Je bekijkt nu Ondanks inflatie gooien 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel weg

Ondanks inflatie gooien 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel weg

De huidige financiële situatie doet ons besparen, ook op onze winkelkar. 1 op 5 Belgen geeft aan bewust goedkoper of minder te winkelen. Desalniettemin gooien nog steeds 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel weg. Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville, in samenwerking met Bpact en in opdracht van Lidl. Vooral brood (40%), groenten en fruit (31%) en aardappelen (16%) belanden het vaakst in de vuilbak.

Naar aanleiding van Internationale Dag tegen Voedselverspilling bevroegen Indiville, Bpact en Lidl 1.044 Belgen. De huidige inflatie zorgt ervoor dat 1 op 5 Belgen bewust bespaart op de winkelkar. Bij mensen die moeilijk rondkomen is dit zelfs nog meer. Meer dan de helft van hen (53%) kan niet langer de producten kopen die zij zouden willen kopen. Dit staat in contrast met het feit dat 2 op 3 gezinnen wekelijks voedsel in de vuilbak gooien.

Een boodschappenlijstje helpt om te besparen

Als je onvoorbereid en impulsief naar de winkel vertrekt, dan is de kans groter dat je meer moet weggooien. Bijna 8 op 10 (79%) van de “impulsaankopers” moet op het einde van de week eten in de vuilbak kieperen. Mensen met een boodschappenlijstje doen het beter. Bij iets minder dan de helft van hen (48%) belanden er producten in de vuilbak.

Opvallend is dat mensen die zonder boodschappenlijstje gaan winkelen, gemakkelijker ongeopende producten weggooien. Bovendien belandt er sneller voedsel in de vuilbak omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is of omdat niemand nog echt zin had in het aangekochte product.

Even tijd steken in een goed boodschappenlijstje is dus wel echt de moeite waard. Dat zegt ook Isabelle Colbrandt, hoofd communicatie van Lidl: “Uit het onderzoek blijkt dat mensen die zonder boodschappenlijstje naar de winkel trekken veel gevoeliger zijn voor de goesting van het moment. Daardoor kopen ze vaak ingrediënten die ze niet noodzakelijk allemaal gebruiken. Bovendien moeten ze vaker opnieuw naar de winkel omdat ze bepaalde ingrediënten of producten vergeten zijn, wat dan opnieuw aanleiding kan geven om extra producten uit goesting te kopen. Mensen die mét boodschappenlijstje naar de winkel gaan, denken meer in perspectief na. Ze houden meer rekening met restjes en hergebruiken die dan ook op een creatieve manier. Zo benut je je winkelkar natuurlijk ten volle.”

“Ten minste houdbaar tot” versus “te gebruiken tot”

Ook kennis over hoe voedsel gebruikt en bewaard moet worden, kan helpen om voedselverspilling te verminderen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de Belg nog te weinig kennis heeft hierover. Zo denkt 57% foutief dat je spinazie niet mag opwarmen en heeft 63% geen idee dat je bananen en kiwi’s beter apart bewaart. Ook weet 76% van de Belgen niet dat je tomaten beter op kamertemperatuur bewaard. ​

Driekwart van de Belgen kent bovendien het verschil niet is tussen “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”. Wanneer er op een product staat dat het ten minste houdbaar is tot een bepaalde datum, dan kan je het nadien nog opeten. In het andere geval moet je de producten voor de aangegeven datum invriezen of consumeren. Volgens de studie werd voedsel in 70 procent van de gevallen weggesmeten omdat het vervallen was.

Klik hier om naar het persbericht te gaan.

Deze post heeft 6 reacties

 1. Deben Ronny

  Het systeem van Lidl met verkoop aan bodemprijzen is het meest toegankelijke voor mensen die het echt moeilijk hebben en waarvan Lidl hun buurtwinkel is, de meest kwetsbare groep kan zelf geen smartphone bekostigen of beschikken niet over internet en meer nodig voor andere on line systemen die voedselverspilling tegen gaan. Spijtig dat niet alle Lidls de bakken van 1€ aan bieden, groot verschil tussen Lidl’s onderling !!

 2. Willekens Patrick

  Wat ik nog schandaliger vind is de enorme hoeveelheid voedsel die dagelijks door de grote warenhuizen wordt weggesmeten en dat mensen die het moeilijk hebben niet meer gratis krijgen zoals vroeger. We zouden beter onze levensstijl wat aanpassen en het met wat minder doen? waarom moeten er 50 verschillende soorten charcuterie en broodbeleg worden aangeboden en alle mogelijke exotische groenten en fruitsoorten die maar een beperkt aantal mensen eet. Er liggen vele zaken in de supermarkten waar ik nog nooit van gehoord heb laat staan gegeten. En mensen die dit toch willen kopen er zijn toch tal van winkels die voedsel aanbieden uit andere werelddelen.

 3. matty haazen

  Ik begrijp niet dat hier nog moet over nagedacht worden. Als zeventiger ben ik het intussen gewend om het in crisisperioden (die we wel hebben gehad-jaren 70,80), het wat rustiger aan te doen. Maar zelfs toen was er een overvloed aan keuze inzake levensmiddelen. Het aanbod sinds de laatste twintig jaar is immens toegenomen. Globalisering. Waarvan we intussen weten dat dit niet zaligmakend is. Waarom moeten exotische groenten, fruit, bloemen en zelfs vlees van andere continenten aangevoerd worden? De ecologische voetafdruk is enorm, en economisch gezien gaat deze invoer ten koste van de eigen telers. Een klein voorbeeld: in de Poolse winkel achter de hoek wordt Poolse melk aangeboden. Poolse kaas en boter. Saucissen enz. Kan u nog volgen?

 4. Joosten Willem

  Wij gooien nooit afval van eten weg, wij verwerken alles in verse magere soep.

  1. M.Depuydt

   Van kindsbeen af ben ik gewoon geweest dat etensresten konden verwerkt worden, en zelfs soms lekkerder smaakten dan de verse schotel. Dit heb ik in mijn werk als opvoedster ook proberen door te geven, door de resten van de middag te verwerken, en eerst aan te bieden, voor de voorziene boterhammen voor het avondmaal. enkele collega’s deden het op hun manier, andere vonden dat het niet hun werk was, en gooiden alle resten van de middag onmiddellijk in de vuilbak. Ook eerst het brood van de dag voordien voorzetten bij het ontbijt, als toastje of verloren brood. Bij nachtwerk maakte ik broodpudding, die ’s morgen het hele paviljoen een aangename geur verspreide. Bijna 80 jaar, doe ik nog altijd het zelfde, en verwerk ook groente overschotten in een soepmaaltijd, voor het avondmaal. Wat van de groenten overblijft zijn de schillen, die gaan in mijn kompostbakken, voor mijn tuin te verbeteren . Niets gaat eigenlijk verloren!

 5. kinsabil

  wij houden de overschotten een paar dagen tot er genoeg is, en we noemen het de overschottendag of restantendag. het gebeurd wel soms dat we een klein beetje moeten weg smijten, maar zelden. onze dochters waarvan hun ogen vaak groter zijn dan hun buikje proberen we ook hun dit af te leren om niet de knoeien met eten. dat grootwarenhuizen veel eten weg smijt is in zekere zin logisch.

Geef een antwoord