanderen, waar 65% van de burgers geen tot weinig vertrouwen heeft. Ben Eersels verduidelijkt: “Meer inspraak alleen zal natuurlijk niet volstaan om dat vertrouwen te herstellen. Maar het brede draagvlak voor participatie toont wel aan dat dit kan bijdragen aan een hoger vertrouwen, zoals ook uit andere studies blijkt.”

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Wilfried

    Ik vrees dat burgerparticipatie kan leiden tot trumpiaanse toestanden. Ik heb weinig vertrouwen in de intelligentie van de meeste medeburgers.

    1. Peter Ameye

      Ik heb nog minder vertrouwen in onze politici ze luisteren niet naar de bevolking en doen enkel aan een imago opbouwen en carriereplanning . Ze denken maar van de ene verkiezing tot de volgende. We zouden meer bindende volksraadplegingen moeten kunnen afdwingen zoals in zwitserland.

  2. Moortgat

    Logisch dat we weinig vertrouwen hebben in de politiek. Wanneer we stemmen voor een bepaalde partij en der wordt geen rekening met onze stemmen gehouden dat is ver van democratisch. Het politieke systeem zit volledig fout in elkaar.
    Bijvoorbeeld: een US president is een machtige man die om de 4j dient gekozen te worden. Hier moeten we 6j doen met onze regeringen, meervoud, en lokale besturen. Zou beter ook op 4j komen.

  3. kinsabil

    @ Wilfried, ik volg U er in, maar niet enkel dat, als men groepjes gaat uitnodigen voor participatie is dit ook een schijnvorm, uit mijn eigen ervaring zijn dat ook niet mensen die represantatief zijn voor de bevolking, ook hier zijn het meestal mensen die bwa laten we zeggen tot een hogere garde komen en eigenlijk hun eigen wil willen doordringen aan anderen, kijk maar naar oudercomites, gemeente raden enz.
    als men echt iets wil bereiken inzake participatie kan dat in mijn opzicht maar enkel door goed onderbouwde met duidelijke verstaanbare taal zoveel mogelijk referenda. en niet zoals de advocaten van onze regeringslieden die duidelijk zijn in hun onduidelijkheid. wat ook de bedoeling is.
    wat ook nog nog kan helpen is live stream camera’s plaatsen op elke regeringsniveau (met vertalingen) zoals parlement zodat men wel degelijk kan volgen en controleren of uw volksvertegenwoordiger U daadwerkelijk vertegenwoordigd.
    ons controleert men ook per 2 meter met camera’s, waarom zouden wij hun niet mogen controleren? wij lijken meer en meer een fascistische staat te worden (of we zijn het al)

  4. Yves

    Het is volkomen normaal dat men geen vertrouwen heeft in de politiek. Na iedere verkiezing is er op elk niveau een stoelendans onder de verkozenen en vindt men dezelfde mensen vaak terug, maar met compleet andere bevoegdheden dan vorige keer. Zijn dit misschien genieën, dat ze voor elk onderwerp over voldoende kennis beschikken om overlegde beleidsbeslissingen te kunnen nemen? Indien onze ministers bijvoorbeeld een test van hun kennis van het onderwerp van de bevoegdheid die ze willen hebben zouden afleggen, alvorens de functie te mogen opnemen, zou dit het vertrouwen al veel opkrikken. Ietwat minder in de vetpot graaien en een paar minder skeletten in de kas zou ook helpen, natuurlijk.

Geef een reactie