Je bekijkt nu Omwonenden Brussels Airport willen geen totaalverbod op nachtvluchten

Omwonenden Brussels Airport willen geen totaalverbod op nachtvluchten

Hoewel een meerderheid van de omwonenden last heeft van geluidshinder, is er toch weinig draagvlak voor een totaalverbod op nachtvluchten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van DHL, uitgevoerd door Indiville en Bpact, bij 1.032 mensen die in de buurt van Brussels Airport of onder vliegroutes wonen, zowel in Vlaams-Brabant als Brussel.

Geluidshinder is er, maar wel beperkt

Een meerderheid van de bevraagden heeft last van geluidshinder door de vliegtuigen. Bij 39% is dat ‘een beetje’. Bij 28% ‘redelijk tot zeer veel’. 31% daarentegen heeft helemaal geen last. Het zijn bovendien vooral de dagvluchten die overlast veroorzaken, en niet de nachtvluchten. 4 op 10 vindt dat vluchten ’s nachts moeten kunnen onder de huidige beperkingen van 16.000 nachtslots per jaar, waarvan 5.000 vertrekkende.

De geluidshinder lijkt dus eerder beperkt. Er wordt vooral gerekend op technologische vooruitgang om de vliegtuigen stiller te maken (73%).

Weinig draagvlak voor totaalverbod op nachtvluchten

Omwonenden zijn over het algemeen geen voorstander van een totaalverbod op nachtvluchten. Slechts een kwart is voor zo’n verbod, maar bijna de helft (47%) is tegen. In Vlaams-Brabant is 57% tegen een totaalverbod. In Brussel is dat 40%. Daar zijn er ook meer voorstanders voor een totaalverbod, namelijk 1 op 3.

Geef een reactie