Belg heeft weinig vertrouwen in het pensioenbeleid, maar ook te weinig kennis over pensioenplanning

Belg heeft weinig vertrouwen in het pensioenbeleid, maar ook te weinig kennis over pensioenplanning

Uit ons onderzoek, in samenwerking met Indiville en levensverzekeraar NN, afgenomen bij 4.000 Belgen blijkt dat de Belg weinig vertrouwen heeft in het pensioenbeleid. Daarnaast is er ook onvoldoende kennis over pensioenplanning. Meer dan de helft van de landgenoten (55%) geeft zichzelf hierop een onvoldoende. Een betere verspreiding van kennis en een duidelijk en realistisch pensioenbeleid zijn daarom nodig.

Weinig vertrouwen in pensioenbeleid

De Belg is duidelijk onzeker over het pensioenbeleid van de regering. Slechts 19% gelooft dat de overheid de pensioenen zal kunnen blijven uitbetalen. Opvallend is dat vooral de jongste generaties weinig vertrouwen hebben. Bij de 35- tot 49-jarigen daalt het percentage naar 17%. Bij 18- tot 34-jarigen is dat zelfs maar 14%.

Onzekerheid zorgt voor kopzorgen

Deze onzekerheid over het pensioenbeleid geeft de Belg kopzorgen. Meer dan de helft (54%) is ongerust over zijn financiële situatie tijdens zijn pensioen. In de leeftijdscategorie 35- tot 49-jarigen is het percentage het hoogst (58%). Bovendien blijken vrouwen bezorgder (60%) dan mannen (53%).

Te weinig kennis over pensioenplanning

Maar ondanks het gebrek aan vertrouwen in het beleid, vindt de Belg het moeilijk zelf het heft in handen te nemen. Dit komt door een gebrek aan kennis over financiële pensioenplanning. Meer dan de helft van de landgenoten (55%) buist zichzelf. Hierdoor kunnen ze moeilijk inschatten hoe groot hun pensioenspaarpot moet zijn. 54% geeft aan niet te weten hoeveel geld ze bijeen moeten sparen.

Te laat in actie

Met het ouder worden, wordt wel meer en meer duidelijk hoeveel kapitaal er nodig is tijdens het pensioen. Maar dan is het al te laat. “Ook al lijkt dat op je 20ste een ver van mijn bed show, de voorbereidingen moeten zo vroeg mogelijk starten. Wie pas aan zijn 50 jaar wakker schiet en start met plannen, heeft een trein gemist en loopt ook het effect van kapitalisatie mis. Hoe en hoeveel je moet sparen doorheen je leven en voor je pensioen zou je eigenlijk al op school moeten leren, ” legt Bart Chiau van NN uit.

Geef een antwoord