Je bekijkt nu De Belg heeft onvoldoende kennis over beleggen, lenen en pensioensparen

De Belg heeft onvoldoende kennis over beleggen, lenen en pensioensparen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:2 reacties

De Belg vindt van zichzelf dat hij voldoende financiële kennis heeft, maar uit onderzoek blijkt dat mensen zich over het algemeen overschatten. Contactloos betalen, online bankieren en dagelijkse financiële administratie opvolgen lukt voor de meeste Belgen wel. De kennis over beleggen, lenen en pensioen(-sparen) daarentegen ligt een stuk lager. Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville, in samenwerking met Bpact en in opdracht van Febelfin.

In maart 2022 deed onderzoeksbureau Indiville, in samenwerking met Bpact, een bevraging bij 2.164 Belgen tussen 16 en 79 jaar. Hieruit blijkt dat de Belg zijn financiële kennis overschat. Vooral jongeren tussen 16 en 30 jaar scoren slechter dan de rest van de bevolking.

Te weinig kennis over lenen, budgetbeheer en pensioensparen

Dagelijkse financiële administratie, contactloos betalen, digitaal bankieren en op de eigen benen staan, is over het algemeen geen probleem voor de Belg. De kennis over lenen, budgetbeheer en pensioensparen daarentegen ligt een stuk lager. Als het gaat over beleggen en beleggingsproducten, dan zijn we nog minder op de hoogte.

Jongeren voelen zich het meest comfortabel bij contactloos betalen en digitaal bankieren. Andere financiële onderwerpen zijn dan weer moeilijker. Slechts iets meer dan de helft van de jongeren zegt voldoende te weten over budgetbeheer of dagelijkse financiële administratie. Hierdoor is het voor jongeren moeilijk om een budget optimaal te beheren of om hun eigen boekhouding op te volgen.

Sterke correlatie tussen financiële kennis, betrokkenheid en geldproblemen

Veel Belgen beschouwen hun boekhouding bovendien als een last. 43% houdt zich niet graag bezig met zijn financiën. Nochtans is er een sterke correlatie tussen financiële kennis, betrokkenheid en geldproblemen. Wie minder goed op de hoogte is van zijn/haar financiële situatie, houdt zich er ook minder graag mee bezig en heeft vaker geldproblemen.

Jongeren willen bijleren

De Belg zoekt vooral informatie over beleggen en online veiligheid. Ook jongeren staan open om bij te leren. Zij willen vooral info over beleggen, op eigen benen staan en het aanvragen van een krediet. Maar ook budgetbeheer, pensioensparen en sparen blijven voor hen interessante topics.

Om tegemoet te komen aan deze vraag heeft Febelfin de vernieuwde website mijngeldenik.be gelanceerd. UX-studenten van de Karel De Grote Hogeschool dachten na over hoe de ideale site eruit moest zien en welke content voor hen relevant was. Een op maat gemaakte website dóór jongeren vóór jongeren. Daarnaast zal Febelfin proberen jongeren te bereiken via hun favoriete kanalen, zoals TikTok en Instagram. Er wordt ook specifieke content gecreëerd over o.a. cryptomunten, die heel populair zijn bij de jongere generatie.

Klik hier om naar het persbericht te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. kinsabil

    onze kennis over deze materie is inderdaad zero. maar we hebben ook geen kennis voor nodig, wij hebben hoe dan ook geen financiële overschotten om kunnen te beleggen of wat dan ook. wij hebben andere zorgen.

  2. Van de Walle Ronny

    Waarom wordt dit geen vak op de middelbare school ? Dit is toch voor algemeen belang …

Geef een reactie