Je bekijkt nu Meer gezinnen dan voor de financiële crisis hebben het Groeipakket nodig om rond te komen

Meer gezinnen dan voor de financiële crisis hebben het Groeipakket nodig om rond te komen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
  • Bericht reacties:8 reacties

Meer dan 1 op 3 Vlaamse gezinnen zegt niet rond te komen zonder het Groeipakket (voorheen de kinderbijslag). Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville, in opdracht van de Gezinsbond en in samenwerking met Bpact. Voor de huidige financiële crisis lag dit cijfer een stuk lager.

De Gezinsbond deed een onderzoek naar de financiële situatie van Vlaamse gezinnen. Ze bevroegen hiervoor hun eigen leden, maar ook een representatief deel van de bevolking via het Bpact-panel.

Grote financiële ongerustheid

Voor meer dan de helft van de gezinnen (55%) is de financiële situatie erop achteruitgegaan in de periode van mei tot november 2022. 40% is bovendien ontevreden over zijn huidige financiële situatie. 1 op 3 van de Vlaamse gezinnen is ongerust over de toekomst. Bij gezinnen met 3 of meer kinderen is dit zelfs iets minder dan de helft (45%). 34% van de Vlamingen geeft aan moeite te hebben bij een onverwachte uitgave van 1.000 euro.

Groeipakket nodig om rond te komen

Het grootste deel van de gezinnen voegt het Groeipakket toe aan de gezinsinkomsten. 12% van de ondervraagden spaart met dit bedrag mee voor de toekomst van de kinderen. 1 op 5 gebruikt het voor specifieke opvoedingskosten. 35% van de Vlamingen met kinderen zegt het Groeipakket nodig te hebben om rond te komen. Voor de financiële crisis was dit slechts 21%. “De kinderbijslag is geen extraatje voor gezinnen, maar een noodzakelijke steun om het hoofd boven water te houden”, zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.

Koppeling aan de spilindex noodzakelijk

62% van de Vlamingen vindt dat het Groeipakket en de bijkomende toeslagen gekoppeld moet zijn aan de spilindex. Bij de leden van de Gezinsbond is zelfs 84% voor zo’n koppeling. De discussie hierover leidde vorig jaar nog tot een crisis binnen de Vlaamse regering.

Wat kost een kind?

De meeste Vlamingen (69%) hebben geen idee hoeveel de opvoedingskosten, zonder opvang, school en medische kosten, bedragen voor een kind tussen de 1 en 5 jaar. “Het belang van het groeipakket kan dus zelfs onderschat worden”, besluit de Gezinsbond.

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. alain kinsabil

    schaf kindergeld en studiebeurzen af, enkel belastingaftrek personenen ten laste. daar kan men de explosieve bevolkingsgroei mee remmen, want de grootste ellende van de wereld is dat we met te veel zijn. deze bedragen die men niet uitkeert kan men steken in letterlijke gratis scholen. ambtenaren die het groeipakket verzorgen kunnen verplaatst worden tot het werk ter controle van de scholen dat ze niet buitensporig geld verkwisten. meerdere vliegen in één klap: minder risico voor potentionele talenten bij de kinderen die verloren gaan vanwege financien. bij toch redelijk wat gezinnen zal dat geld ook niet naar de heimat kunnen gestuurd worden. iedereen is dan wel degelijk gelijk met gelijke kansen op schoolgebied. ps: ik hoor niet bij de 69%.

  2. christian F

    De tering naar de nering zetten zeker? Ofwel zorgen dat je meer inkomsten hebt, ofwel minder uitgeven, liefst beide. Zo doen we het nog altijd, met 4 kinderen. We hebben intussen al de grootste sociale voorzieningen in de wereld en dus ook de hoogste belastingen. Wat aan de een gegeven wordt, daar werkt(e) de ander voor.
    Financiêle ongerustheid, inderdaad. We zien dat het beleid weinig bezig is met investeren, wel met geven en reguleren. Corona was een wake-up call: er werden nergens nog mondmaskers gemaakt. De energiecrisis ook, gekochte electriciteit van aan het buitenland verpatste kerncentrales en gas van een barbaars regime. Het wegentekort voor wie alle dagen in de file naar zijn werk gaat. Voedseltekort door stikstofregulering.

    1. alain kinsabil

      toch een kleine correctie: Belgie verbruikt een practisch te verwaarloosbare gas van Rusland, nog geen 4%.
      inderdaad een Barbaars regime lijfelijk. in mijn opinie is onze regering ook Barbaars, maar dat is net zoals Potin en alle regerende landen waar enkel Kapitaal beschermd wordt zoals Belgie en niet gekeken wordt naar de plebs.

  3. Jeroen

    Welke explosieve bevolkinggroei?
    enige continent waar er nog sprake van is van een bevolkingsexplosie vandaag, is afrika!

    zelfs in Azie is gemiddeld aantal kinderen gezakt tot het niveau dat komende generatie 0 tot 20 jaar maar even groot blijft als huidige, en dit ondanks dat gigantische land Indië wel nog veel kinderen krijgt, wat Indische regering trouwens probeert te minderen, vooral de heel grote gezinnen, want meer kinderen betekend vaker dat ze minder hoog geschoold kunnen worden dan kleinere gezinnen die hun kinderen intensief door hogere studies kunnen begeleiden..

    en in west europa zitten in ELK land ONDER de vervangingsratio!
    maar in europa komen veel twintigers bij door immigratie, met alle extra integratie uitdagingen erbovenop..
    dus je argument slaat nergens op.. het is wereldwijd zelf eerder het omgekeerde, in afrikaanse landen is sociale zekerheid grotendeels onbestaande, en veel kinderen hebben maakt dan dat wss wel iemand ervan voor jou kan zorgen als je hulpbehoevend wordt..
    je argumentatie is tegenstrijdig met de werkelijkheid dus..

    1. alain kinsabil

      als er steeds enkele miljarden meer mensen zijn op de wereld en steeds blijft stijgen op een relatieve korte tijd is het toch niet moeilijk om in te zien dat dit niet kan blijven duren. ik had het niet over om steeds meer kinderen te kweken om onze oude dag veilig te stellen., om de mulitinationals meer consumenten te creeren en die een zo laag mogelijk inkomen te geven, meer soldaatjes op te offeren om het kapitaal van de elite te beschermen, want ook dan is eens oude dag niet meer gegarandeerd om die iets comfortabel door te brengen. ik had het over het gehele plaatje: oa de belastingsdruk van de aarde die het niet meer aan kan, maffia practijken van onze regering; ook van andere landen, Nee beste Jeroen, ik weet wel degelijk over wat ik het heb.

  4. Hugo

    Ik denk dat de meesten nog héél goed rond komen, als ik rondom mij kijk. Dure auto’s, ook al elektrische, dure huizen, dure renovaties, ik zie niks anders. En dan ook nog : zo nodig twee tot drie keer per jaar op vakantie gaan. Al wat ik zie kan ik niet betalen. Ik geloof niks van al dat geklaag en gezaag en van dure energierekeningen en ga zo maar door. Ik ken mensen die onlangs nog meer dan 400,- terug kregen van hun energieleverancier en daardoor zakt hun maandelijkse rekening behoorlijk. Maar het staat blijkbaar goed van altijd maar te zeggen dat je amper rond komt. Zo gaat dat zeker ?

    1. alain kinsabil

      Ben ik het ook mee eens, maar anderzijds, ik heb tussen de 5 a 7 klanten per dag door mijn werk, maar ik zie toch veel ellende en meer en meer mensen die het niet of net niet meer toe komen. ook ik ga bijna nooit op reis, nooit op cafee, nooit (bijna nooit) op restaurant, mijn huis is na 30 jaar nog steeds niet af, ik leef nog steeds in een niet afgewerkt huis, nu binnenkort ga ik eindelijk een keuken hebben. ik moet er wel bij zeggen dat er een deel van mijn budget naar de famile in de Filipijnen gaat. maar dat is mijn keuze; ik probeer mijn kinderen zoveel mogelijk te geven wat ik nooit heb gehad. ook ik zie veel mensen die op reis gaan, dure auto’s om de 4 jaar, huizen om van te duizelen, maar geloof me, er zijn gigantische veel mensen die het helemaal niet goed hebben, maar die ziet man niet.

  5. Marc Vranckx

    Ik kan de kinderwens van ouders goed begrijpen en beschouw dat als meer dan normaal. Maar moet de gemeenschap daar voor opdraaien? En wanneer zal het ooit genoeg zijn? Mijn grootouders waren boeren en hadden 11 kinderen, hebben nooit enig kindergeld ontvangen en hebben ze alle 11 groot gebracht. Ze waren gekleed, hadden eten, slapen en verzorging en hebben niets tekort gehad, maar ook niets teveel of onnodig. Mijn ooms en tante’s wisten van jongs af aan wat het leven te bieden had en werden met de voeten op de grond gehouden, ook zij hebben kinderen en zijn geslaagd in hun verdere leven. Wanneer men dan besluit te voldoen aan hun kinderwens, neem dan ook de verantwoordelijkheid op en reken niet op anderen om uw kinderen met andermans geld in overbodige weelde en luxe te laten opgroeien

Geef een reactie