Uit een onderzoek van Indiville, in opdracht van Acerta en in samenwerking met Bpact, blijkt dat Belgische bedrijven op personeelsvlak positief gestemd zijn voor de rest van het jaar. Dat is opvallend want de loonkosten zijn hoog en de economische situatie is onzeker. Zeven op de tien bedrijven verwachten dit jaar extra werknemers aan te nemen, terwijl slechts 26% verwacht mensen te moeten ontslaan. Geschikte kandidaten vinden blijkt een uitdaging, aangezien drie op de vier bedrijven te maken hebben met knelpuntfuncties die ze niet ingevuld krijgen.
Deze informatie is afkomstig van de tweejaarlijkse enquête die Acerta laat uitvoeren door onderzoeksbureau Indiville op het Bpact Panel op een representatief staal van Belgische ondernemingen. De enquête werd uitgevoerd tussen 12 en 23 januari 2023. Deze enquête is complementair aan de tweejaarlijkse enquête van Acerta onder werknemers.
Minder ontslagen dan aanwervingen
Ondanks de energiecrisis en recordinflatie vorig jaar, slaagde ons land er begin dit jaar toch in om een recessie te vermijden. Dit heeft bedrijven op personeelsvlak hoopvol gestemd voor de rest van 2023. Uit het onderzoek blijkt dat 74% van de Belgische werkgevers verwacht dit jaar geen mensen te moeten ontslaan. Bovendien zal 69% van de ondernemingen extra mensen aanwerven in 2023. Dat is opvallend aangezien de loonkosten begin dit jaar sterk zijn toegenomen door de automatische indexering.
75% van de bedrijven heeft knelpuntjobs
Het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande functies wordt een uitdaging vanwege de arbeidskrapte. Maar liefst 75% van de bedrijven geeft aan te kampen met knelpuntberoepen die ze niet ingevuld krijgen. Slechts 23% van de bedrijven heeft geen last van knelpuntberoepen. 17% merkt zelfs op dat meer dan een kwart van de functies in de onderneming knelpuntberoepen zijn, terwijl 26% van de bedrijven tussen 10% en 25% van hun functies als knelpuntberoepen beschouwt. In de zorg-, cultuur- en non-profitsector blijkt het probleem van knelpuntberoepen het grootst te zijn.
Vooral werkdruk en loon zijn uitdagingen om werknemers te behouden
Opvallend is dat slechts 30% van de bedrijven er vertrouwen in heeft dat hun beste werknemers in 2023 zullen blijven. Volgens bedrijfsleiders zijn de belangrijkste redenen voor werknemers om het bedrijf te verlaten de hoge werkdruk (32%), onvoldoende perspectieven op het gebied van loon (32%) en een gebrek aan doorgroeimogelijkheden (18%).
Loonkosten verminderen
De toenemende loonkosten zorgen voor druk bij ondernemingen. De helft van de bedrijven (51%) neemt nu al specifieke maatregelen om de loonkosten binnen hun organisatie te beperken. In 2023 zijn de oplossingen die werkgevers vooral zullen toepassen onder andere het niet of minder geven van loonsverhogingen (26%), het toekennen van ouderschapsverlof en tijdskrediet (18%), het aanmoedigen van meer onbetaald verlof (18%) of het stimuleren van deeltijds werken (13%).
Duurzame loopbanen zijn de oplossing
De schaarste op de arbeidsmarkt vormt een uitdaging voor zowel de rekrutering als het behoud van personeel. Vasthouden aan de zoektocht naar een witte raaf werkt dus niet meer. Hannelore Van Meldert, experte Talent bij Acerta Consult verduidelijkt: “Bedrijven verschuiven best hun focus naar opleiding en ontwikkeling van kandidaten en huidige medewerkers, en ook nieuwe ervaringen kunnen hier een rol spelen. Nieuwe opleidingen of doorgroeimogelijkheden vormen vaak een drijfveer voor mensen om van werkgever te veranderen.”
Om competitief te blijven moeten ondernemingen dus streven naar duurzame loopbanen. Dat zijn carrièrepaden met correcte verloning aan de basis en aandacht voor welzijn, ruimte voor groei, zekerheid voor de toekomst en een relevante jobinvulling. “Medewerkers worden best proactief begeleid in welke rollen ze zichzelf zien ontplooien en die generiek ingezet kunnen worden. Er is een combinatie van motivatoren nodig om als bedrijf te voorkomen dat mensen met kansen op de krappe arbeidsmarkt gaan jobhoppen”, vult Hannelore Van Meldert aan.
Ik weet niet hoe ik de grafiek ‘verwacht je extra werknemers aan te werven’ moet lezen; dat percenteert niet op 100?
men spreekt steeds van loonkosten, men zou ook eens in kaart moeten gaan brengen wat de kosten zijn van de oneindige winsten die ceo’s maken, de overdreven drang van de aandeelhouders.
knelpuntberoep is een virtueel gecreede naam. wat eigenlijk inhoud dat men op die manier goedkope krachten kan gaan halen in het buitenland.
ik zat in een knelpuntberoep, nergens kunnen beginnen, en zeer slechtlaag betaald als gediplomeerde technieker. bovendien vaak vuil werk.
Als persoon met een beperking (op pensioen) ben ik van mening dat er voor bedrijven nog een hele markt open ligt… neem gewoon meer personen met een beperking in dienst! Deze personen hebben heel wat competenties!