Je bekijkt nu Belgen willen dit jaar zeker zijn van een plekje in de zon

Belgen willen dit jaar zeker zijn van een plekje in de zon

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:12 reacties

Als jij je zomervakantie nog niet geboekt hebt, dan ben je één van de weinigen. 9 op 10 Belgen had dit immers begin april al gedaan. Bovendien houdt de Belg na 2 jaar coronacrisis nog amper rekening met de kans op een besmetting op vakantie en willen we massaal naar de zon. Ondanks het wegvallen van de reisbeperkingen strooit de huidige financiële situatie roet in het eten.

Touring organiseert jaarlijks, in samenwerking met Indiville en Bpact, de vakantiebarometer. Hierin wordt de Belgische bevolking via een online vragenlijst bevraagd over hun reisgedrag. Dit jaar werd de bevraging uitgevoerd tussen 25 maart en 10 april 2022.

Belg wil zeker zijn van zijn plekje

De Belg staat te popelen om op vakantie te vertrekken. Voor de coronapandemie ging ongeveer 3 kwart van de Belgen op vakantie. Dit jaar heeft maar liefst 9 op 10 landgenoten vakantiekriebels. Bovendien boeken we vroeger. Slechts 11% had zijn/haar vakantie nog niet geboekt begin april. Voor de coronacrisis wachtte bijna een kwart van de Belgen (23%) langer om de geplande reis te boeken.

Geen zorgen over het coronavirus

Het lijkt dit jaar de eerste zomer zonder beperkingen te worden. 4 op 5 Belgen maakt zich niet langer zorgen over het coronavirus tijdens hun vakantie. De zonvakanties zijn opnieuw favoriet bij de Belgen. Maar liefst 1 op 3 kiest hiervoor. Tijdens de coronacrisis waagde slechts 20% zich aan dit type vakantie uit vrees voor overvolle stranden. Nu zien we dat de zonvakanties bijna weer op het normale niveau zitten (38%).

Naar de buitenlandse zon

We kiezen dus vooral voor zon, zee en strand. Toch zal 28% van de Belgen een citytrip doen. Dit zit nog niet op het niveau van voor de coronacrisis: toen ging 38% op stedentrip. Tijdens de pandemie trokken we massaal de natuur in. 33% ging toen op natuurvakantie. Dit jaar zal 26% landelijke gebieden verkennen. Daarmee zit dit percentage nog hoger dan voor corona (21%), maar het aandeel daalt wel.

Bovendien gaan bijna 8 op 10 Belgen deze zomer op reis naar het buitenland. “Traditioneel was dat slechts 60 tot 70 procent. Vroeger waren er maanden bar slecht weer voor nodig om de Belg zo massaal over de grens te krijgen,” zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring.

Belg durft weer te vliegen

De voorbije 2 jaar namen we minder het vliegtuig. Op het absolute dieptepunt durfde slechts 29% van de Belgen het vliegtuig te nemen. Dat was de helft in vergelijking met voor de pandemie. Die situatie lijkt nu voorbij. 1 op 2 vakantiegangers zal deze zomer met het vliegtuig op vakantie vertrekken. 40% van hen laat bovendien weten dat er voor hen geen andere mogelijk vervoersmiddel is. De 5 populairste vliegbestemmingen zijn: de Turkse Rivièra, Tenerife, de Costa del Sol, Mallorca en Rhodos. Ook verre bestemmingen zitten opnieuw in de lift. 4 op 10 vliegreizen gaan naar verre bestemmingen zoals Turkije, Tunesië, de Verenigde Staten, Thailand en Zuid-Amerika.

Voor bestemmingen dichterbij blijft de trein een populair vervoersmiddel. We nemen opnieuw even vaak de trein om op vakantie te gaan als voor de coronacrisis. Desalniettemin blijft de wagen binnen Europa het meest geliefde vervoersmiddel: bijna 7 op 10 Belgen vertrekt deze zomer op autovakantie. De populairste bestemmingen zijn: de Costa Brava, het Gardameer, de Azurenkust, de Provence en de Costa Dorada.

Vakantieplannen worden beïnvloed door hoge brandstofprijzen

De coronapandemie is nog maar net achter de rug. Nu baart de economische situatie ons zorgen. In vergelijking met een jaar geleden houden we nu meer rekening met de prijs van onze vakantie. Na zon en warmte, is betaalbaarheid het belangrijkste criterium om onze reisbestemming te kiezen. 40% geeft aan dat de dure brandstofprijzen hun vakantieplannen hebben beïnvloed. Eén miljoen Belgen gaat dit jaar niet op reis. Bijna de helft van hen doet dit uit budgettaire redenen.

Vaker je mening geven over lokale en maatschappelijke thema’s? Klik dan hier en doe mee met Bpact!

Dit bericht heeft 12 reacties

  1. Vanholst Marc

    9/10 hebben hun zomervakantie al geboekt?
    Moet dit niet genuanceerd worden… vangen die op zomervakantie gaan?

  2. Sonja/Pinkie

    Waarom is men in de veronderstelling dat iedereen op reis kan? Dat iedereen een auto heeft? Geld om te reizen of slechte gezondheid is iets wat mensen ervan weerhouden kan en dat men ‘vergeet’!!!

    1. Bpact

      Dag Sonja! Ook dat wordt vermeld. 1 miljoen Belgen gaat niet op vakantie en 40% laat zijn/haar reisplannen beïnvloeden door de stijgende prijzen. Verder verstaan we onder vakantie bijvoorbeeld ook een midweekje of weekendje naar de zee met de trein. Zomervakantie hoeft dus zeker niet naar het buitenland of met het vliegtuig. Groeten!

  3. Men vergeet hier wél bij te vermelden dat velen (zoals mezelf en heel wat vrienden) de vakantie al hadden geboekt VOOR de oorlog in Oekraïne.

    1. Bpact

      Dag Dave! Absoluut. Zoals we in het artikel zeggen: begin april had het grootste deel van de Belgen al geboekt. Dat kan dus ook in januari bijvoorbeeld zijn geweest. Daar werd in het onderzoek niet specifiek naar gevraagd. Groeten!

    1. Bpact

      Dag Eline! Bedankt voor je reactie. Het artikel waar jij naar verwijst, gaat enkel over Antwerpenaren. Bovendien werd het onderzoek uitgevoerd door Logeren in Vlaanderen vzw, eigenaar van merknaam Vlaanderen Vakantieland. Dat wil zeker niet zeggen dat dit geen goed onderzoek is, maar dat kan wel betekenen dat de insteek van het onderzoek anders was, wat zeer begrijpelijk is. Zij willen namelijk iets helemaal anders onderzoeken dan wat wij in onze jaarlijkse vakantiebarometer doen. Een andere nuance: in onze vakantiebarometer zitten bijvoorbeeld ook mensen die een weekje naar het buitenland trekken én een midweekje zee hebben geboekt. Of omgekeerd, mensen die een weekje Ardennen hebben geboekt én een citytrip naar Praag bijvoorbeeld. Van die 8 op 10 Belgen die naar het buitenland gaan, kan er dus ook een deel zijn dat ook nog een verblijf in het binnenland heeft geboekt. Daarnaast is ook de periode belangrijk. Zoals je zelf aangeeft, is de bevraging waar jij naar verwijst recenter dan de onze. We zien niet echt een specifieke periode aangegeven in het oorspronkelijke persbericht van Logeren in Vlaanderen: https://www.logereninvlaanderenvakantieland.be/nl/pers/07062022-55-vlamingen-gaat-ook-deze-zomer-opnieuw-op-vakantie-in-eigen-land/. Het kan dus zeker ook dat mensen bijvoorbeeld vroeger op het jaar al hun buitenlandse reis hadden vastgelegd, maar voor de reisjes dichterbij huis wat langer wachten. Tijdens onze bevraging was er bijvoorbeeld nog geen sprake van extra brandstoftoelagen voor vliegtuigreizen. Groeten!

  4. kinsabil

    amai, gelukkige mensen allemaal die het financieel kunnen veroorloven of die misschien wel heel hard pijn gaan doen in hun beurs. opletten met dergelijke cijfers. ik heb gemiddeld ongeveer 6 klanten per daar voor depannages en onderhouden van verwarmingsketels. in de cijfers ziet men niet de verborgen mensen die steeds meer en meer naar de armoede steven, die mensen staan niet in de statistieken van verlofgangers, beter zou men eens de vraag kunnen stellen: wie kan niet op verlof, dat zal een heel ander beeld vormen.

    1. Bpact

      Hallo! Die vraag werd gesteld. Zoals je kan lezen in het artikel, gaan ook 1 miljoen Belgen niet op vakantie. 40% zegt bovendien rekening te houden met de stijgende prijzen en de financiële situatie. In het onderzoek wordt ook een weekendje of midweekje in binnenland meegeteld als zijnde vakantie. Dus niet enkel buitenlandse reizen. Groeten!

  5. Rob

    Misschien ook eens vermelden, dat er ook heel wat mensen zijn die niet op vakantie gaan, gewoon omdat ze daar geen goesting in hebben.

    1. Bpact

      Dag Rob! Dat klopt. Het staat ook in het artikel: “Eén miljoen Belgen gaat dit jaar niet op reis. Bijna de helft van hen doet dit uit budgettaire redenen.” Bijna de helft doet dat omwille van financiële redenen. De andere helft niet. De redenen om niet op vakantie te gaan kunnen heel divers zijn: andere prioriteiten, werk, geen zin… Groeten!

  6. kinsabil

    @Bpact, inderdaad, ik was even te snel. ook interessant zou zijn om te weten hoe veel er in de financiële problemen zullen geraken of al zijn en leningen aangaan om toch maar op verlof te gaan
    zelf ben ik jammer genoeg reeds 57, in heel mijn leven kan ik mijn “op verlof gaan” hoe graag ik zou willen de wereld te verkennen op één hand tellen.

Geef een reactie