Je bekijkt nu 1 hond per gezin, een goed idee?

1 hond per gezin, een goed idee?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Niet gecategoriseerd
 • Bericht reacties:3 reacties

De federale regering is hondenpoep op straat beu. Om het probleem nationaal en overal gelijk aan te pakken, wil de overheid vanaf 2023 een beperking opleggen waarbij er per gezin maximum 1 hond mag worden gehouden. Het is een controversiële maatregel, ook binnen de regering. De overheid wil daarom een grootschalige bevraging organiseren om te kijken wat de Belg vindt. Doe jij mee?

Hondenpoep is in alle gemeenten een groot probleem

De federale regering wil de overlast van hondenpoep op straat aanpakken. Ondanks de invoer van een GAS-boete in de meeste gemeenten voor het niet verwijderen van hondenpoep op straat, het aanbieden van gratis hondenpoepzakjes en sensibiliseringscampagnes, blijft het een zeer wijdverspreid probleem. De overheid wil daarom nu een overkoepelend beleid voor heel België om op die manier de overlast te beperken. Zo krijgen de lokale besturen meer slagkracht en gelden overal dezelfde regels en straffen.

Nieuwe strafmaat zal afhangen van de grootte van je hond

Ook over de straffen voor het achterlaten van hondenpoep wordt er zwaar gediscussieerd. Zo zou de straf moeten afhangen van de grootte van je hond. “De kost voor een achtergelaten hondenpoep van je chihuahua kan onmogelijk evenveel kosten als die van een Sint-Bernardshond”, zegt Écolo.

Bepaalde partijen willen zelfs nog verder gaan. Zij stellen dat ook de voeding en de leeftijd van de hond een rol spelen in de strafmaatbepaling. Zo zegt N-VA dat kwalitatieve voeding bij een jonge hond zorgt voor minder geurhinder dan slechte voeding bij een oudere hond. “In het laatste geval zal er trouwens sneller sprake zijn van diarree. We willen mensen niet onnodig straffen. Wie al investeert in goede dierenzorg, hoeft dus niet extra belast te worden”, voegt de partij toe.

Invoer vanaf 2023

De federale regering wil de regel voor maximum 1 hond per gezin invoeren vanaf januari 2023. Gezinnen die voor 1 januari 2023 reeds 2 of meerdere honden hebben, mogen die uiteraard houden. Het gaat enkel over aankoop vanaf de start van het nieuwe jaar.

Geef je mening over de eenhondpolitiek!

Omdat de regel zo omstreden is, wil de regering eerst de stem van de Belg horen in dit debat. Wat denk jij? Zou een eenhondpolitiek in België de overlast van achtergelaten hondenpoep verminderen? Heb je zelf misschien een hond? Doe nu mee met ons onderzoek via deze link!

Vaker je mening geven over lokale en maatschappelijke thema’s? Klik dan hier en doe dan mee met Bpact!

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Bpact

   Probeer zeker eens mee te doen. Dan kom je te weten of het een aprilgrap is. 😉

 1. mieke

  Of je een of twee honden hebt, maakt niet uit voor mensen die hondenpoep al dan niet oprapen. Ik heb een hond en heb altijd hondenpoepzakjes mee en dat zou ik ook doen als ik twee honden heb. Het is hetzelfde met zwerfvuil, ik smijt niets weg maar helaas zie ik tijdens de dagelijkse wandeling met de hond heel wat troep!

Geef een reactie