Een hoger basisloon en een boeiende jobinhoud zorgen voor meer werktevredenheid

Een hoger basisloon en een boeiende jobinhoud zorgen voor meer werktevredenheid

Niet het loon, maar plezier en motivatie blijken te bepalen hoe goed werknemers presteren. Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville, Tempo-Team en arbeidsmarktexperte prof. dr. Anja Van Den Broeck (KU Leuven). Transparantie en eerlijkheid over de verloning, een hoger basisloon en extralegale voordelen op maat zorgen voor meer tevredenheid op de werkvloer.

Boeiende jobinhoud en meer autonomie

Wie dagelijks met plezier gaat werken en gemotiveerd is, hecht minder belang aan verloning (38%) dan mensen die minder werkplezier hebben (54%). Een boeiende en uitdagende jobinhoud blijft een eerste cruciale factor voor tevredenheid op het werk. Maar ook andere vormen van waardering zijn belangrijk. “Medewerkers die uitblinken kunnen bijvoorbeeld meer autonomie krijgen om hun eigen takenpakket vorm te geven, of ruimere mogelijkheden om een opleiding te volgen”, vertelt Anja Van den Broeck.

Meer transparantie en eerlijkheid over verloning

Om met plezier te gaan werken is er in de tweede plaats openheid en eerlijkheid nodig op de werkvloer, ook over verloning. Weten waarom een bepaalde collega meer verdient, is belangrijk voor de tevredenheid omtrent het eigen loon. In veel bedrijven is er echter een grote onduidelijkheid over het verloningssyteem. Uit de resultaten van onze studie blijkt dat 1 op 3 werknemers niet vindt dat hij loon naar werken krijgt. 25% vindt zelfs dat zijn loon niet eerlijk tot stand is gekomen.

Een hoger basisloon i.p.v. premies en bonussen

Bonussen en premies zijn volgens arbeidsmarktexperte Anja Van Den Broeck geen goede manier om werknemers te motiveren. Aan deze ingewikkelde prestatieverloningen houden werknemers op het einde van de rit immers weinig over. Een effectievere manier om werknemers tevreden te houden is een verhoging van het basisloon.

Extralegale voordelen als extra motivator

In tegenstelling tot premies en bonussen zijn extralegale voordelen voor werknemers wel interessant. Wim Van der Linden van Tempo-Team pleit daarom voor een individueel cafetariaplan voor werknemers. Dit is een kostenneutrale oplossing om de tevredenheid over het loonpakket te verhogen. Belangrijk hierbij is dat dit plan wordt uitgewerkt op maat van de werknemer. Voor sommige werknemers kan een bedrijfswagen bijvoorbeeld een nuttige toevoeging zijn aan hun salarispakket, maar voor mensen die dagelijks met de fiets naar het werk komen, is dit minder interessant. Zij zouden meer gebaat zijn met een e-bike.

Geef een antwoord