Je bekijkt nu Steeds meer bedrijven geven werknemers de mogelijkheid om hun eigen loonpakket samen te stellen

Steeds meer bedrijven geven werknemers de mogelijkheid om hun eigen loonpakket samen te stellen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:0 Reacties

Uit een onderzoek van Indiville, in opdracht van HR-dienstenbedrijf Acerta en in samenwerking met het Bpact panel bij meer dan 500 Belgische ondernemingen, blijkt dat bijna de helft van de bedrijven (46%) werknemers de mogelijkheid biedt om hun eigen loonpakket samen te stellen. Dat is aanzienlijk meer dan twee jaar geleden. Smartphones, bedrijfsfietsen en extralegale vakantiedagen worden steeds belangrijker in het loonpakket, terwijl de populariteit van de bedrijfswagen, die nog steeds op nummer één staat (59%), de afgelopen twee jaar is gedaald.

Steeds meer bedrijven geven de kans aan hun werknemers om keuzes te maken binnen hun loonpakket voor het komende jaar. Traditioneel ontvang je als werknemer hiervoor een uitnodiging in het voorjaar. Dit jaar bieden 54% van de bedrijven deze mogelijkheid aan werknemers, wat meer is dan twee jaar geleden toen slechts 46% van de bedrijven dit deed. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven om meer te doen om werknemers aan te trekken en te behouden, volgens de experts van Acerta.

Duurzame mobiliteitsopties zijn sterk in opmars

Welke extralegale voordelen kan je als werkgever vandaag de dag aanbieden?

Mobiliteitsopties zijn al langere tijd het meest aangeboden. Echter, de populariteit van bedrijfswagens neemt de laatste jaren af. In 2021 was deze optie beschikbaar bij 59% van de bedrijven, terwijl dit twee jaar geleden nog 62% was. Aan de andere kant wordt de bedrijfsfiets steeds populairder. Het percentage bedrijven dat deze optie aanbiedt, is gestegen van één derde twee jaar geleden naar bijna vier op de tien (39%) nu.

Bij 54% van de bedrijven wordt het keuzepakket voor het loon gebruikt om duurzame mobiliteit te bevorderen, wat een stijging is ten opzichte van 47% in 2021. Bovendien overweegt nog eens 23% van de bedrijven om dit in de komende twee jaar te gaan doen. Onder de duurzame mobiliteitsopties zijn abonnementen voor het openbaar vervoer het meest populair, aangeboden door bijna 6 op de 10 bedrijven.

De smartphone is populairder geworden

De populariteit van multimedia blijft toenemen, vooral de smartphone. De laatste twee jaar werd de smartphone vaker aangeboden als extralegaal voordeel. Momenteel biedt 57% van de werkgevers hun werknemers de kans om een smartphone op te nemen in hun loonpakket, in tegenstelling tot slechts 42% in 2021.

De optie ‘extralegale vakantiedagen’ stijgt

Een trend die niet te missen is in de samenstelling van het loonpakket is de opmars van extralegale vakantiedagen. Steeds meer bedrijven bieden dit aan als keuzemogelijkheid voor hun personeel. Maar liefst 34% van de werkgevers geeft hun werknemers nu de kans om extra vakantiedagen bij te kopen, terwijl dit in 2021 nog maar 28% was.

Bedrijven houden duidelijk steeds meer rekening met wat er leeft in de samenleving. Ze bieden duurzamere vervoersmiddelen aan en begrijpen dat de smartphone een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven is. Ellen Roelants, verloningsexperte van Acerta Consult vult aan: “Daarnaast zijn extra vakantiedagen ook belangrijk om de werk-privébalans in evenwicht te kunnen houden. Zeker gezien de verschillende arbeidsstelsels die er bestaan – denk aan de 38-urenweek, de 40-urenweek met ADV-dagen, de vierdagenwerkweek, verschillende vormen van deeltijdse contracten, enzovoort. Door extra vakantiedagen bij te kopen, kunnen werkende partners bijvoorbeeld meer ruimte inbouwen om hun huishouden draaiende te houden of meer tijd met hun kinderen door te brengen.”

Geef een reactie